RSSTë gjitha Entries tagged Me: "mysliman"

The Arab Tomorrow

The Arab Tomorrow

The Arab world today is ruled by contradiction. Turmoil and stagnation prevail, as colossal wealth and hypermodern cities collide with mass illiteracy and rage-filled imams. In this new diversity may lie disaster, or the makings of a better Arab future.

SHBA Hamasi blloqe politike e paqes në Lindjen e Mesme

SHBA Hamasi blloqe politike e paqes në Lindjen e Mesme

bisedimeve dypalëshe Gabim gjatë këtyre të fundit 16 vite kanë treguar se një marrëveshje paqeje në Lindjen e Mesme nuk mund të arrihet nga vetë palët.

islamizmi rishqyrtohet

islamizmi rishqyrtohet

Ka një krizë politike dhe të sigurisë përreth atë që është përmendur si islamizmit, një krizë paraardhes cilit gjatë paraprijë 9/11. Ne te shkuaren 25 vjet, ka pasur emphases të ndryshme se si për të shpjeguar dhe për të luftuar islamizmin.

Iraku dhe e ardhmja e Islamit Politike

Iraku dhe e ardhmja e Islamit Politike

Sixty-five years ago one of the greatest scholars of modern Islam asked the simple question, “whither Islam?", where was the Islamic world going? It was a time of intense turmoil in both the Western and Muslim worlds – the demise of imperialism and crystallisation of a new state system outside Europe; the creation and testing of the neo- Wilsonian world order in the League of Nations; the emergence of European Fascism.

Islamofobia dhe krimit të urrejtjes anti-myslimane

Islamofobia dhe krimit të urrejtjes anti-myslimane

a London Case Study

Rrënjët e nacionalizmit në botën myslimane

Rrënjët e nacionalizmit në botën myslimane

The Muslim world has been characterised by failure, disunity, bloodshed, oppression and backwardness. At present, no Muslim country in the world can rightly claim to be a leader in any field of human activity.

Democracy in Islamic Political Thought

Democracy in Islamic Political Thought

Democracy has preoccupied Arab political thinkers since the dawn of the modern Arab renaissance about two centuries ago. Since then, the concept of democracy has changed and developed under the influence of a variety of social and political developments.

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Një studim krahasues

Besimit islam në AMERICA

Besimit islam në AMERICA

AMERICA FILLON një mijëvjeçari të ri si një nga më të kombeve të ndryshme fetare të të gjitha kohërave. Askund tjetër në botë kaq shumë njerëz-ofrohet një zgjedhje e lirë nga ndikimi i qeverisë, të identifikuar me një varg të tillë të gjerë të bashkësive fetare dhe shpirtërore. Askund tjetër ka kërkuar të njeriut për kuptimin janë të ndryshme në mënyrë.

Partive islamike : going back to the origins

Partive islamike : going back to the origins

How should we understand the emergence and the nature of Islamist parties? Can they reasonably be expected not just to participate in democratic politics but even to respect the norms of liberal democracy? These questions lie at the heart of the issues that we have been asked to address.

German Converts to Islam and Their Ambivalent Relations with Immigrant Muslims

German Converts to Islam and Their Ambivalent Relations with Immigrant Muslims

“I would never have become a Muslim if I had met Muslims before I met Islam.” I heard these words over and over again during my yearlong ethnographic research among ethnic German converts to Islam in Berlin.

SELECT BIBLIOGRAPHY ON ISLAM AND DEMOCRACY

SELECT BIBLIOGRAPHY ON ISLAM AND DEMOCRACY

Democracy is highly promoted and sought these days but its principles are hard to practice and protect. Once secured, megjithatë, it generates real life in human communities.

Muslim Brotherhood in Jordan

Muslim Brotherhood in Jordan

The Islamic movement in Jordan came to international attention in thewake of the April 1989 disturbances and the subsequent November 1989 parliamentary elections.

Claiming the Center: Political Islam in Transition

Claiming the Center: Political Islam in Transition

In the 1990s political Islam, what some callIslamic fundamentalism,” remains a major presence in government and in oppositional politics from North Africa to Southeast Asia. Political Islam in power and in politics has raised many issues and questions: “Is Islam antithetical to modernization?

Ngritja e "DEMOKRACIA MUSLIMAN"

Ngritja e "DEMOKRACIA MUSLIMAN”

Një spektër i bezdisshëm botën muslimane. Ky spektër të veçantë është malinje notthe dhe shumë-diskutuar frymën e ekstremizmit fundamentalist, as shpresën iluzionit të njohur si liberale Islam.

INSTITUCIONET MUSLIMAN DHE POLITIKE mobilizimin

INSTITUCIONET MUSLIMAN DHE POLITIKE mobilizimin

Në Evropë, dhe shumica e botës perëndimore, pranisë muslimane në publicsphere është një fenomen i kohëve të fundit që karakterizoi dekadës së fundit të 20thcentury dhe ka shënuar fillimin e thellë 21.

Get Adobe Flash player