RSSTë gjitha Entries tagged Me: "të drejtat e njeriut"

Parimi i Lëvizjes në strukturën e Islamit

Dr. Muhammad Iqbal

Si një lëvizje kulturore Islami e hedh poshtë pikëpamjen e vjetër statik të gjithësisë, dhe arrin një pamje dinamike. Si një sistem emocionale e bashkimit ajo e njeh vlerën e individit si i tillë, dhe refuzon bloodrelationship si një bazë e unitetit të njeriut. Blood-marrëdhënie është earthrootedness. Kërkimi për një themel thjesht psikologjike të unitetit njerëzor bëhet e mundur vetëm me perceptimin se e gjithë jeta e njeriut është shpirtërore në origin.1 saj një perceptim i tillë është krijues i lojalitetit të freskëta, pa asnjë ceremonial për t'i mbajtur ata gjallë, dhe bën të mundur që njeriu të emancipuar veten nga toka. Krishterimi i cili ishte shfaqur fillimisht si një urdhër manastirit u gjykua nga Kostandini si një sistem të dështimit unification.2 të saj për të punuar si një sistem të tillë çuan Perandorin Julian3 për t'u kthyer në perënditë e vjetra të Romës në të cilën ai u përpoq për të vënë interpretime filozofike. Një historian modern i qytetërimit e ka përshkruar në këtë mënyrë gjendjen e botës së qytetëruar në lidhje me kohën kur Islami u shfaq në skenën e historisë: Dukej pra se qytetërimi i madh se ai kishte marrë katër mijë vjet për të ndërtuar ishte në prag të shpërbërjes, dhe se njerëzimi kishte të ngjarë të kthehen në atë gjendje të barbarisë ku çdo fis dhe sekti ishte kundër ardhshme, dhe rendi dhe ligji ishin të panjohura . . . The
Sanksionet e vjetra fisnore kishin humbur fuqinë e tyre. Prandaj metodat e vjetra perandorake do të veprojë më. Sanksionet e reja të krijuara nga
Krishterimi u punuar ndarje dhe shkatërrim në vend të unitetit dhe të rendit. Kjo ishte një kohë e mbushur me tragjedi. qytetërim, si një pemë gjigande gjeth e të cilit e kishte harkuar botën dhe degët e së cilës kishte lindur frytet e artë e artit dhe shkencës dhe letërsisë, u lëkundur, trungu i tij nuk është më i gjallë me llogore rrjedh nga përkushtimi dhe nderimi, por rotted në thelbin, copëtuar nga stuhitë e luftës, dhe mbajtur së bashku vetëm nga litarët e zakoneve dhe ligjeve të lashta, që mund të parakohshme në çdo moment. A kishte ndonjë kulturë emocionale që mund të sjellë, për të mbledhur njerëzimin përsëri në unitet dhe për të shpëtuar qytetërimin? Kjo kulturë duhet të jetë diçka e një lloji të ri, për sanksionet dhe ceremonitë e vjetra ishin të vdekur, dhe për të ndërtuar të tjerët të të njëjtit lloj do të jetë puna
i shkrimtarit centuries.'The pastaj vazhdon të na tregoni se bota u ndal në nevojën e një kulture të re për të marrë vendin e kulturës së fronit, dhe sistemet e bashkimit të cilat janë të bazuara në bloodrelationship.
Eshte e mrekullueshme, ai shton, se një kulturë e tillë duhet të ketë lindur nga Arabia pikërisht në kohën kur ajo ishte më e nevojshme. ka, megjithatë, asgjë mahnitshme në fenomenin. Bota-jeta intuitivisht sheh nevojat e veta, dhe në momente kritike e përcakton drejtimin e vet. Kjo është ajo që, në gjuhën e fesë, ne e quajmë zbulesë profetike. Është e natyrshme se Islami duhet të kishte flashed nëpër vetëdijen e një populli të thjeshtë paprekur nga ndonjë prej kulturave të lashta, dhe zënë një pozicion gjeografik ku tre kontinente të takohen së bashku. Kultura e re e gjen themelin e botës-unitetit në parimin e Tauhâd.'5 Islamit, si një shtet, është vetëm një mjet praktik për të bërë këtë parim një faktor që jetojnë në jetën intelektuale dhe emocionale të njerëzimit. Ajo kërkon besnikëri ndaj Perëndisë, mos fronet. Dhe që All-llahu është baza kryesore shpirtërore e të gjithë jetës, besnikëria ndaj Perëndisë praktikisht shkon në besnikërinë e njeriut me natyrën e tij ideale. Baza kryesore shpirtërore e të gjithë jetës, si konceptuar nga Islami, është e përjetshme dhe zbulon veten në shumëllojshmëri dhe ndryshim. Një shoqëri e bazuar në një konceptim të tillë të realitetit duhet të pajtohen, në jetën e saj, kategoritë e përhershme dhe ndryshimit. Ajo duhet të ketë parime të përjetshme për të rregulluar jetën e saj kolektive, për përjetshme na jep një pikëmbështetje në botën e ndryshimeve të vazhdueshme.

Partitë e opozitës islamiste dhe e mundshme për angazhimin e BE-

Toby Archer

Heidi Huuhtanen

Në dritën e rritjes së rëndësisë së lëvizjeve islamiste në botën myslimane dhe

mënyra se radikalizmi ka ndikuar ngjarjet globale që nga ana e shekullit, ajo

është e rëndësishme që BE të vlerësojë politikat e saj ndaj aktorëve në atë që mund të jetë i lirshëm

quajtur 'botën islame'. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të pyetur nëse dhe si të angazhohen

me grupe të ndryshme islamiste.

Kjo mbetet e diskutueshme edhe brenda BE-së. Disa mendojnë se vlerat islame që

shtrihen prapa partitë islamike janë thjesht të papajtueshme me idealet perëndimore të demokracisë dhe

të drejtat e njeriut, ndërsa të tjerët shohin angazhimin si një domosdoshmëri reale për shkak të rritje

Rëndësia e brendshme e partive islamike dhe përfshirja e tyre në rritje në ndërkombëtare

punë. Një perspektivë tjetër është se demokratizimi në botën muslimane do të rritet

sigurisë evropiane. Vlefshmëria e këtyre dhe argumente të tjera mbi nëse dhe si

BE-ja duhet të angazhohen mund të testohen vetëm duke studiuar lëvizjet e ndryshme islamike dhe

rrethanat e tyre politike, vendi nga vendi.

Demokratizimi është një temë qendrore e veprimeve të përbashkëta të politikës së jashtme të BE-së, siç përcaktohet

në nenin 11 të Traktatit për Bashkimin Europian. Shumica e shteteve të konsiderohen në këtë

Raporti nuk janë demokratike, ose jo plotësisht demokratike. Në shumicën e këtyre vendeve, islamike

partitë dhe lëvizjet përbëjnë një opozitë të rëndësishëm në regjimeve mbizotëruese, dhe

në disa ata formojnë madh bllokun opozitar. demokracitë europiane kanë pasur kohë për të

merren me regjimet qeverisëse që janë autoritare, por është një fenomen i ri për shtyp

për reforma demokratike në shtetet ku përfituesit më të mundshme mund të ketë, nga

Pika e parë e BE-së, qasje të ndryshme dhe nganjëherë problematike për të demokracisë dhe e saj

vlerat e lidhura, të tilla si minoritet dhe të drejtat e grave dhe të sundimit të ligjit. Këto akuza janë

shpesh hedhur kundër lëvizjeve islamiste, kështu që është e rëndësishme për hartuesit e politikave evropiane në

kanë një pamje të saktë të politikave dhe filozofitë e partnerëve të mundshëm.

Eksperienca nga vende të ndryshme ka tendencë për të sugjeruar se më shumë liri islamike

Partitë janë të lejuara, më të moderuar se ata janë në veprimet dhe idetë e tyre. Ne shume

Rastet partitë islamike dhe grupet kanë zhvendosur kohë që larg qëllimin e tyre origjinale

e krijimit të një shteti islamik i qeverisur nga ligji islamik, dhe kanë ardhur për të pranuar themelore

parimet demokratike të konkurrencës zgjedhore për pushtet, ekzistenca e politike të tjera

konkurrentët, dhe pluralizmi politik.

Partive islamike : duke u kthyer përsëri në origjinën

Husain Haqqani

Hillel Fradkin

Si duhet ta kuptojmë shfaqjen dhe natyrën e partive islamike? A mund të pritet nga ata në mënyrë të arsyeshme, jo vetëm të marrin pjesë në politikën demokratike, por edhe të respektojnë normat e demokracisë liberale? Këto pyetje qëndrojnë në zemër të çështjeve që na janë kërkuar të trajtojmë.
Sipas mendimit tonë, çdo përgjigje që është historikisht dhe kështu praktikisht e rëndësishme duhet të fillojë me vëzhgimin e mëposhtëm: Deri shumë vonë, madje edhe ideja e një partie islamike (e lëre më një parti demokratike islamike) do të dukej, nga këndvështrimi i vetë islamizmit, një paradoks nëse jo një kontradiktë në terma. Konceptimi origjinal i Islamizmit për një jetë të shëndetshme politike islamike nuk bëri vend për të, në të vërtetë, të refuzuar - ndonjë rol për partitë e çdo lloji. Grupet islamike e përshkruanin veten si pararojë e ringjalljes islamike, duke pretenduar se ata përfaqësonin thelbin e Islamit dhe pasqyronin aspiratën e ummetit global (komuniteti i besimtarëve) për një politikë islamike. pluralizëm, që është parakusht për funksionimin e partive politike, u refuzua nga shumica politike islamike
mendimtarët si një ide e huaj.
Siç duhet të jetë pak a shumë e qartë, risia jo vetëm e partive ekzistuese islamike, por edhe e idesë së partive të tilla e bën jashtëzakonisht të vështirë vlerësimin e fatit të tyre demokratik. Por kjo vështirësi thjesht shton një nivel tjetër të ndërlikimit në një problem që buron nga origjina e Islamizmit dhe konceptimi i tij për kuptimin e vërtetë të Islamit dhe marrëdhënies së Islamit me jetën politike

Opozita sirian

Joshua Landis

Joe Pace


Për dekada, SHBA. Politika drejt Siri ka qenë i vetëm-mindedly u përqëndrua në Siri e presidentit, Hafiz al-Asad, nga 1970 te 2000, pasua nga djali i tij Bashar. Për shkak se ata e kuptuan të opozitës sirian të jetë shumë e dobët dhe anti-amerikane, SHBA. Zyrtarët e preferuar për të punuar me regjimin Asad. Uashingtoni pra nuk kishte marrëdhënie me opozitën sirian deri në pushtimin e saj në Irak 2003. Edhe atëherë, administrata e Bushit ka arritur vetëm për kundërshtarët me bazë në Uashington e regjimit të sirian. Ata ishin në kërkim të një homologun sirian për Ahmad Çalabi, Pro-SHBA. kreu i opozitës e Irakut i cili ndihmoi ngritjen e çështjes për pushtimin e Irakut.
Uashingtoni nuk ishte i interesuar të mirëfilltë islamikë, cilin ajo konsiderohet e opozitës vetëm me një bazë të demonstruar popullore në Siri. Sa për opozitën laik në Siri, SHBA. Zyrtarët e ambasadës në Damask konsiderohen ata "të ketë një stol të dobëta mbrapa,"Pa një zonë elektorale popullore ose lidhje për youth.2 sirian më tepër, kontaktit në mes të anëtarëve të opozitës dhe zyrtarë të ambasadës mund të jetë i rrezikshëm për kundërshtarët e regjimit dhe largohu atyre i hapur ndaj akuzave për tradhti. Për këto arsye, terrenin e vështirë të figurave të opozitës brenda Siri mbetur tokë incognita.

Shoqëria civile dhe demokratizim në Emiratet e Botës

Ibrahim Saad Eddin
Edhe nëse Islami është Përgjigja, Myslimanët arabë janë problemi

Në Maj 2008, kombi arab pësoi një numër zjarresh, ose më saktë, konflikte të armatosura—në

Liban, Irak, Palestinë, Jemen, dhe Somalia. Në këto konflikte,

palët ndërluftuese përdorën Islamin si instrument për mobilizim

dhe mbështetje mahnitëse. kolektivisht, Muslimanët janë

duke luftuar kundër muslimanëve.

Pasi disa muslimanë ngritën sloganin “Islami është zgjidhja,"

ajo

u bë e qartë "Islami i tyre është problemi". Jo më shpejt disa prej tyre kanë fituar armë,

sesa e ngritën atë kundër shtetit dhe regjimit të tij qeverisës pavarësisht

nëse ai regjim po sundonte në emër të Islamit apo jo.

Ne kemi

e shihte këtë vitet e fundit midis pasuesve të Osama bin Ladenit

dhe organizata Al-Kaeda nga njëra anë, dhe autoritetet në

Mbretëria e Arabisë Saudite, ne tjetren. Ne kemi parë edhe një

shembull shpërthyes i këtij fenomeni në Marok, mbreti i të cilit sundon në emër të Islamit dhe

titulli i të cilit është ‘Princi i Besimtarëve.’ Kështu që çdo fraksion musliman vret muslimanët e tjerë në

emri i Islamit.
Një vështrim i shpejtë në përmbajtjen e mediave konfirmon se si

termi Islam dhe simbolet e shoqëruara të tij janë bërë mjete të thjeshta në duart e këtyre muslimanëve.

Shembuj të shquar të këtyre fraksioneve shfrytëzuese të Islamit janë:
Vëllazëria Muslimane, Xhihadi Islamik Egjiptian, dhe Xhamiat al-Islamiyya, ne Egjipt

Hamas dhe Lëvizja e Xhihadit Islam, në Palestinë Hezbollah, Fatah al-Islam,

dhe Xhamiat al-Islammiyya, në Liban rebelët Houthi Zayadi dhe Grupimi i Reformës Islame

(korrigjues), në Gjykatat Islame, në Somali Fronti Islamik ,

Blogosphere egjiptian: shtëpinë e një feminizmin ri

Laura Pitel

A ka pasur një kohë në jetën tuaj kur keni përjetuar, ndjeu apo edhe dëgjuar për një histori në zemër të së cilës shtrëngonte shtypjen e një gruaje sepse ajo, nje femer, jeton në një shoqëri mashkullore?1Këto ishin fjalët e para të një emaili të dërguar brenda 2006 për blogeret femra në Egjipt, duke i thirrur ata të flasin për problemet me të cilat përballen gratë në shoqërinë e tyre. Autorët e ftesës ishin një grup prej pesë blogerësh femra egjiptiane që, javë më parë, kishte filluar Ne jemi të gjithë Laila - një iniciativë për krijimin e blogjeve për të hedhur dritë mbi zhgënjimet e të qënit një grua në një shoqëri patriarkale. Më 9 shtator, mbi 70 blogerët kontribuan për Ne jemi të gjithë ditën Laila, duke krijuar me sukses një stuhi si në botën e blogjeve ashtu edhe më gjerë. Grupi u formua në një kohë të rritjes së madhe në sferën në internet të Egjiptit. Popullariteti i blogeve - faqet e internetit zakonisht drejtohen nga një individ, bëri publike që çdokush të lexojë - u ndërpre në tre vitet e fundit 2007: para vitit 2005 kishte rreth 40 Blogjet egjiptianë,2 nga 2005 kishte rreth 400,3 dhe deri në shtator 2006 ai numër vlerësohet të ketë qenë 1800.4 Kjo paralelizon rritjen në blogosferën globale5 e cila ishte shtëpia e saj 70 milion bloge deri në Prill 2007.

Islami politik po fiton terren

Michael Një. Gjatë

karakteristikat e rendit demokratik. Pranimi i tyre i zbuluar rishtazi i zgjedhjeve dhe i proceseve parlamentare rezulton jo vetëm nga një demokratizim gradual i regjimeve ishauthoritare që këto grupe kishin luftuar me mjete terroriste edhe në vendet e tyre të lindjes. Shembulli kryesor i këtij zhvillimi është Vëllazëria Myslimane e Egjiptit, e cila filloi si lëvizje e arritshme shoqërore dhe tani është bërë forca më e fuqishme e opozitës politike në Egjipt. E themeluar në vitet 1920, Vëllazëria Myslimane është organizata më e vjetër islamike e Arabworld sot. Duke ndjekur idetë e themeluesit të saj Al-Banna, ai synonte të kthehej në një gjendje "të vërtetëIslam", unë. për t’u rikthyer në mënyrën e jetës së xhematit të hershëm islam në kohën ePropetit, dhe për të krijuar një bashkësi të drejtësisë sociale. Ky vizion u shikua gjithnjë e më shumë si kundërpeshë ndaj modelit shoqëror perëndimor që u shënua nga sekularizimi, kalbje morale, andgreed. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Vëllazëria Myslimane madje themeloi një krah të fshehtë ushtarak, whoseactivities, megjithatë, u zbuluan, duke çuar në ekzekutimin e z. Al-Banna nga sekretet e Egjiptit

Në Hijen e Brothers

Omayma Abdel-Latif

Ne shtator 2007, Vëllazëria Myslimane në Egjipt lëshoi ​​draftin e parë të platformës së partisë politike. Ndër klauzolat e kritikuara shumë ishte ajo që mohonte gratë (dhe kopts) e drejta për të qenë kryetar shteti. “Detyrat dhe përgjegjësitë e marra nga kreu i shtetit, siç është komandimi i ushtrisë, janë në kundërshtim me rolet e pranueshme shoqërore për gratë,”Thuhet në draft. Në dokumentet e mëparshme të vëllazërimit nuk ka përmendur specifikisht pozicionin e gjendjes kryesore; më tepër, ata deklaruan se gratë ishin të lejuara të zinin të gjithë passexceptin për al-imama al-kubra, pozicioni i halifit, që është ekuivalenti i një kryetari të shtetit në kohërat moderne. Shumë ishin të befasuar që megjithë disa lëvizje përparimtare që Vëllazëria kishte bërë vitet e kaluara për të fuqizuar gratë, ajo përjashtoi të drejtën e grave për pozicionin e lartë të vendit. Megjithëse platforma ishte vetëm një draft i parë, Gratë me banon të Vëllazërisë Myslimane në zyrtarët e lartë të Egjiptit u ringjallën të moshuarit, por serioze, pyetje në lidhje me qëndrimin e lëvizjes islamike në vendin dhe rolin e "Motrave" brenda tyre. Vëllazëria më herët kishte marrë një pozicion të përparuar në lidhje me gratë, siç reflektohet në emërimin e saj të grave kandidate për zgjedhje parlamentare dhe komunale në 2000, 2005, dhe 2007, si dhe rritjet e grave të përfshira në aktivitetet politike të Vëllazërisë, siç janë protestat në rrugë dhe zgjedhjet. Megjithëse platforma i njeh gratë si politikëbërës kryesorë, u konsiderua një tërheqje nga pozicioni i përparuar i lëvizjes në disa platforma zgjedhore të hershme.

Partia Projekt Platforma e Vëllazërisë muslimane egjiptian

Nathan J. I nxirë nga dielli
Amr Hamzawy

Në fund të verës 2007, mes një parashikimi të madh nga elita qeverisëse e Egjiptit dhe lëvizjet opozitare, Vëllazëria Myslimane shpërndau draftin e parë të një platforme partie për një grup intelektualësh dhe analistësh. Platforma nuk do të shërbente si një dokument për një parti politike ekzistuese apo edhe një që do të themelohej: Vëllazëria mbetet pa njohje ligjore në sundimtarët e Egjiptit dhe Egjiptit dhe ligjet që ata kanë miratuar bëjnë që perspektiva e njohjes ligjore për një parti të themeluar Vëllazëria të duket e largët. Por udhëheqja e Vëllazërimit dëshironte qartë të sinjalizonte se çfarë lloj partie do të gjenin nëse lejohej ta bënte këtë.

Me qarkullimin e projekt-dokumentit, lëvizja hapi dyert e saj për diskutim dhe madje debat diskutues për idetë kryesore të platformës, kursi i mundshëm i rolit politik të Vëllazërisë, dhe e ardhmja e marrëdhënies së saj me forcat e tjera politike në vend.1 Në këtë punim, ne kërkojmë t'u përgjigjemi katër pyetjeve në lidhje me Vëllazërinë

platforma e partisë:

1. Cilat janë polemikat dhe ndarjet specifike të krijuara nga platforma?


2. Pse dhe si ka provuar platforma kaq përçarëse?


3. Nisur nga ndarjet që shkaktoi si dhe mjedisi politik i padurueshëm,

pse u hartua një platformë në këtë kohë?


4. Si do të zgjidhen këto polemika?


Ne gjithashtu ofrojmë disa vërejtje në lidhje me përvojën e Vëllazërisë

hartimi i një platforme partie dhe demonstrimi se si synimet e tij kanë qenë vetëm pjesërisht

Met. në fund të fundit, integrimi i Vëllazërisë Myslimane si një politike normale

aktori do të varet jo vetëm nga fjalët e lëvizjes, por edhe nga veprat

të një regjimi që duket gjithnjë e më armiqësor me rolin politik të Vëllazërisë.

Një Thirrje për Drejtësi

Houdaiby Ibrahim El

unët kishte mbaruar 12 vite më parë që pashë CNN të ndiqte gjyqin e O J Simpson. Edhe pse është mijëra milje larg, Unë isha akoma në gjendje të shihja se çfarë po ndodhte brenda dhomës së gjykatës, dëgjoj
argumentet e persekutimit dhe mbrojtjes, dhe lexoni transkriptet e asaj në gazeta. Unë madje mbaj mend që diskutoja me familjarët dhe miqtë në Egjipt nëse fajtori ishte apo jo.

Pavarësisht nga aktgjykimi, Unë sinqerisht besoj se kjo gjykim kishte të gjitha themelet dhe garancitë e nevojshme dhe kërkesat e një gjykimi të drejtë. Me e rendesishmja: u mbajt publikisht në mënyrë që njerëzit në të gjithë botën të mund të ndiqnin procedurat e tij.

sot, 12 vite më vonë, drejtuesit e opozitës që i përkasin Vëllazërisë Myslimane po qëndrojnë para a “sekret” gjykata ushtarake në Egjipt. Deri më tani janë mbajtur gjashtëmbëdhjetë seanca, ndërsa të gjithë gazetarët, gazetarët, vëzhguesit vendorë ose ndërkombëtarë për të drejtat e njeriut kanë
i është refuzuar hyrja. Të pandehurit që i përkasin grupit më të madh të opozitës në vend, dhe lëvizja më e madhe islamike e rajonit me orientim të moderuar dhe qasje paqësore, po qëndrojnë para këtij gjykata përkundër gjykatave civile duke i liruar ato katër herë nga të gjitha akuzat e ngritura nga Prokurori famëkeq i Sigurimit të Shtetit, duke i përshkruar ato si “I shpikur, pa arsye, dhe i motivuar politikisht.” Ata po qëndrojnë para gjykatës pavarësisht vendimit të gjykatës që gjeti vendimin e Presidentit për t'i transferuar ato në një gjykatë ushtarake “jokushtetues,” pasi ata janë udhëheqës të opozitës civile të cilët duhet të gjykohen nga gjykatat civile. Vendimi për transferimin e tyre në gjykatat ushtarake duke mosrespektuar vendimet e gjykatave civile u dënua nga organizatat ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, përfshirë Amnesty International dhe Human Rights Watch.
Për më tepër, çështja u soll në gjykatën ushtarake edhe para se të përgatiteshin akuzat. Pas lirimit të tretë të të arrestuarve nga gjykatat civile, regjimi nuk kishte asnjë justifikim ligjor për të zgjatur paraburgimin e tyre, dhe për këtë arsye duhej të fillonte seancat e gjykimit brenda dy ditësh në mënyrë që t'i mbajë ato brenda hekurave. Regjimi asnjëherë nuk u përpoq ta justifikonte këtë, dhe gjykatësi (një oficer ushtarak që nuk ka mundësi tjetër përveç se të ndjekë urdhrat e të moshuarve të tij; Presidenti dhe Ministri i Mbrojtjes) vetëm e shtyu seancën derisa akuzat u përgatitën në shkelje të qartë të proceseve ligjore të duhura.

Dyzet të pandehur, përfshirë nënkryetarin e grupit Khayrat El Shater, po përballen me akuza të rreme për pastrim parash dhe financimin e një organization organizate të ndaluar ’.. Dëshmitari i vetëm në këtë rast është zyrtari i Sigurimit të Shtetit i cili kryesoi hetimet. Në dëshminë e tij, ai
nuk arriti të paraqiste ndonjë provë thelbësore për të mbështetur pretendimet e tij.

Ai bëri disa gabime fatale që duhet të minojnë dëshminë e tij krejt. Kjo përfshinte mos njohjen e emrave dhe profesioneve të disa prej të pandehurve, duke refuzuar t'u përgjigjen shumicës së pyetjeve të mbrojtjes dhe të japin përgjigje kontradiktore për pyetjet e tjera. Ai nuk arriti të sigurojë një provë të vetme që do të mbështeste akuzat.
Por e gjithë kjo ndodhi pas dyerve të mbyllura. Të vetmit njerëz që kishin hyrë në dhomën e gjykatës ishin të arrestuarit’ familjet. Arsyetimi ishte mjaft budalla; seancat po mbaheshin në një bazë ushtarake e cila kërkonte një leje të veçantë për të hyrë. Kjo nuk shpjegon pse familjet lejohen të hyjnë pa leje, as nuk shpjegon pse liderët e opozitës civile po gjykohen në një bazë ushtarake!! Procedura të rrepta u vendosën për të garantuar që asnjë llogari e asaj që ndodh brenda dhomës së gjykatës nuk do të arrinte botën e jashtme, përveçse përmes familjeve dhe avokatëve që mund të diskreditohen lehtësisht.
Motivet për të gjitha këto janë patjetër të qarta. Regjimi i Mubarak po vuan duke gërryer popullaritetin për shkak të tij politik, dështimet sociale dhe ekonomike brenda dhe brenda vendit në një kohë kur ekziston një nevojë e ngutshme për të shpejtuar planin e trashëgimisë djallëzore me të cilin
Jamal Mubarak pritet të marrë presidencën nga babai i tij 80-vjeçar përkundër kundërshtimit të fortë popullor. Me pakënaqësi publike dhe një valë të paparë grevash, më të fundit po zhvillojnë protesta rreth e rrotull 30,000 punëtorët e fabrikës së pambukut që protestojnë ndaj kushteve të paimagjinueshme të jetesës që vijnë nga një $27 në pagë në muaj, ishte e nevojshme që regjimi të përpiqet të heshtë grupet e tij të forta të opozitës duke përdorur masa jashtëligjore,dhe lista është e pafund.
Ayman Nour, u dënua një politikan i ri artikulues dhe një kundërshtar i mundshëm për Jamal Mubarak në çdo zgjedhje të ardhshme 5 vite burg, Deputeti Talaat El Sadat, nipi i Presidentit të ndjerë Sadat dhe një parlamentar i hapur u dënua me një vit burg nga një gjykatë ushtarake, qindra aktivistë të Vëllazërisë Myslimane janë arrestuar dhe mbajtur pas hekurave pa asnjë akuzë, dhe tani 40 udhëheqësit me ndikim dhe anëtarët e grupit po përballen me një fat të panjohur në gjykatën ushtarake, e cila nuk ka të gjitha garancitë themelore të një gjykimi të drejtë. Në javët e kaluara, katër redaktorë të pavarur të gazetave u dënuan me burg pasi u shpallën fajtorë për "shpifje të figurave qeverisëse".
Dymbëdhjetë vjet më parë, Gjykatat Amerikane e vendosin O J Simson falas, dhe akoma më vonë duhej të paguante kthimin pasi u gjet “përgjegjës” për vdekjet nga një padi civile. Ideja themelore ishte e qartë: duhet të jesh i sigurt për të hequr lirinë e një personi, por ndoshta më pak e sigurt për të
hiq ca para të tij. Sot në Egjipt, ekziston një regjim shtypës që imponon masa drakoniane kundër popullit të tij dhe privon shumë nga liria e tyre pavarësisht vendimit të gjykatës së drejtësisë, ndërsa shumica dërrmuese e qeverive perëndimore, shkrimtarët dhe organizatat e shoqërisë civile heshtin. Vetëm shumë pak kanë folur dhe kanë vepruar kundër këtij sulmi ndaj të drejtave të njeriut dhe demokracisë. Isshtë koha për ata që janë të interesuar të sjellin drejtësi dhe liri në Egjipt që ta shfaqin këtë interes përmes veprimeve dhe fjalëve.

Mospajtimit dhe Reforma në Egjipt: Sfidat e Demokratizimit

Vargu M. Abul-Futouh

Gjatë dy viteve të fundit, Egjipti ka qenë dëshmitar i demonstratave të mëdha të udhëhequra nga lëvizjet e reja demokratike të shoqërisë civile, përfshirë Kefaya (Arabisht për "mjaft"), GjykatësitKlubi i Egjiptit, grupet e avokimit të gazetarëve, koalicionet e shoqërisë civile, dhe të tjerët për të drejtat e njeriut.Këto grupe kanë promovuar një sërë shkaqesh përfshirë një gjyqësor të pavarur, zgjedhjet e kontestuara presidenciale, kufijtë e mandatit presidencial, dhe anulimin e ligjit të emergjencës. Ndërsa shumica e këtyre kërkesave nuk janë përmbushur ende, disa fitime, i ilustruar nga 2005 Zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare, janë bërë.Gjithashtu, mbetet të shihet nëse kjo rritje e zjarrtë demokratike do të ketë sukses në presionin e regjimit të Presidentit Hosni Mubarak për të ndërmarrë hapa domethënës drejt hapjes së sistemit dhe lejimit të një pjesëmarrje më të gjerë demokratike. Sundimtarët e Egjiptit nuk janë sfiduar seriozisht nga një opozitë e brendshme për mbi pesë dekada. Pas largimit të ligjeve kufizuese, regjimi ka arritur të minojë partitë e reja politike dhe t'i ruajë ato të dobëta, fragmentuar, dhe në pamundësi për të zhvilluar ndonjë elektorat në mes të Popullit. Shoqëria civile është gjithashtu e prangosur nga ligjet që kanë kufizuar formimin e tyre dhe aktivitetet. Nga fundi i viteve 1970, duke ndjekur traktatin e paqes në Egjipt me Izraelin, qeveria egjiptiane ka marrë një mbështetje të palëkundur financiare dhe morale nga Westerndemocrocies - veçanërisht Shtetet e Bashkuara. Egjipti është parë si një aleat i vendosur në rajon, ndarës në administrimin e konfliktit izraelito-palestinez dhe marrëdhëniet arab-izraelite, dhe, pas sulmeve9 / 11, një burim i vlefshëm i inteligjencës në luftën kundër terrorit. Regjimi ka përdorur këtë mbështetje për të ruajtur kontrollin e tij mbytës të veprimtarisë politike, duke filluar nga 2004, dukej se kishte aguar një ditë e re për reformatorët egjiptianë.Palimet nga Shtetet e Bashkuara për qeveritë arabe për të demokratizuar rezonuar fuqimisht shoqërinë e pavarur, përshkallëzimi i shpejtë i kërkesave të brendshme për reforma politike radikale. PresidentBush e ka përmendur shpesh Egjiptin si një shembull të një demokracie në zhvillim në rajon. Por regjimi egjiptian është një hibrid me elementë të rrënjosur autoritar dhe me aspekte pluraliste dhe liberale. Ka forca të forta të sigurisë shtetërore, por edhe një opresionist i hapur dhe një aktiv, megjithëse i kufizuar, shoqëria civile. Shkurtimisht, Egjipti është modeli i përsosur i një shteti "gjysmë autoritar", në vend se një "demokraci kalimtare". Qeveria e Presidentit Mubarak vazhdon të proklamojë përkushtimin e saj ndaj liberaldemokracisë, duke treguar një gamë të gjerë institucionesh zyrtare demokratike. Realiteti, megjithatë,është se këto institucione janë mjaft të mangëta. Elita qeverisëse mban një absolutemonopol mbi fuqinë politike. Presidenti Hosni Mubarak u zgjodh shtatorin e kaluar për një mandat të afërt gjashtë vjeçar. Në mënyrë që reformat demokratike të përparojnë në Egjipt,duhet të bëhen ndryshime thelbësore institucionale dhe ligjore.