RSSСите записи Тагирани со: "Хамас"

Арапската утре

ДЕВИД Б.. ОТВАВЕЈ

Октомври 6, 1981, требаше да биде ден на прослава во Египет. Ја одбележа годишнината од најголемиот момент на победа на Египет во три арапско-израелски конфликти, кога сиромашната армија на земјата го префрли Суецкиот канал во деновите на отворањето на 1973 Јом Кипур војна и ги испрати израелските трупи да се повлечат. На ладно, без облачно утро, стадионот во Каиро беше преполн со египетски семејства кои дојдоа да ја видат воената потпора на нејзиниот хардвер. На ревијата, Претседателот Анвар ел-Садат,архитектот на војната, гледаше со задоволство како мажи и машини продефилираат пред него. Бев во близина, ново пристигнат странски дописник.Одеднаш, еден од армиските камиони запре директно пред штандот за ревизија, само кога шест авиони Мираж рикаа над глава во акробатска изведба, сликање на небото со долги траги од црвена боја, жолто, виолетова,и зелен чад. Садат стана, очигледно се подготвувале да разменат поздрави со уште еден контингент египетски трупи. Тој се направи совршена мета за четворица исламистички атентатори кои скокнаа од камионот, упадна на подиумот, и го извиваше неговото тело со куршуми. Бидејќи убијците продолжија, како што изгледаше цела вечност, да го прскаат штандот со својот смртоносен оган, Размислив за еден момент дали да удрам во земјата и да ризикувам да ме газат до смрт од панични гледачи или да останам во нозе и да ризикувам да земам залутан куршум. Инстинкт ми рече да останам на нозе, and my sense of journalistic duty impelled me to go find out whether Sadat was alive or dead.

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Интервјуа на Халед Амаире

Интервју со Самира Ал Halayka

Самеира Ал-Халајка е избрана членка на палестинскиот законодавен совет. Таа беше

роден во селото Шојух во близина на Хеброн во 1964. Таа има диплома за шеријат (Исламската

Судска пракса) од универзитетот Хеброн. Работела како новинар од 1996 до 2006 кога

таа влезе во палестинскиот законодавен совет како избран член во 2006 избори.

Таа е омажена и има седум деца.

П: Во некои западни земји постои општ впечаток дека жените добиваат

инфериорен третман во рамките на исламските групи на отпор, како што е Хамас. Дали е ова точно?

Како се третираат активистките во Хамас?
Правата и должностите на муслиманските жени произлегуваат пред се и најважно од исламскиот шеријат или закон.

Тие не се доброволни или добротворни активности или гестови што ги добиваме од Хамас или кој било

друго. Така, што се однесува до политичкото вклучување и активизам, жените генерално имаат

истите права и должности како и мажите. После се, жените сочинуваат барем 50 проценти од

општеството. Во одредена смисла, тие се целото општество затоа што раѓаат, и да се подигне,

новата генерација.

Затоа, Можам да кажам дека статусот на жените во Хамас е во целосна согласност со неа

статус во самиот ислам. Ова значи дека таа е целосен партнер на сите нивоа. Навистина, ќе биде

нефер и неправеден за исламски (или исламист ако преферираш) жената да биде партнер во страдањето

додека таа е исклучена од процесот на донесување одлуки. Ова е причината зошто улогата на жената во

Хамас отсекогаш бил пионер.

П: Дали чувствувате дека е појавата на женскиот политички активизам во рамките на Хамас

природен развој кој е компатибилен со класичните исламски концепти

во однос на статусот и улогата на жените, или тоа е само неопходен одговор на

притисоците на модерноста и барањата на политичкото дејствување и на континуираното

Израелска окупација?

Нема текст во исламската судска пракса ниту во повелбата на Хамас што ги попречува жените од

политичко учество. Верувам дека е спротивното — постојат бројни курански стихови

и изреки на пророкот Мухамед кои ги повикуваат жените да бидат активни во политиката и јавноста

прашања што ги засегаат муслиманите. Но, исто така е точно дека за жените, како што е за мажите, политички активизам

не е задолжително, туку доброволно, и во голема мера се одлучува во светло на можностите на секоја жена,

квалификации и индивидуални околности. Сепак, покажувајќи загриженост за јавноста

работите се задолжителни за секој муслиман и маж и жена. Пророкот

Рече Мухамед: „Тој што не покажува грижа за работите на муслиманите, не е муслиман“.

Згора на тоа, Палестинските исламистички жени треба да ги земат предвид сите објективни фактори на теренот

сметка кога се одлучува дали да се приклучи на политиката или да се вклучи во политички активизам.


професија, колонијализмот, апартхејд?

Советот за истражување на хуманистичките науки

Истражувања на Советот за човекови науки на Јужна Африка овластена оваа студија да се тестира хипотезата поставени од страна на професорот Џон Dugard во извештајот што го претстави пред Советот за човекови права на ОН во јануари 2007, во својство на специјален известувач на ОН за состојбата на човековите права во палестинските територии окупирани од Израел (имено, на Западниот Брег, вклучувајќи ги и Источен Ерусалим, и
Газа, во понатамошниот текст OPT). Професорот Dugard постави прашањето: Израел е јасно во воена окупација на OPT. Во исто време, елементи на професијата претставуваат облици на колонијализам и апартхејд, кои се во спротивност со меѓународното право. Кои се правните последици од режимот на продолжен окупација со карактеристики на колонијализам и апартхејд за зафатени луѓе, окупаторска сила и трети земји?
Со цел да се разгледа овие последици, оваа студија е утврдено да се испита законски просториите на прашањето професор Dugard е: е Израел носителот на OPT, и, ако така, се елементи на окупацијата на овие територии изнесува колонијализам или апартхејд? Јужна Африка има очигледен интерес за овие прашања со оглед на горчливата историја на апартхејдот, која бараше одбивање на selfdetermination
на мнозинството на населението и, за време на окупацијата на Намибија, продолжување на апартхејдот на таа територија која Јужна Африка ефикасно бара да се колонизираат. Овие незаконски практики не смее да се повтори и на други места: другите народи не смее да трпи во начинот на популациите на Јужна Африка и Намибија претрпеле.
Да се ​​истражуваат овие прашања, меѓународен тим на научници е составен. Целта на овој проект беше да се изанализира ситуацијата од непартиска гледна точка на меѓународното право, наместо да се вклучат во политичкиот дискурс и реторика. Оваа студија е исходот од петнаесет месеци колаборативен процес на интензивни истражувања, консултација, пишување и преглед. Во него се заклучува и, тоа е да се надеваме, убедливо тврди и јасно покажува дека Израел, од 1967, е воинствените окупаторска сила во OPT, и дека окупацијата на овие територии стана колонијални претпријатие, кое се спроведува систем на апартхејд. Воинствените окупација по себе не е противправно ситуација: тоа е прифатено како можна последица на вооружен конфликт. Во исто време, според законот на вооружен конфликт (исто така познат како меѓународното хуманитарно право), занимање е наменета да биде само привремена состојба на работите. Меѓународното право забранува еднострано анексија или постојано стекнување на територија, како резултат на закана или употреба на сила: Ако се случи ова, ниту една држава може да го препознае или поддршка како резултат на незаконско ситуација. За разлика од окупацијата, и колонијализам и апартхејд секогаш се незаконски и навистина се смета за особено сериозни прекршувања на меѓународното право, бидејќи тие се суштински спротивно на основните вредности на меѓународниот правен поредок. Колонијализмот го нарушува принципот на самоопределување,
кој Меѓународниот суд на правдата (Меѓународниот суд на правдата) ја потврди како "еден од основните принципи на современото меѓународно право '. Сите држави имаат обврска да ги почитуваат и унапредуваат самоопределување. Апартхејд е влошена случај на расната дискриминација, која се состои во согласност со Меѓународната конвенција за сузбивање и казнување на злосторството апартхејд (1973,
"Апартхејд Конвенцијата во понатамошниот текст) со "нехумани дела извршени со цел воспоставување и одржување на доминација на една расна група на лица над било која друга расна група на лица и систематски ќе ги угнетува". Практиката на апартхејдот, Згора на тоа, е меѓународен криминал.
Професорот Dugard во својот извештај до Советот за човекови права на ОН во 2007 смета дека треба да се бара советодавно мислење за правните последици од однесувањето на Израел од Меѓународниот суд на правдата. Ова советодавно мислење несомнено ќе се надополнуваат на мислење дека Меѓународниот суд на правдата донесено во 2004 на правните последици од изградба на ѕид во окупираните палестински територии (во понатамошниот текст "Ѕидот советодавно мислење"). Овој курс за правно дејство не ја исцрпува опции се отворени за меѓународната заедница, ниту, пак обврските на трети земји и меѓународни организации, кога тие се оценети дека некоја друга држава е ангажирана во практиките на колонијализам или апартхејд.

Политиката на САД на Хамас го блокира мирот на Блискиот Исток

Хенри Siegman


Неуспешни билатерални разговори за ова минато 16 годините покажаа дека блискоисточниот мировен договор никогаш не може да биде постигнат од самите страни. Израелските влади веруваат дека можат да пркосат на меѓународната осуда на нивниот нелегален колонијален проект на Западниот Брег, бидејќи можат да сметаат на САД дека ќе се спротивстават на меѓународните санкции. Билатерални разговори кои не се врамени со параметри формулирани од САД (врз основа на резолуциите на Советот за безбедност, договорите од Осло, Арапската мировна иницијатива, „патната карта“ и другите претходни израелско-палестински договори) не може да успее. Владата на Израел верува дека американскиот Конгрес нема да дозволи американски претседател да издава такви параметри и да бара нивно прифаќање. Каква надеж има за билатералните разговори што ќе продолжат во септември во Вашингтон 2 целосно зависи од тоа што претседателот Обама ќе докаже дека тоа верување е погрешно, и за тоа дали „премостувачките предлози“ што ги вети, дали разговорите влезат во ќорсокак, се еуфемизам за поднесување на американските параметри. Таквата американска иницијатива мора да му понуди на Израел облечени гаранции за неговата безбедност во границите од пред 1967 година, но во исто време мора да биде јасно дека овие гаранции не се достапни доколку Израел инсистира да им негира на Палестинците одржлива и суверена држава на Западниот Брег и Газа. Овој труд се фокусира на другата голема пречка за договорот за постојан статус: отсуството на ефективен палестински соговорник. Решавање на легитимните поплаки на Хамас - и како што е забележано во неодамнешниот извештај на CENTCOM, Хамас има легитимни поплаки - може да доведе до негово враќање во палестинска коалициска влада која ќе му обезбеди на Израел кредибилен мировен партнер. Ако тој дострел не успее поради отфрлањето на Хамас, способноста на организацијата да спречи разумен договор за кој преговараат други палестински политички партии ќе биде значително попречена. Ако администрацијата на Обама не води меѓународна иницијатива за дефинирање на параметрите на израелско-палестинскиот договор и активно промовирање на палестинското политичко помирување, Европа мора да го стори тоа, и се надевам дека Америка ќе ја следи. За жал, не постои сребрен куршум што може да ја гарантира целта „две држави да живеат една до друга во мир и безбедност“.
Но, сегашниот курс на претседателот Обама апсолутно го исклучува тоа.

ПРЕЦИЗНОСТ ВО ГЛОБАЛНАТА ВОЈНА ПРОТИВ ТЕРОРОТ:

Sherifa Zuhur

Seven years after the September 11, 2001 (9/11) attacks, many experts believe al-Qa’ida has regained strength and that its copycats or affiliates are more lethal than before. The National Intelligence Estimate of 2007 asserted that al-Qa’ida is more dangerous now than before 9/11.1 Al-Qa’ida’s emulators continue to threaten Western, Middle Eastern, and European nations, as in the plot foiled in September 2007 in Germany. Bruce Riedel states: Thanks largely to Washington’s eagerness to go into Iraq rather than hunting down al Qaeda’s leaders, the organization now has a solid base of operations in the badlands of Pakistan and an effective franchise in western Iraq. Its reach has spread throughout the Muslim world and in Europe . . . Osama bin Laden has mounted a successful propaganda campaign. . . . His ideas now attract more followers than ever.
It is true that various salafi-jihadist organizations are still emerging throughout the Islamic world. Why have heavily resourced responses to the Islamist terrorism that we are calling global jihad not proven extremely effective?
Moving to the tools of “soft power,” what about the efficacy of Western efforts to bolster Muslims in the Global War on Terror (квота)? Why has the United States won so few “hearts and minds” in the broader Islamic world? Why do American strategic messages on this issue play so badly in the region? Why, despite broad Muslim disapproval of extremism as shown in surveys and official utterances by key Muslim leaders, has support for bin Ladin actually increased in Jordan and in Pakistan?
This monograph will not revisit the origins of Islamist violence. It is instead concerned with a type of conceptual failure that wrongly constructs the GWOT and which discourages Muslims from supporting it. They are unable to identify with the proposed transformative countermeasures because they discern some of their core beliefs and institutions as targets in
this endeavor.
Several deeply problematic trends confound the American conceptualizations of the GWOT and the strategic messages crafted to fight that War. These evolve from (1) post-colonial political approaches to Muslims and Muslim majority nations that vary greatly and therefore produce conflicting and confusing impressions and effects; и (2) residual generalized ignorance of and prejudice toward Islam and subregional cultures. Add to this American anger, fear, and anxiety about the deadly events of 9/11, and certain elements that, despite the urgings of cooler heads, hold Muslims and their religion accountable for the misdeeds of their coreligionists, or who find it useful to do so for political reasons.

демократија, Избори и египетското муслиманско братство

Israel Elad-Altman

The American-led Middle East reform and democratization campaign of the last two years has helped shape a new political reality in Egypt. Opportunities have opened up for dissent. With U.S. and European support, local opposition groups have been able to take initiative, advance their causes and extract concessions from the state. The Egyptian Muslim Brotherhood movement (MB), which has been officially outlawed as a political organization, is now among the groups facing both new opportunities
and new risks.
Western governments, including the government of the United States, are considering the MB and other “moderate Islamist” groups as potential partners in helping to advance democracy in their countries, and perhaps also in eradicating Islamist terrorism. Could the Egyptian MB fill that role? Could it follow the track of the Turkish Justice and Development Party (АКП) and the Indonesian Prosperous Justice Party (PKS), two Islamist parties that, according to some analysts, are successfully adapting to the rules of liberal democracy and leading their countries toward greater integration with, respectively, Europe and a “pagan” Asia?
This article examines how the MB has responded to the new reality, how it has handled the ideological and practical challenges and dilemmas that have arisen during the past two years. To what extent has the movement accommodated its outlook to new circumstances? What are its objectives and its vision of the political order? How has it reacted to U.S. overtures and to the reform and democratization campaign?
How has it navigated its relations with the Egyptian regime on one hand, and other opposition forces on the other, as the country headed toward two dramatic elections in autumn 2005? To what extent can the MB be considered a force that might lead Egypt
toward liberal democracy?

ЕГИПЕТСКИТЕ БРАЌА МУСЛИМАНИ: СОСТАВУВАЊЕ ИЛИ ИНТЕГРАЦИЈА?

Истражување

Успехот на Друштвото на муслиманските браќа во ноември-декември 2005 изборите за Народното собрание испратија шокови низ политичкиот систем на Египет. Како одговор, режимот го разби движењето, ги вознемируваше другите потенцијални ривали и го смени својот започнат реформски процес. This is dangerously short-sighted. There is reason to be concerned about the Muslim Brothers’ political program, and they owe the people genuine clarifications about several of its aspects. But the ruling National Democratic
Party’s (НДП) refusal to loosen its grip risks exacerbating tensions at a time of both political uncertainty surrounding the presidential succession and serious socio-economic unrest. Though this likely will be a prolonged, gradual process, the regime should take preliminary steps to normalise the Muslim Brothers’ participation in political life. The Muslim Brothers, whose social activities have long been tolerated but whose role in formal politics is strictly limited, won an unprecedented 20 per cent of parliamentary seats in the 2005 избори. Тие го направија тоа и покрај тоа што се натпреваруваа за само една третина од достапните места и и покрај значителните пречки, вклучително и полициска репресија и изборна измама. Овој успех ја потврди нивната позиција како исклучително добро организирана и длабоко вкоренета политичка сила. Во исто време, ги истакна слабостите и на легалната опозиција и на владејачката партија. Режимот можеби се обложил дека скромното зголемување на парламентарната застапеност на Муслиманските браќа може да се искористи за да се поттикнат стравувањата од преземање на исламистите и со тоа да послужи како причина за запирање на реформите. Ако така, Стратегијата е изложена на голем ризик да се врати назад.

Исламот и Демократијата

ITAC

Ако некој чита печат или слуша коментатори за меѓународни прашања, често се вели - а уште почесто се подразбира, но не се вели - дека исламот не е компатибилен со демократијата. Во деведесеттите, Семјуел Хантингтон предизвика интелектуална бура кога го објави Судирот на цивилизациите и повторното создавање на светскиот поредок, во кој ги прикажува своите прогнози за светот – напишано големо. Во политичката сфера, тој забележува дека додека Турција и Пакистан може да имаат некое мало тврдење за „демократски легитимитет“, сите други „... муслиманските земји беа претежно недемократски: монархии, еднопартиски системи, воени режими, лични диктатури или некоја комбинација од нив, обично почива на ограничено семејство, клан, или племенска база“. Премисата на која се заснова неговиот аргумент е дека тие не само што „не се како нас“, тие всушност се спротивставени на нашите суштински демократски вредности. Тој верува, како и другите, дека додека на идејата за западна демократизација се пружа отпор во другите делови на светот, конфронтацијата е најзабележителна во оние региони каде што исламот е доминантна вера.
Расправијата е изнесена и од другата страна. Ирански религиозен научник, размислувајќи за уставната криза од почетокот на дваесеттиот век во неговата земја, изјави дека исламот и демократијата не се компатибилни затоа што луѓето не се еднакви и дека законодавното тело е непотребно поради инклузивната природа на исламскиот верски закон. Сличен став неодамна зазеде и Али Белхаџ, професор во средно училиште во Алжир, проповедник и (во овој контекст) лидер на ФИС, кога изјави дека „демократијата не е исламски концепт“. Можеби најдраматичната изјава за овој ефект беше онаа на Абу Мусаб ал-Заркави, лидер на сунитските бунтовници во Ирак кој, кога ќе се соочи со изгледите за избори, ја осуди демократијата како „зловен принцип“.
Но, според некои муслимански научници, демократијата останува важен идеал во исламот, со предупредување дека секогаш подлежи на верскиот закон. Акцентот на најважното место на шеријатот е елемент на речиси секој исламски коментар за управувањето, умерена или екстремистичка. Само ако владетелот, кој ја прима својата власт од Бога, ги ограничува неговите постапки на „надзор на управата на шеријатот“ дали тој треба да биде послушен. Ако прави поинаку од ова, тој е неверник и посветените муслимани треба да се побунат против него. Тука лежи оправдувањето за голем дел од насилството што го измачуваше муслиманскиот свет во такви борби како што преовладуваа во Алжир во текот на 90-тите

Организациски континуитет во Муслиманското братство во Египет

Тес Ли Eisenhart

Како најстарото и најистакнато опозициско движење во Египет, Друштвото на

Муслимански браќа, ал-ихван ал-муслимен, долго време претставуваше предизвик за последователните секуларни
режими нудејќи сеопфатна визија за исламска држава и опсежна социјална
социјални услуги. Од своето основање во 1928, братството (брат) напредуваше во а
паралелен верски и социјален сектор, генерално избегнувајќи директна конфронтација со
владејачките режими.1 Во поново време во последните две децении, сепак, братството има
зафатен со партизација во формалната политичка сфера. Овој експеримент кулминираше со
изборот на осумдесет и осумте браќа во Народното собрание во 2005 година - најголемиот
опозицискиот блок во модерната египетска историја - и последователните апсења на речиси
1,000 Браќа.2 Изборниот напредок во мејнстрим политиката обезбедува доволно сточна храна
за научниците да тестираат теории и да прават предвидувања за иднината на Египќанецот
режим: дали ќе падне во рацете на исламистичката опозиција или ќе остане светилник на секуларизмот во
Арапскиот свет?
Оваа теза бега од правење толку широки шпекулации. Наместо тоа, истражува

степенот до кој Муслиманското братство се адаптираше како организација во минатото
декада.

Политички манифест на Хезболах 2009

Following World War II, the United States became the centre of polarization and hegemony in the world; as such a project witnessed tremendous development on the levels of domination and subjugation that is unprecedented in history, making use and taking advantage of the multifaceted achievements on the several levels of knowledge, culture, technology, economy as well as the military level- that are supported by an economic-political system that only views the world as markets that have to abide by the American view.
The most dangerous aspect in the western hegemony-the American one precisely- is that they consider themselves as owners of the world and therefore, this expandin strategy along with the economic-capitalist project has become awestern expanding strategythat turned to be an international scheme of limitless greed. Savage capitalism forces- embodied mainly in international monopoly networks o fcompanies that cross the nations and continents, networks of various international establishments especially the financial ones backed by superior military force have led to more contradictions and conflicts of which not less important are the conflicts of identities, cultures, civilizations, in addition to the conflicts of poverty and wealth. These savage capitalism forces have turned into mechanisms of sowing dissension and destroying identities as well as imposing the most dangerous type of cultural,
national, economic as well as social theft .

The Lives of Hasan al Banna & Syed Qutb.

Муслиманското братство (Ikhwan al Muslimeen) was founded by Hasan al-Banna (1906-1949) in the Egyptian town of al- Isma’iliyyah in 1928. The son of an Azharite scholar, who earned his livelihood by repairing watches, Hasan al-Banna showed from his early
school-days an inclination and great zeal for calling people to Islamic values and traditions. His strong sense of religiosity and spiritual awareness drove him to join the Hasafiyyah tariqah, one of many Sufi tariqahs that were widespread in Egypt at that time. Even though he was not formally associated with this tariqah after he founded the Ikhwan, he, nevertheless, maintained a good relation with it, as indeed with other Islamic organizations and religious personalities, and persisted in reciting the litanies (awrad, pl. of wird) of this tariqah until his last days. Though Hasan al-Banna joined a modern-type school of education, he promised his father that he would continue to memorize the Qur’an, which he did, in fact later, at the age of twelve. While at school, he took part in the activities of some religious associations and clubs which were promoting it and calling for the observance of Islamic teachings .

исламистички партии : зошто тие не можат да бидат демократски

те поздравувам

Noting Islamism’s growing appeal and strength on the ground, many

Western scholars and officials have been grasping for some way to take

an inclusionary approach toward it. In keeping with this desire, it has

become fashionable contemptuously to dismiss the idea of insisting on

clear and rigorous distinctions as “academic.” When it comes to Islam

and democracy, this deplorable fashion has been fraught with unfortunate

consequences.

Intelligent discussion of Islamism, democracy, and Islam requires

clear and accurate definitions. Without them, analysis will collapse into

confusion and policy making will suffer. My own view, formed after

thirty years of study and reflection regarding the matter, is that Islam and

democracy are indeed compatible, provided that certain necessary religious

reforms are made. Склоноста да се реализираат такви реформи е она што

Сметам дека му недостига политичкиот ислам. Мојот прогласен интерес - како Арап-

Муслимански теоретичар и практичар за продемократија - е да го промовира естаблишментот

на секуларната демократија во рамките на исламската цивилизација.

Со цел да се отстрани конфузијата што премногу често ја опкружува

оваа тема, Ќе наведам неколку основни точки што треба да ги имам на ум. Првиот е

тоа, до сега, Западните практики наспроти политичкиот ислам беа погрешни

бидејќи им недостигаше основата на основана проценка.

Освен ако не интервенира слепата среќа, ниту една политика не може да биде подобра од проценката

врз кој се заснова. Правилната проценка е почеток на

сета практична мудрост.

исламистички партии : Три вида движења

Тамара Cofman

Помеѓу 1991 и 2001, светот на политичкиот ислам стана значително поразновиден. Денес, терминот „исламист“ - што се користи за да се опише политичка перспектива централно информирана од збир на религиозни толкувања и заложби - може да се примени на толку широк спектар на групи што е речиси бесмислено. Ги опфаќа сите, од терористите кои летаа со авиони во Светскиот трговски центар до мирно избраните законодавци во Кувајт кои гласаа за правото на глас на жените.
сепак, истакнатоста на исламистичките движења - легални и нелегални, насилни и мирни - во редовите на политичките опозиции низ арапскиот свет ја прави очигледна потребата од извлекување релевантни разлики. Религиозниот дискурс на исламистите сега е неизбежно централен во арапската политика. Конвенционалните политички дискусии ги означуваат исламистите или „умерени“ или „радикални“.,” генерално категоризирајќи ги според два прилично лабави и некорисни критериуми. Првиот е насилството: Радикалите го користат, а умерените не. Овде се поставува прашањето како да се класифицираат групите кои самите не се впуштаат во насилство, но кои одобруваат, оправда, или дури активно го поддржуваат насилството на другите. Секунда, само нешто порестриктивен критериум е дали станува збор за групи или поединци
прифатете ги правилата на демократската изборна игра. Народниот суверенитет не е мала отстапка за традиционалните исламисти, од кои многумина ги отфрлаат демократски избраните влади како узурпатори на Божјиот суверенитет.
Сепак, посветеноста на процедуралните правила на демократските избори не е исто што и посветеноста на демократската политика или владеење.

ИСЛАМИСТИЧКИ ДВИЖЕЊА И ДЕМОКРАТСКИ ПРОЦЕС ВО АРАПСКИОТ СВЕТ: Истражување на сивите зони

Натан J. Браун, Амр Hamzawy,

Марина Ottaway

Во текот на последната деценија, Исламистичките движења се етаблираа како главни политички играчи на Блискиот Исток. Заедно со владите, исламистички движења, умерено како и радикално, ќе определи како ќе се одвива политиката на регионот во догледна иднина. Тие покажаа способност не само да креираат пораки со широко распространета популарна привлечност, туку и, и што е најважно, да се создадат организации со вистински социјални основи и да се развијат кохерентни политички стратегии. Други партии,
во голема мера, не успеаја на сите сметки.
Јавноста на Запад и, особено, Соединетите држави, стана свесен за важноста на исламистичките движења дури по драматични настани, како што се револуцијата во Иран и атентатот на претседателот Анвар ал Садат во Египет. Вниманието е многу поодржливо по терористичките напади во септември 11, 2001. Како резултат, Исламистичките движења нашироко се сметаат за опасни и непријателски. Додека таквата карактеризација е точна во однос на организациите на радикалниот крај на исламистичкиот спектар, кои се опасни поради нивната подготвеност да прибегнуваат кон неселективно насилство во остварувањето на своите цели, тоа не е точна карактеризација на многуте групи кои се откажале или избегнале насилство. Бидејќи терористичките организации претставуваат непосредна
закана, сепак, креаторите на политиките во сите земји посветуваа непропорционално внимание на насилните организации.
Тоа се главните исламистички организации, не оние радикалните, што ќе има најголемо влијание врз идната политичка еволуција на Блискиот Исток. Грандиозните цели на радикалите за повторно воспоставување калифат кој ќе го обедини целиот арапски свет, или дури и наметнувањето на поединечни арапски земји закони и општествени обичаи инспирирани од фундаменталистичкото толкување на исламот едноставно се премногу далеку од денешната реалност за да се реализираат. Тоа не значи дека терористичките групи не се опасни - тие би можеле да предизвикаат голема загуба на животи дури и при извршување на невозможни цели - туку дека веројатно нема да го сменат лицето на Блискиот Исток. Главните исламистички организации се генерално поинаква работа. Тие веќе имаа силно влијание врз општествените обичаи во многу земји, запирање и менување на секуларистичките трендови и менување на начинот на кој многу Арапи се облекуваат и се однесуваат. И нивната непосредна политичка цел, да станат моќна сила со учество во нормалната политика на својата земја, не е невозможно. Веќе се реализира во земји како Мароко, Џордан, па дури и Египет, кој сè уште ги забранува сите исламистички политички организации, но сега има осумдесет и осум Муслимански браќа во Парламентот. Политика, не насилство, е она што им дава влијание на главните исламисти.

исламистички партии , ДАЛИ СЕ ДЕМОКРАТИ? Дали е важно ?

Тарек Масуд

Водени од чувството дека „исламистите доаѓаат,”Новинарите и креаторите на политиките доцна ги тресеа шпекулациите за тоа дали исламистичките партии како што се Египетското муслиманско братство (MB) или Палестинскиот Хамас навистина верува во демократија. Додека се обидувам да ги истакнам границите на исламистичката демократска определба, Мислам дека гледањето во исламистичката душа е злоупотреба на енергијата. Исламистите не доаѓаат. Згора на тоа, како што тврдат Адам Пржеворски и други, заложбите за демократија почесто се раѓаат од ограничувања во животната средина отколку од вистинското верување. Наместо да се грижите дали исламистите се вистински демократи,
нашата цел треба да биде да помогнеме во зајакнување на демократските и либерални институции и актери, така што ниту една група - исламистичка или друга - не може да ги субверзира.
Но, какво е ова движење за чија демократска верност се грижиме? Исламизмот е лизгав концепт. На пример, ако ги означиме како исламистички оние партии кои повикуваат на примена на шарија, ние мора да ја исклучиме Партијата на правдата и развојот на Турција (кој нашироко се смета за исламистички) и вклучуваат владејачка Национална демократска партија во Египет (што активно ги потиснува исламистите). Наместо да запаѓате во прашањата за дефиниција, би било подобро да се фокусираме на збир на политички партии кои пораснаа од истите историски корени, изведуваат многу од нивните цели и позиции од истото тело на идеи, и одржувајте организациски врски едни со други - тоа е, оние забави кои извираат од меѓународната МБ. Овие вклучуваат египетска организација мајка (основана во 1928), но и Хамас, Јорданскиот исламски фронт за акција, Алжирско движење за мирно општество, ирачката исламска партија, Либанската исламска група, и други.

ИСЛАМСКИТЕ ПРЕСУДИ ЗА ВОЈНАТА

Youssef H. Абул-Enein
Sherifa Zuhur

The United States no doubt will be involved in the Middle East for many decades. To be sure, settling the Israeli–Palestinian dispute or alleviating poverty could help to stem the tides of Islamic radicalism and anti-American sentiment. But on an ideological level, we must confront a specific interpretation of Islamic law, history,and scripture that is a danger to both the United States and its allies. To win that ideological war, we must understand the sources of both Islamic radicalism and liberalism. We need to comprehend more thoroughly the ways in which militants misinterpret and pervert Islamic scripture. Al-Qaeda has produced its own group of spokespersons who attempt to provide religious legitimacy to the nihilism they preach. Many frequently quote from the Quran and hadith (the Prophet Muhammad’s sayings and deeds) in a biased manner to draw justification for their cause. Lieutenant Commander Youssef Aboul-Enein and Dr. Sherifa Zuhur delve into the Quran and hadith to articulate a means by which Islamic militancy can be countered ideologically, drawing many of their insights from these and other classical Islamic texts. In so doing, they expose contradictions and alternative approaches in the core principles that groups like al-Qaeda espouse. The authors have found that proper use of Islamic scripture actually discredits the tactics of al-Qaeda and other jihadist organizations. This monograph provides a basis for encouraging our Muslim allies to challenge the theology supported by Islamic militants. Seeds of doubt planted in the minds of suicide bombers might dissuade them from carrying out their missions. The Strategic Studies Institute is pleased to offer this study of Islamic rulings on warfare to the national defense community as an effort to contribute to the ongoing debate over how to defeat Islamic militancy.