RSSTë gjitha Hyrje në "Studime & Hulumtime" Kategori

Arabi nesër

DAVID B. OTTAWAY

Tetor 6, 1981, ishte menduar të ishte një ditë festimi në Egjipt. Ai shënoi përvjetorin e momentit më madhështor të fitores së Egjiptit në tre konflikte arabo-izraelite, kur ushtria e dobët e vendit kaloi Kanalin e Suezit në ditët e hapjes së tij 1973 Lufta e Yom Kipur dhe dërgoi trupat izraelite duke u tërhequr. Në një të ftohtë, mëngjes pa re, stadiumi i Kajros ishte i mbushur plot me familje egjiptiane që kishin ardhur për të parë ushtrinë që po punonte me pajisjen e saj. Në tribunën e rishikimit, Presidenti Anwar el-Sadat,arkitekti i luftës, shikonte me kënaqësi teksa njerëzit dhe makinat parakalonin para tij. Unë isha afër, një korrespondent i huaj i sapoardhur.Papritur, një nga kamionët e ushtrisë u ndal drejtpërdrejt përpara stendës së rishikimit, ashtu si gjashtë avionë Mirage ulërin lart në një performancë akrobatike, duke pikturuar qiellin me shtigje të gjata me ngjyrë të kuqe, e verdhe, vjollcë,dhe tym jeshil. Sadati u ngrit në këmbë, me sa duket po përgatitej të shkëmbente përshëndetje me një kontigjent tjetër trupash egjiptiane. Ai e bëri veten një objektiv të përsosur për katër vrasës islamikë që u hodhën nga kamioni, sulmuan podiumin, dhe e goditi trupin e tij me plumba. Ndërsa vrasësit vazhduan për atë që dukej një përjetësi për të spërkatur stendën me zjarrin e tyre vdekjeprurës, Mendova për një çast nëse të godas në tokë dhe të rrezikoj të shkelem për vdekje nga spektatorët e panikuar ose të qëndroj në këmbë dhe të rrezikoj të marr një plumb endacak. Instinkti më tha të qëndroja në këmbë, dhe ndjenja ime e detyrës gazetareske më shtyu të shkoja të zbuloja nëse Sadati ishte gjallë apo i vdekur.

Islami dhe krijimi i pushtetit shtetëror

Seyyed Vali Reza Nasr

Në 1979 Gjenerali Muhamed Zia ul-Haq, sundimtari ushtarak i Pakistanit, deklaroi se Pakistani do të bëhej një shtet islamik. Vlerat dhe normat islame do të shërbenin si themel i identitetit kombëtar, ligji, ekonomisë, dhe marrëdhëniet shoqërore, dhe do të frymëzonte të gjithë politikëbërjen. Në 1980 Mahathir Muhamed |, kryeministri i ri i Malajzisë, prezantoi një plan të ngjashëm me bazë të gjerë për të ankoruar politikëbërjen shtetërore në vlerat islame, dhe t'i sjellë ligjet dhe praktikat ekonomike të vendit të tij në përputhje me mësimet e Islamit. Pse këta pushtetarë zgjodhën rrugën e “islamizimit” për vendet e tyre?? Dhe si u bënë shtetet e dikurshme laike postkoloniale agjentë të islamizimit dhe paralajmërues të shtetit "të vërtetë" islamik?
Malajzia dhe Pakistani që nga fundi i viteve 1970 - fillimi i viteve 1980 kanë ndjekur një rrugë unike drejt zhvillimit që ndryshon nga përvojat e shteteve të tjera të botës së tretë. Në këto dy vende identiteti fetar u integrua në ideologjinë shtetërore për të informuar qëllimin dhe procesin e zhvillimit me vlerat islame.
Kjo ndërmarrje ka paraqitur gjithashtu një pasqyrë shumë të ndryshme të raportit ndërmjet Islamit dhe politikës në shoqëritë muslimane. Në Malajzi dhe Pakistan, kanë qenë institucione shtetërore dhe jo aktivistë islamikë (ata që mbrojnë një lexim politik të Islamit; të njohur edhe si rilindës ose fundamentalistë) që kanë qenë mbrojtës të Islamit dhe mbrojtës të interesave të tij. Kjo sugjeron një
dinamikë shumë të ndryshme në zbaticat dhe rrjedhat e politikës islame - së paku duke treguar rëndësinë e shtetit në peripecitë e këtij fenomeni.
Çfarë duhet bërë me shtetet laike që kthehen në islame? Çfarë do të thotë një transformim i tillë si për shtetin ashtu edhe për politikën islame?
Ky libër përballet me këto pyetje. Ky nuk është një përshkrim gjithëpërfshirës i politikës së Malajzisë apo Pakistanit, as nuk mbulon të gjitha aspektet e rolit të Islamit në shoqëritë dhe politikën e tyre, megjithëse rrëfimi analitik ndalet në mënyrë të konsiderueshme në këto çështje. Ky libër është më tepër një kërkim shkencor social mbi fenomenin e shteteve laike postkoloniale që bëhen agjentë të islamizimit., dhe më gjerësisht se si kultura dhe feja u shërbejnë nevojave të pushtetit dhe zhvillimit shtetëror. Analiza këtu mbështetet në diskutime teorike
në shkencat shoqërore të sjelljes shtetërore dhe rolin e kulturës dhe fesë në të. Më e rëndësishme, ai nxjerr përfundime nga rastet në shqyrtim për të nxjerrë përfundime më të gjera me interes për disiplinat.

Gratë iraniane pas revolucionit islamik

Ansiia Khaz Allii


Më shumë se tridhjetë vjet kanë kaluar që nga triumfin e Revolucionit Islamik në Iran, megjithatë mbeten një një numër pyetjesh dhe paqartësish në lidhje me mënyrën se si merret Republika Islamike dhe ligjet e saj problemet bashkëkohore dhe rrethanat aktuale, veçanërisht në lidhje me gratë dhe të drejtat e grave. Ky punim i shkurtër do të hedhë dritë mbi këto çështje dhe do të studiojë pozitën aktuale të gruas në sfera të ndryshme, duke e krahasuar këtë me situatën para Revolucionit Islamik. Janë përdorur të dhëna të besueshme dhe të vërtetuara kudo që të jetë e mundur. Hyrja përmbledh një sërë studimesh teorike dhe juridike të cilat ofrojnë bazë për analizën e mëvonshme më praktike dhe janë burimet nga janë marrë të dhënat.
Seksioni i parë shqyrton qëndrimet e udhëheqjes së Republikës Islamike të Iranit ndaj grave dhe të drejtat e grave, dhe pastaj hedh një vështrim gjithëpërfshirës në ligjet e shpallura që nga Revolucioni Islamik lidhur me gruan dhe pozicionin e tyre në shoqëri. Seksioni i dytë merr në konsideratë kulturën e grave dhe zhvillimet arsimore që nga Revolucioni dhe i krahason këto me situatën para-revolucionare. The seksioni i tretë shqyrton politikën e grave, pjesëmarrjen sociale dhe ekonomike dhe merr parasysh si sasiore dhe aspektet cilësore të punësimit të tyre. Pjesa e katërt shqyrton më pas pyetjet e familjes, the marrëdhëniet midis gruas dhe familjes, dhe roli i familjes në kufizimin ose rritjen e të drejtave të grave në Republika Islamike e Iranit.

Women in Islam

Amira Burghul

Despite major consensus amongst a large number of philosophers and historians that the

principles and teachings of Islam caused a fundamental change in the position of women

compared to the prevailing situation in countries in both East and West at the time, and despite

the agreement of a large number of thinkers and legislators that women during the time of the

Prophet (savs) were granted rights and legal privileges not granted by man-made laws until

recently, propaganda campaigns by Westerners and people with a Westernised perspective

consistently accuse Islam of being unjust to women, of imposing restrictions on them, dhe

marginalising their role in society.

This situation has been made worse by the atmosphere and conditions prevalent across the

bota myslimane, ku injoranca dhe varfëria kanë prodhuar një kuptim të kufizuar të fesë

dhe marrëdhëniet familjare dhe njerëzore që pengojnë drejtësinë dhe mënyrën e qytetëruar të jetesës, veçanërisht

mes burrave dhe grave. Grupi i vogël i njerëzve të cilëve u janë dhënë mundësitë për të

fitojnë një arsimim dhe aftësi kanë rënë edhe në grackën e të besuarit se arritja e drejtësisë

për gratë dhe kapitalizimi i aftësive të tyre varet nga refuzimi i fesë dhe devotshmërisë dhe

duke adoptuar një mënyrë jetese perëndimore, si rezultat i studimeve të tyre sipërfaqësore të Islamit nga njëra anë

dhe efekti i devijimeve të jetës tek tjetri.

Vetëm një numër shumë i vogël i njerëzve nga këto dy grupe kanë arritur të arratisen dhe të largohen

petkat e tyre të injorancës dhe traditës. These people have studied their heritage in great depth

and detail, and have looked at the results of Western experiences with an open mind. They have

distinguished between the wheat and the chaff in both the past and the present, and have dealt

scientifically and objectively with the problems which have arisen. They have refuted the false

charges made against Islam with eloquent arguments, and have admitted to concealed flaws.

They have also re-examined the sayings and customs of the Infallible Ones in order to

distinguish between what is established and holy and what has been altered and distorted.

The responsible behaviour of this group has established new directions and new ways of dealing

with the question of women in Islamic societies. They have clearly not yet tackled all problems

and found final solutions for the many legislative gaps and deficiencies, but they have laid the

ground for the emergence of a new model for Muslim women, who are both strong and

committed to the legal and effective foundations of their society.

With the triumph of the Islamic Revolution in Iran and the blessing of its leaders, which is the

main religious authority for the participation of women and their effective political and social

participation, the scope for strong debate over women in Islam has been significantly expanded.

The model of Muslim women in Iran has spread to Islamic resistance movements in Lebanon,

Palestine other Arab countries and even the Western world, and as a result, propaganda

campaigns against Islam have abated to some extent.

The emergence of Salafi Islamic movements such as the Taliban in Afghanistan and similar

Salafi movements in Saudi Arabia and North Africa, and their fanatical way of treating women,

have provoked nervous onlookers fearing an Islamic resurgence into launching new propaganda

campaigns accusing Islam of inspiring terrorism and being backwards and unjust towards

women.

smearcasting: How Islamophobes spread fear, bigotry and misinformation

FAIR

Julie Hollar

Jim Naureckas

Making Islamophobia Mainstream:
How Muslim-bashers broadcast their bigotry
A remarkable thing happened at the National Book Critics Circle (NBCC) nominations in February 2007: The normally highbrow and tolerant group nominated for best book in the field of criticism a book widely viewed as denigrating an entire religious group.
Nominimi i Bruce Bawer's When Europe Slept: Se si Islami Radikal po e shkatërron Perëndimin nga brenda nuk kaloi pa polemika. I nominuari i kaluar Eliot Weinberger e denoncoi librin në mbledhjen vjetore të NBCC, duke e quajtur atë "racizëm si kritikë" (New York Times, 2/8/07). Presidenti i bordit të NBCC, John Freeman, shkroi në blogun e grupit (Masë kritike, 2/4/07): ''Nuk kam qenë kurrë
më shumë i turpëruar nga një zgjedhje se sa kam qenë me librin Ndërsa Evropa flinte të Bruce Bawer…. Këshillat e saj të retorikës së hiperventiluar rrjedhin nga kritika aktuale në islamofobinë.’’
Edhe pse në fund nuk e fitoi çmimin, Ndërsa njohja e Evropës së Fjetur në qarqet më të larta letrare ishte emblematike e një integrimi të islamofobisë, jo vetëm në botimet amerikane, por edhe në mediat e gjera. Ky raport hedh një vështrim të ri ndaj islamofobisë në mediat e sotme dhe autorëve të saj, duke përshkruar disa nga lidhjet e prapaskenës që rrallë eksplorohen në media. Raporti ofron gjithashtu katër fotografi, ose “raste studimore,” duke përshkruar sesi islamofobët vazhdojnë të manipulojnë mediat në mënyrë që t'i pikturojnë muslimanët me një të gjerë, furçë e urryer. Qëllimi ynë është të dokumentojmë njollosjen: shkrimet dhe paraqitjet publike të aktivistëve dhe ekspertëve islamofobikë të cilët qëllimisht dhe rregullisht përhapin frikë, bigotry and misinformation. Termi "islamofobia" i referohet armiqësisë ndaj Islamit dhe muslimanëve që tenton të çhumanizojë një besim të tërë., duke e portretizuar atë si thelbësisht të huaj dhe duke i atribuar një të qenësishme, essential set of negative traits such as irrationality, intolerance and violence. And not unlike the charges made in the classical document of anti-Semitism, The Protocols of the Elders of Zion, some of Islamophobia’s more virulent expressionslike While Europe Sleptinclude evocations of Islamic designs to dominate the West.
Islamic institutions and Muslims, sigurisht, should be subject to the same kind of scrutiny and criticism as anyone else. për shembull, when a Norwegian Islamic Council debates whether gay men and lesbians should be executed, one may forcefully condemn individuals or groups sharing that opinion without pulling all European Muslims into it, as did Bawer’s Pajamas Media post (8/7/08),
“European Muslims Debate: Should Gays Be Executed?"
Në mënyrë të ngjashme, ekstremistët që justifikojnë veprimet e tyre të dhunshme duke thirrur disa interpretime të veçanta të Islamit mund të kritikohen pa e implikuar popullsinë jashtëzakonisht të ndryshme të muslimanëve në mbarë botën. Pas te gjithave, gazetarët arritën të mbulojnë bombardimin në Oklahoma City nga Timothy McVeigh–një adhurues i sektit racist të Identitetit të Krishterë–pa iu drejtuar deklaratave të përgjithësuara për “terrorizmin e krishterë”. Po kështu, mediat kanë mbuluar aktet e terrorizmit nga fanatikë që janë hebrenj–për shembull masakra e Hebronit e kryer nga Baruch Goldstein (Shtesë!, 5/6/94)–pa implikuar tërësinë e judaizmit.

Totalitarizmi i islamizmit xhihadist dhe sfida e tij ndaj Evropës dhe Islamit

Bassam Tibi

Kur lexoni shumicën e teksteve që përbëjnë literaturën e gjerë që është botuar nga ekspertë të vetëshpallur mbi Islamin politik, është e lehtë të mos harrohet fakti që ka lindur një lëvizje e re. Me tutje, kjo literaturë nuk arrin të shpjegojë në mënyrë të kënaqshme faktin se ideologjia që e shtyn atë bazohet në një interpretim të veçantë të Islamit., dhe se është kështu një besim fetar i politizuar,
jo laike. Libri i vetëm në të cilin Islami politik trajtohet si një formë totalitarizmi është ai i Paul Berman, Terrori dhe Liberalizmi (2003). Autori është, megjithatë, jo ekspert, nuk mund të lexojë burimet islame, dhe për këtë arsye mbështetet në përdorimin selektiv të një ose dy burimeve dytësore, duke dështuar kështu të kapin fenomenin.
Një nga arsyet e mangësive të tilla është fakti se shumica e atyre që kërkojnë të na informojnë për 'kërcënimin xhihadist' – dhe Berman është tipik për këtë bursë – jo vetëm që nuk kanë aftësi gjuhësore për të lexuar burimet e prodhuara nga ideologët e politikës. Islami, por edhe mungesa e njohurive për dimensionin kulturor të lëvizjes. Kjo lëvizje e re totalitare është në shumë mënyra një risi
në historinë e politikës duke qenë se ajo i ka rrënjët në dy dukuri paralele dhe të lidhura: së pari, kulturalizimi i politikës që çon në konceptimin e politikës si një sistem kulturor (një pamje e krijuar nga Clifford Geertz); dhe së dyti kthimi i të shenjtës, ose 'rimagjepsje' e botës, si një reagim ndaj sekularizimit të tij intensiv që rezulton nga globalizimi.
Analiza e ideologjive politike që bazohen në fe, dhe që mund të ushtrojë apel si fe politike si pasojë e kësaj, përfshin një kuptim të shkencave sociale të rolit të fesë që luan politika botërore, veçanërisht pasi sistemi bipolar i Luftës së Ftohtë i ka lënë vendin një bote shumëpolare. Në një projekt të kryer në Institutin Hannah Arendt për aplikimin e totalitarizmit në studimin e feve politike, Unë propozova dallimin midis ideologjive laike që veprojnë si zëvendësues për fenë, dhe ideologjitë fetare të bazuara në besimin e mirëfilltë fetar, që është rasti në fundamentalizmin fetar (shih shënimin
24). Një tjetër projekt me temën “Feja Politike”, kryer në Universitetin e Bazelit, e ka bërë më të qartë pikën se qasjet e reja ndaj politikës bëhen të nevojshme sapo besimi fetar të vishet me veshjen politike. Duke u mbështetur në burimet autoritative të Islamit politik, ky artikull sugjeron që shumëllojshmëria e madhe e organizatave të frymëzuara nga ideologjia islamiste duhet të konceptohen si fe politike dhe si lëvizje politike.. Cilësia unike e Islamit politik qëndron në faktin se ai bazohet në një fe transnacionale (shih shënimin 26).

Demokracia Liberale dhe Islami Politike: Search for Common Ground.

Mostapha Benhenda

Ky punim synon të vendosë një dialog ndërmjet teorive politike demokratike dhe islame.1 Ndërveprimi ndërmjet tyre është i çuditshëm: për shembull, për të shpjeguar marrëdhënien që ekziston ndërmjet demokracisë dhe konceptimit të tyre për politikën ideale islame
regjim, studiuesi pakistanez Abu 'Ala Maududi shpiku neologjizmin "teodemokraci" ndërsa studiuesi francez Louis Massignon sugjeroi oksimoronin "teokraci laike".. Këto shprehje sugjerojnë se disa aspekte të demokracisë vlerësohen pozitivisht dhe të tjerat vlerësohen negativisht. Për shembull, Dijetarët dhe aktivistët myslimanë shpesh mbështesin parimin e llogaridhënies së sundimtarëve, që është një tipar përcaktues i demokracisë. Ne te kunderten, ata shpesh e refuzojnë parimin e ndarjes ndërmjet fesë dhe shtetit, që shpesh konsiderohet si pjesë e demokracisë (të paktën, të demokracisë siç njihet sot në Shtetet e Bashkuara). Nisur nga ky vlerësim i përzier i parimeve demokratike, duket interesante të përcaktohet koncepti i demokracisë në themel të modeleve politike islame. Me fjale te tjera, ne duhet të përpiqemi të zbulojmë se çfarë është demokratike në "teodemokraci". Për këtë qëllim, ndër diversitetin mbresëlënës dhe pluralitetin e traditave islame të mendimit politik normativ, ne në thelb përqendrohemi në rrymën e gjerë të mendimit që kthehet tek Ebu 'Ala Maududi dhe intelektuali egjiptian Sayyed Kutb.8 Kjo prirje e veçantë e mendimit është interesante sepse në botën muslimane, ajo qëndron në bazën e disa prej kundërshtimeve më sfiduese ndaj përhapjes së vlerave me origjinë nga perëndimi.. Bazuar në vlerat fetare, kjo prirje përpunoi një model politik alternativ ndaj demokracisë liberale. Duke folur gjeresisht, konceptimi i demokracisë i përfshirë në këtë model politik islam është procedural. Me disa dallime, ky koncept është frymëzuar nga teoritë demokratike të mbrojtura nga disa konstitucionalistë dhe shkencëtarë politikë.10 Është i hollë dhe minimalist., deri në një pikë të caktuar. Për shembull, ai nuk mbështetet në asnjë nocion të sovranitetit popullor dhe nuk kërkon ndonjë ndarje midis fesë dhe politikës. Qëllimi i parë i këtij punimi është të shtjellojë këtë koncept minimalist. Ne bëjmë një rideklarim të detajuar të tij për ta izoluar këtë koncept nga morali i tij (liberale) themelet, të cilat janë të diskutueshme nga pikëpamja e veçantë islame e konsideruar këtu. Me të vërtetë, procesi demokratik zakonisht rrjedh nga parimi i autonomisë personale, gjë që nuk mbështetet nga këto teori islame.11 Këtu, tregojmë se një parim i tillë nuk është i nevojshëm për të justifikuar një proces demokratik.

Islami dhe peizazhi i ri politik

Kthehu, Michael Keith, Azra Khan,
Kalbir Shukra dhe John Solomos

Në vazhdën e sulmit në Qendrën Botërore të Tregtisë në 11 Shtator 2001, dhe bombardimet në Madrid dhe Londër të 2004 dhe 2005, një literaturë që adreson format dhe modalitetet e shprehjes fetare - veçanërisht shprehja fetare islamike - ka lulëzuar në rajonet penumbrale që lidhin shkencën kryesore shoqërore me hartimin e politikës sociale, think tank dhe gazetari. Pjesa më e madhe e punës është përpjekur të përcaktojë qëndrimet ose predispozitat e një popullate myslimane në një vend të veçantë tensioni siç është Londra ose Britania e Madhe (Barnes, 2006; Konsulencë Ethnos, 2005; GFK, 2006; GLA, 2006; Populus, 2006), ose kritikoi forma të veçanta të ndërhyrjes së politikës sociale (E ndritshme, 2006një; Mirza etj., 2007). Studimet e Islamizmit dhe Xhihadizmit kanë krijuar një fokus të veçantë në lidhjet sinkretike dhe komplekse midis besimit fetar Islam dhe formave të lëvizjes shoqërore dhe mobilizimit politik (Husein, 2007; Kepel, 2004, 2006; McRoy, 2006; Neville-Jones etj., 2006, 2007; Phillips, 2006; Roy, 2004, 2006). Konvencionalisht, fokusi analitik ka vënë në dukje kulturën e Islamit, sistemet e besimit të besimtarëve, dhe trajektoret historike dhe gjeografike të popullatave myslimane në të gjithë botën në përgjithësi dhe në ‘Perëndim’ në veçanti (Abas, 2005; Ansari, 2002; Eade dhe Garbin, 2002; Huseinit, 2006; Modë, 2005; Ramazani, 1999, 2005). Në këtë artikull theksi është i ndryshëm. Ne argumentojmë që studimet e pjesëmarrjes politike islamike duhet të kontekstualizohen me kujdes pa iu drejtuar gjeneraliteteve madhështore rreth kulturës dhe besimit. Kjo sepse të dyja, kultura dhe besimi janë strukturuar nga dhe nga ana tjetër strukturojnë kulturën, peisazhe institucionale dhe diskutuese përmes të cilave artikulohen. Në rastin e përvojës britanike, gjurmët e fshehura të krishterimit në formimin e shtetit të mirëqenies në shekullin e kaluar, hartografia që ndryshon me shpejtësi hapësirat e politikës dhe roli i 'organizatave të besimit' në ristrukturimin e sigurimit të mirëqenies gjenerojnë kontekstin material shoqëror që përcakton mundësitë dhe skicat e formave të reja të pjesëmarrjes politike.

RRËNJET E KEQkuptimit

IBRAHIM KALIN

Pas shtatorit 11, Marrëdhënia e gjatë dhe e kontrolluar mes Islamit dhe Perëndimit hyri në një fazë të re. Sulmet u interpretuan si përmbushje e një profecie që kishte qenë në vetëdijen e Perëndimit për një kohë të gjatë., d.m.th., ardhja e Islamit si një fuqi kërcënuese me një qëllim të qartë për të shkatërruar qytetërimin perëndimor. Përfaqësimet e Islamit si të dhunshëm, aktivist, dhe ideologjia shtypëse fetare u shtri nga programet televizive dhe zyrat shtetërore deri te shkollat ​​dhe interneti. Madje u sugjerua që Meka, qyteti më i shenjtë i Islamit, të jetë "lakuriq" për të dhënë një mësim të qëndrueshëm për të gjithë muslimanët. Edhe pse mund të shikohet ndjenja e përhapur e zemërimit, armiqësi, dhe hakmarrja si një reagim normal njerëzor ndaj humbjes së neveritshme të jetëve të pafajshme, demonizimi i muslimanëve është rezultat i çështjeve më të thella filozofike dhe historike.
Në shumë mënyra delikate, historia e gjatë e Islamit dhe e Perëndimit, nga polemika teologjike e Bagdadit në shekujt e tetë dhe të nëntë deri te përvoja e konvivencias në Andaluzi në shekujt XII dhe XIII, informon perceptimet dhe shqetësimet aktuale të secilit qytetërim përballë tjetrit. Ky punim do të shqyrtojë disa nga tiparet e spikatura të kësaj historie dhe do të argumentojë se përfaqësimet monolitike të Islamit, krijuar dhe mbështetur nga një grup shumë kompleks prodhuesish imazhesh, grupet e mendimit, akademikët, lobistët, politikëbërësit, dhe media, duke dominuar ndërgjegjen aktuale perëndimore, i kanë rrënjët në historinë e gjatë të Perëndimit me botën islame. Do të argumentohet gjithashtu se dyshimet e rrënjosura thellë për Islamin dhe muslimanët kanë çuar dhe vazhdojnë të çojnë në vendime politike thelbësisht të gabuara dhe të gabuara që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në marrëdhëniet aktuale të Islamit dhe Perëndimit.. Identifikimi pothuajse i qartë i Islamit me terrorizmin dhe ekstremizmin në mendjet e shumë amerikanëve pas shtatorit 11 është një rezultat i gjeneruar nga të dy keqperceptimet historike, të cilat do të analizohen në disa detaje më poshtë, dhe axhenda politike e grupeve të caktuara të interesit që e shohin konfrontimin si të vetmen mënyrë për t'u marrë me botën islame. Shpresojmë që analiza e mëposhtme do të sigurojë një kontekst historik në të cilin ne mund të kuptojmë këto tendenca dhe pasojat e tyre për të dy botët.

Profesion, Kolonializëm, Aparteid?

Këshilli i Kërkimit të Shkencave Njerëzore

Këshilli i Kërkimeve të Shkencave Njerëzore të Afrikës së Jugut porositi këtë studim për të testuar hipotezën e paraqitur nga profesor John Dugard në raportin që ai paraqiti në Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut në janar. 2007, në cilësinë e Raportuesit Special të OKB-së për situatën e të drejtave të njeriut në territoret palestineze të pushtuara nga Izraeli (domethënë, Bregun Perëndimor, duke përfshirë Jeruzalemin Lindor, dhe
Gaz, e tutje OPT). Profesor Dugard e bëri pyetjen: Izraeli është qartazi në okupimin ushtarak të OPT. Në të njëjtën kohë, elementet e pushtimit përbëjnë forma të kolonializmit dhe të aparteidit, të cilat janë në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare. Cilat janë pasojat ligjore të një regjimi të pushtimit të zgjatur me tipare të kolonializmit dhe aparteidit për popullin e pushtuar, Fuqia pushtuese dhe shtetet e treta?
Në mënyrë që të merren parasysh këto pasoja, ky studim synoi të shqyrtojë ligjërisht premisat e pyetjes së profesor Dugard: është Izraeli okupator i OPT, dhe, po të jetë kështu, a përbëjnë kolonializëm apo aparteid elementët e pushtimit të këtyre territoreve? Afrika e Jugut ka një interes të dukshëm për këto çështje duke pasur parasysh historinë e saj të hidhur të aparteidit, që përfshinte mohimin e vetëvendosjes
për popullsinë e saj shumicë dhe, gjatë pushtimit të Namibisë, shtrirja e aparteidit në atë territor që Afrika e Jugut në mënyrë efektive u përpoq të kolonizonte. Këto praktika të paligjshme nuk duhet të përsëriten diku tjetër: Popujt e tjerë nuk duhet të vuajnë siç kanë vuajtur popullatat e Afrikës së Jugut dhe Namibisë.
Për të eksploruar këto çështje, u mblodh një ekip ndërkombëtar studiuesish. Qëllimi i këtij projekti ishte shqyrtimi i situatës nga perspektiva jopartiake e së drejtës ndërkombëtare, në vend që të angazhohen në diskurs dhe retorikë politike. Ky studim është rezultat i një procesi bashkëpunimi pesëmbëdhjetë mujor të kërkimit intensiv, këshillim, shkrim dhe rishikim. Ai përfundon dhe, është për të shpresuar, argumenton bindshëm dhe tregon qartë se Izraeli, që nga viti 1967, ka qenë Fuqia pushtuese luftarake në OPT, dhe se pushtimi i këtyre territoreve është kthyer në një sipërmarrje koloniale që zbaton një sistem aparteidi. Pushtimi luftarak në vetvete nuk është një situatë e paligjshme: pranohet si pasojë e mundshme e konfliktit të armatosur. Në të njëjtën kohë, sipas ligjit të konfliktit të armatosur (i njohur edhe si e drejta ndërkombëtare humanitare), profesioni synohet të jetë vetëm një gjendje e përkohshme e punëve. E drejta ndërkombëtare ndalon aneksimin e njëanshëm ose blerjen e përhershme të territorit si rezultat i kërcënimit ose përdorimit të forcës: duhet të ndodhë kjo, asnjë shtet nuk mund të njohë ose mbështesë situatën e paligjshme që rezulton. Në ndryshim nga profesioni, si kolonializmi ashtu edhe aparteidi janë gjithmonë të paligjshëm dhe në të vërtetë konsiderohen si shkelje veçanërisht serioze të së drejtës ndërkombëtare, sepse ato janë thelbësisht në kundërshtim me vlerat thelbësore të rendit juridik ndërkombëtar.. Kolonializmi shkel parimin e vetëvendosjes,
të cilën Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) ka pohuar si "një nga parimet thelbësore të së drejtës ndërkombëtare bashkëkohore". Të gjitha shtetet kanë për detyrë të respektojnë dhe promovojnë vetëvendosjen. Aparteidi është një rast i rënduar i diskriminimit racor, e cila është konstituuar sipas Konventës Ndërkombëtare për Shtypjen dhe Ndëshkimin e Krimit të Aparteidit (1973,
e tutje "Konventa e Aparteidit") me "akte çnjerëzore të kryera me qëllim të vendosjes dhe ruajtjes së dominimit të një grupi racor personash mbi çdo grup tjetër racor njerëzish dhe shtypjes sistematike të tyre". Praktika e aparteidit, për më tepër, është një krim ndërkombëtar.
Profesor Dugard në raportin e tij drejtuar Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut në 2007 sugjeroi që një opinion këshillues mbi pasojat ligjore të sjelljes së Izraelit duhet të kërkohet nga GJND-ja. Ky opinion këshillues padyshim do të plotësonte opinionin që dha GJND-ja 2004 mbi pasojat juridike të ndërtimit të një muri në territoret e pushtuara palestineze (e tutje "opinioni këshillues i Murit"). Kjo mënyrë veprimi juridik nuk shter opsionet e hapura për komunitetin ndërkombëtar, as detyrat e shteteve të treta dhe organizatave ndërkombëtare kur ato vlerësohen se një shtet tjetër është i përfshirë në praktikat e kolonializmit ose aparteidit.

ISLAM, DEMOKRACIA & USA:

Fondacioni Cordoba

Abdullah Faliq

Hyrje ,


Pavarësisht se është një debat i përhershëm dhe kompleks, Arches Quarterly rishqyrton nga baza teologjike dhe praktike, debati i rëndësishëm rreth raportit dhe përputhshmërisë ndërmjet Islamit dhe Demokracisë, siç bëri jehonë në axhendën e shpresës dhe ndryshimit të Barack Obamës. Ndërkohë që shumë festojnë ngritjen e Obamës në Zyrën Ovale si një katarsis kombëtar për SHBA-në, të tjerët mbeten më pak optimistë për një ndryshim në ideologji dhe qasje në arenën ndërkombëtare. Ndërsa pjesa më e madhe e tensionit dhe mosbesimit midis botës myslimane dhe SHBA-së mund t'i atribuohet qasjes së promovimit të demokracisë, në mënyrë tipike favorizojnë diktaturat dhe regjimet marionete që u japin gojën vlerave demokratike dhe të drejtave të njeriut, pasgoditja e 9/11 me të vërtetë i ka çimentuar më tej dyshimet përmes pozicionit të Amerikës ndaj Islamit politik. Ajo ka krijuar një mur negativiteti siç gjendet nga worldpublicopinion.org, sipas të cilit 67% egjiptianëve besojnë se globalisht Amerika po luan një rol "kryesisht negativ"..
Prandaj, përgjigja e Amerikës ka qenë e përshtatshme. Me zgjedhjen e Obamës, shumë në mbarë botën janë duke i varur shpresat e tyre për të zhvilluar një më pak luftarak, por një politikë e jashtme më e drejtë ndaj botës myslimane. Testi për Obamën, ndërsa diskutojmë, është mënyra se si Amerika dhe aleatët e saj promovojnë demokracinë. A do të jetë lehtësues apo imponues?
Për më tepër, a mundet me rëndësi të jetë një ndërmjetës i ndershëm në zona të zgjatura konfliktesh? Marrja e ekspertizës dhe njohurive të prolifi
c studiuesit, akademikët, gazetarë dhe politikanë me përvojë, Arches Quarterly nxjerr në dritë marrëdhënien midis Islamit dhe Demokracisë dhe rolin e Amerikës – si dhe ndryshimet e sjella nga Obama, në kërkimin e bazës së përbashkët. Anas Altikriti, CEO i Fondacionit Th e Cordoba ofron hapin e hapjes së këtij diskutimi, ku ai reflekton mbi shpresat dhe sfidat që qëndrojnë në rrugën e Obamës. Pas Altikritit, ish-këshilltar i Presidentit Nixon, Dr Robert Crane bën një analizë të plotë të parimit islam të së drejtës për liri. Enver Ibrahim, ish zëvendëskryeministri i Malajzisë, e pasuron diskutimin me realitetet praktike të zbatimit të demokracisë në shoqëritë dominuese myslimane, domethënë, në Indonezi dhe Malajzi.
Ne gjithashtu kemi Dr Shireen Hunter, të Universitetit Georgetown, SHBA, i cili eksploron vendet myslimane që mbeten në demokratizim dhe modernizim. Kjo është plotësuar nga shkrimtari i terrorizmit, Shpjegimi i Dr Nafeez Ahmed për krizën e post-modernitetit dhe
rënia e demokracisë. Dr Daud Abdullah (Drejtor i Middle East Media Monitor), Alan Hart (ish korrespondent i ITN dhe BBC Panorama; autor i sionizmit: Armiku i vërtetë i hebrenjve) dhe Asem Sondos (Redaktor i të përjavshmes Sawt Al Omma të Egjiptit) përqendrohuni tek Obama dhe roli i tij përballë promovimit të demokracisë në botën myslimane, si dhe marrëdhëniet e SHBA me Izraelin dhe Vëllazërinë Myslimane.
Ministri i Punëve të Jashtme transmetohet, Maldivet, Ahmed Shaheed spekulon mbi të ardhmen e Islamit dhe Demokracisë; Cllr. Gerry Maclochlainn
– një anëtar i Sinn Féin i cili duroi katër vjet burg për aktivitetet republikane irlandeze dhe një aktivist për Guildford 4 dhe Birmingham 6, reflekton në udhëtimin e tij të fundit në Gaza, ku ai dëshmoi ndikimin e brutalitetit dhe padrejtësisë që u bë kundër palestinezëve; Dr Marie Breen-Smyth, Drejtori i Qendrës për Studimin e Radikalizimit dhe Dhunës Politike Bashkëkohore diskuton sfidat e hulumtimit kritik të terrorit politik; Dr Khalid al-Mubarak, shkrimtar dhe dramaturg, diskuton perspektivat e paqes në Darfur; dhe së fundi gazetari dhe aktivisti për të drejtat e njeriut Ashur Shamis shikon në mënyrë kritike demokratizimin dhe politizimin e muslimanëve sot.
Shpresojmë që e gjithë kjo të bëjë një lexim gjithëpërfshirës dhe një burim për reflektim mbi çështjet që na prekin të gjithëve në një agim të ri shprese.
Faleminderit

SHBA Hamasi blloqe politike e paqes në Lindjen e Mesme

Henry Siegman


bisedimeve dypalëshe Gabim gjatë këtyre të fundit 16 vite kanë treguar se një marrëveshje paqeje në Lindjen e Mesme nuk mund të arrihet nga vetë palët. Qeveritë izraelite besojnë se mund të sfidojnë dënimin ndërkombëtar të projektit të tyre të paligjshëm kolonial në Bregun Perëndimor, sepse ata mund të mbështeten te SHBA për të kundërshtuar sanksionet ndërkombëtare. Bisedime dypalëshe që nuk janë të përshtatura nga parametrat e formuluar nga SHBA (bazuar në rezolutat e Këshillit të Sigurimit, marrëveshjet e Oslos, Iniciativa Arabe për Paqe, “hartën rrugore” dhe marrëveshjet e tjera të mëparshme izraelito-palestineze) nuk mund të ketë sukses. Qeveria e Izraelit beson se Kongresi Amerikan nuk do të lejojë një president amerikan të nxjerrë parametra të tillë dhe të kërkojë pranimin e tyre. Çfarë shprese ka për bisedimet dypalëshe që rifillojnë në Uashington DC në shtator 2 varet tërësisht nga fakti se Presidenti Obama do të provojë se ky besim është i gabuar, dhe nëse ka premtuar “propozimet lidhëse”., nëse bisedimet arrijnë në një ngërç, janë një eufemizëm për paraqitjen e parametrave amerikanë. Një nismë e tillë e SHBA duhet t'i ofrojë Izraelit garanci të hekurta për sigurinë e tij brenda kufijve të tij të para vitit 1967, por në të njëjtën kohë duhet të bëjë të qartë se këto garanci nuk janë të disponueshme nëse Izraeli këmbëngul që t'u mohojë palestinezëve një shtet të qëndrueshëm dhe sovran në Bregun Perëndimor dhe Gaza. Ky punim fokusohet në pengesën tjetër kryesore për një marrëveshje të statusit të përhershëm: mungesa e një bashkëbiseduesi efektiv palestinez. Adresimi i ankesave legjitime të Hamasit – dhe siç theksohet në një raport të fundit të CENTCOM, Hamasi ka ankesa legjitime - mund të çojë në kthimin e tij në një qeveri koalicioni palestinez që do t'i siguronte Izraelit një partner të besueshëm paqeje. Nëse kjo shtrirje dështon për shkak të refuzimit të Hamasit, aftësia e organizatës për të parandaluar një marrëveshje të arsyeshme të negociuar nga partitë e tjera politike palestineze do të jetë penguar ndjeshëm. Nëse administrata Obama nuk do të udhëheqë një nismë ndërkombëtare për të përcaktuar parametrat e një marrëveshjeje izraelito-palestineze dhe për të promovuar në mënyrë aktive pajtimin politik palestinez, Europa duhet ta bëjë këtë, dhe shpresoj që Amerika do ta ndjekë. Për fat të keq, nuk ka asnjë plumb argjendi që mund të garantojë qëllimin që "dy shtete të jetojnë krah për krah në paqe dhe siguri".
Por kursi aktual i Presidentit Obama e përjashton absolutisht atë.

ISLAMI DHE SHTETI I LIGJIT

Birgit Krawietz
Helmut Reifeld

Në shoqërinë tonë moderne perëndimore, Sistemet juridike të organizuara nga shteti zakonisht tërheqin një vijë dalluese që ndan fenë nga ligji. Anasjelltas, ka një sërë shoqërish rajonale islame ku feja dhe ligjet janë të ndërlidhura dhe të ndërthurura aq ngushtë sot sa ishin para fillimit të epokës moderne.. Në të njëjtën kohë, proporcioni në të cilin ligji fetar (sheriat në arabisht) dhe e drejta publike (ligji) janë të përziera ndryshojnë nga një vend në tjetrin. Cka eshte me shume, statusi i Islamit dhe rrjedhimisht ai i ligjit islam ndryshon gjithashtu. Sipas informacioneve të ofruara nga Organizata e Konferencës Islamike (OIC), aktualisht ka 57 Shtetet islamike në mbarë botën, përkufizohen si vende në të cilat Islami është fe (1) Shteti, (2) shumica e popullsisë, ose (3) një pakicë e madhe. E gjithë kjo ndikon në zhvillimin dhe formën e ligjit islam.

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Daniel E. Çmimi

Beenshtë argumentuar se Islami lehtëson autoritarizmin, bie ndesh me vlerat e shoqërive perëndimore, dhe ndikon dukshëm në rezultate të rëndësishme politike në kombet muslimane. Si pasojë, studiuesit, komentuesit, dhe zyrtarët e qeverisë shpesh theksojnë "fundamentalizmin islamik" si kërcënimin tjetër ideologjik për demokracitë liberale. Kjo pikëpamje, megjithatë, bazohet në radhë të parë në analizën e teksteve, Teoria politike islame, dhe studime ad hoc të vendeve të veçanta, të cilat nuk marrin në konsideratë faktorë të tjerë. Është pohimi im se tekstet dhe traditat e Islamit, si ato të feve të tjera, mund të përdoret për të mbështetur një larmi sistemesh dhe politikash politike. Studimet specifike dhe përshkruese të vendit nuk na ndihmojnë të gjejmë modele që do të na ndihmojnë të shpjegojmë marrëdhëniet e ndryshme midis Islamit dhe politikës në vendet e botës muslimane. Prandaj, një qasje e re për studimin e
kërkohet lidhje midis Islamit dhe politikës.
une sugjeroj, përmes vlerësimit rigoroz të marrëdhënies midis Islamit, demokraci, dhe të drejtat e njeriut në nivelin ndërkombëtar, se po i kushtohet shumë theks fuqisë së Islamit si forcë politike. Unë fillimisht përdor raste studimore krahasuese, të cilat fokusohen në faktorët që kanë të bëjnë me ndërveprimin ndërmjet grupeve dhe regjimeve islame, ndikimet ekonomike, dekolte etnike, dhe zhvillimin shoqëror, për të shpjeguar ndryshimin në ndikimin e Islamit në politikë në tetë kombe. Unë argumentoj se shumë nga pushteti
që i atribuohet Islamit si forca lëvizëse prapa politikave dhe sistemeve politike në kombet muslimane mund të shpjegohet më mirë nga faktorët e përmendur më parë. gjej gjithashtu, në kundërshtim me besimin e përbashkët, se forca në rritje e grupeve politike islame shpesh është shoqëruar me pluralizimin modest të sistemeve politike.
Unë kam ndërtuar një indeks të kulturës politike islame, bazuar në masën në të cilën përdoret ligji islam dhe nëse dhe, po të jetë kështu, si,Idetë perëndimore, institucionet, dhe teknologjitë janë zbatuar, për të testuar natyrën e marrëdhënies ndërmjet Islamit dhe demokracisë dhe Islamit dhe të drejtave të njeriut. Ky tregues përdoret në analizat statistikore, i cili përfshin një mostër prej njëzet e tre vendeve me shumicë myslimane dhe një grup kontrolli prej njëzet e tre kombeve jomuslimane në zhvillim. Përveç krahasimit
Kombet islame te kombet joislame në zhvillim, analiza statistikore më lejon të kontrolloj ndikimin e variablave të tjerë që janë gjetur se ndikojnë në nivelet e demokracisë dhe mbrojtjen e të drejtave individuale. Rezultati duhet të jetë një pasqyrë më realiste dhe e saktë e ndikimit të Islamit në politikë dhe politika.

Saktësi në luftën globale ndaj terrorit:

Sherifa Zuhur

Shtatë vjet pas shtator 11, 2001 (9/11) sulmet, shumë ekspertë besojnë se al-Kaida ka rifituar forcën dhe se kopjuesit ose anëtarët e saj janë më vdekjeprurës se më parë. Vlerësimi i Inteligjencës Kombëtare të 2007 pohoi se Al-Ka'da është më e rrezikshme tani se më parë 9/11.1 Emuluesit e Al-Kaidës vazhdojnë të kërcënojnë Perëndimin, Europa e Mesme, dhe kombet evropiane, si në komplot kapur në shtator 2007 ne Gjermani. Bruce shtetet Riedel: Falë vullnetit të Uashingtonit për të shkuar në Irak në vend që të gjuajë liderët e Al Kaedës, organizata tani ka një bazë solide operacionesh në zonat e këqija të Pakistanit dhe një ekskluzivitet efektiv në Irakun perëndimor. Shtrirja e tij është përhapur në të gjithë botën myslimane dhe në Evropë . . . Osama bin Laden ka zhvilluar një fushatë të suksesshme propagandistike. . . . Idetë e tij tani tërheqin më shumë ndjekës se kurrë.
Është e vërtetë se organizata të ndryshme salafi-xhihadiste janë ende duke u shfaqur në mbarë botën islame. Pse përgjigjet me burime të mëdha ndaj terrorizmit islamik që ne po e quajmë xhihad global nuk janë provuar jashtëzakonisht efektive?
Kalimi në mjetet e "pushtetit të butë,Po në lidhje me efikasitetin e përpjekjeve perëndimore për të forcuar muslimanët në Luftën Globale kundër Terrorit (GWOT)? Pse Shtetet e Bashkuara kanë fituar kaq pak “zemra dhe mendje” në botën më të gjerë islame?? Pse mesazhet strategjike amerikane për këtë çështje luajnë kaq keq në rajon?? Pse, pavarësisht mosmiratimit të gjerë mysliman ndaj ekstremizmit, siç tregohet në sondazhet dhe deklaratat zyrtare nga udhëheqësit kryesorë myslimanë, mbështetja për bin Ladinin në fakt është rritur në Jordani dhe në Pakistan?
Kjo monografi nuk do të rishqyrtojë origjinën e dhunës islamike. Përkundrazi, ai ka të bëjë me një lloj dështimi konceptual që ndërton gabimisht GWOT dhe që i dekurajon muslimanët ta mbështesin atë.. Ata nuk janë në gjendje të identifikohen me kundërmasat e propozuara transformuese, sepse ata dallojnë disa nga besimet dhe institucionet e tyre thelbësore si objektiva në
këtë përpjekje.
Disa tendenca thellësisht problematike ngatërrojnë konceptualizimet amerikane të GWOT dhe mesazhet strategjike të krijuara për të luftuar atë Luftë. Këto evoluojnë nga (1) qasjet politike post-koloniale ndaj muslimanëve dhe kombeve me shumicë myslimane që ndryshojnë shumë dhe për këtë arsye prodhojnë përshtypje dhe efekte kontradiktore dhe konfuze; dhe (2) injoranca e përgjithësuar e mbetur dhe paragjykimi ndaj Islamit dhe kulturave nënrajonale. Shtoni në këtë zemërim amerikan, frikë, dhe ankthi në lidhje me ngjarjet vdekjeprurës i 9/11, dhe elemente të caktuara që, pavarësisht nga nxitjet e kokave më të ftohta, t'i mbajnë muslimanët dhe fenë e tyre përgjegjës për keqbërjet e bashkëfetarëve të tyre, ose që e shohin të dobishme ta bëjnë këtë për arsye politike.

Demokraci, Zgjedhjet dhe Vëllazëria Myslimane Egjiptiane

Izrael Elad-Altman

Reforma e udhëhequr nga Amerika në Lindjen e Mesme dhe fushata e demokratizimit në dy vitet e fundit ka ndihmuar në formimin e një realiteti të ri politik në Egjipt. Janë hapur mundësitë për mospajtim. Me SHBA. dhe mbështetje evropiane, Grupet e opozitës lokale kanë mundur të marrin iniciativën, avancojnë kauzat e tyre dhe nxjerrin koncesione nga shteti. Lëvizja e Vëllazërisë Myslimane Egjiptiane (MB), e cila zyrtarisht është nxjerrë jashtë ligjit si organizatë politike, tani është ndër grupet që përballen me të dyja mundësitë e reja
dhe rreziqe të reja.
qeveritë perëndimore, duke përfshirë qeverinë e Shteteve të Bashkuara, po e konsiderojnë MB-në dhe grupet e tjera "islamiste të moderuara" si partnerë të mundshëm për të ndihmuar në avancimin e demokracisë në vendet e tyre, dhe ndoshta edhe në çrrënjosjen e terrorizmit islamist. A mund ta përmbushë atë rol MB egjiptian?? A mund të ndjekë rrugën e Partisë Turke për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) dhe Partia e Drejtësisë e Prosperuar Indoneziane (VFD), dy parti islamiste që, sipas disa analistëve, po përshtaten me sukses me rregullat e demokracisë liberale dhe po i udhëheqin vendet e tyre drejt integrimit më të madh me, përkatësisht, Evropa dhe një Azi “pagane”.?
Ky artikull shqyrton se si MB i është përgjigjur realitetit të ri, si i ka trajtuar sfidat dhe dilemat ideologjike dhe praktike që kanë dalë gjatë dy viteve të fundit. Deri në çfarë mase lëvizja e ka përshtatur pikëpamjen e saj me rrethanat e reja? Cilat janë objektivat dhe vizioni i tij për rendin politik? Si ka reaguar ndaj SHBA. uverturave dhe fushatës së reformës dhe demokratizimit?
Si i ka lundruar marrëdhëniet e saj me regjimin egjiptian nga njëra anë, dhe forcat e tjera opozitare nga ana tjetër, ndërsa vendi po shkonte drejt dy zgjedhjeve dramatike në vjeshtë 2005? Deri në çfarë mase MB mund të konsiderohet një forcë që mund të udhëheqë Egjiptin
drejt demokracisë liberale?