RSSAll Entries in the "студии & истражувања" Category

Арапската утре

Арапската утре

Арапскиот свет денес е управуван од страна контрадикција. Криза и стагнација надвладее, како колосална богатство и хипермодерни градови се судираат со масовна неписменост и бес исполнето имами. Во оваа нова разновидност може да лежи катастрофа, или профит на подобро Арапски иднина.

Исламот и изработка на државната власт

Исламот и изработка на државната власт

во 1979 Општи Мухамед Зија ул-Хак, на воен владетел на Пакистан, изјави дека Пакистан ќе стане исламска држава. Исламските вредности и норми ќе служат како основа на националниот идентитет, закон, економија, и општествените односи, и ќе ги инспирира сите политики.

Иранките по Исламската револуција

Иранките по Исламската револуција

Повеќе од триесет години поминаа од триумфот на Исламската револуција во Иран, уште остануваат голем број на прашања и нејаснотии во врска со начинот на Исламската Република и нејзините закони се справи со современите проблеми и сегашните околности, особено во однос на жените и правата на жените.

Жените во исламот

Жените во исламот

Исламистички визија на жените, од гледна точка на современата Shi'i научници во Либан

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

Неверојатна работа се случи во Критичарите круг од Националниот Книга (NBCC) номинации во февруари 2007: Нормално интелектуален и толерантни група номинирана за најдобра книга од областа на критиката книга широко се гледа како оцрнување на целата религиозна група.

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

При читањето на мнозинството на текстови кои се огромно литература која е објавена од страна самопрогласени експерти на политичкиот ислам, тоа е лесно да се пропушти фактот дека ново движење има појавено.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

претстојниот, Политика, Филозофија и економија

Исламот и нова политичка сцена

Исламот и нова политичка сцена

верските заедници, Политичко учество и социјални промени

ROOTS OF MISCONCEPTION

ROOTS OF MISCONCEPTION

EURO-AMERICAN PERCEPTIONS OF ISLAM BEFORE AND AFTER SEPTEMBER 11

професија, колонијализмот, апартхејд?

професија, колонијализмот, апартхејд?

A re-assessment of Israel’s practices in the occupied Palestinian territories under international law

ISLAM, DEMOCRACY & THE USA:

ISLAM, DEMOCRACY & THE USA:

THE AUDACITY OF A COMMON GROUND?

US Hamas policy blocks Middle East peace

US Hamas policy blocks Middle East peace

Failed bilateral talks over these past 16 years have shown that a Middle East peace accord can never be reached by the parties themselves.

ISLAM AND THE RULE OF LAW

ISLAM AND THE RULE OF LAW

BETWEEN SHARIA AND SECULARIZATION

Islamic Political Culture, демократија, and Human Rights

Islamic Political Culture, демократија, and Human Rights

It has been argued that Islam facilitates authoritarianism, contradicts the values of Western societies, and significantly affects important political outcomes in Muslim nations. Consequently, scholars, commentators, and government officials frequently point to ‘‘Islamic fundamentalism’’ as the next ideological threat to liberal democracies.

PRECISION IN THE GLOBAL WAR ON TERROR:

PRECISION IN THE GLOBAL WAR ON TERROR:

INCITING MUSLIMS THROUGH THE WAR OF IDEAS

демократија, Elections and the Egyptian Muslim Brotherhood

демократија, Elections and the Egyptian Muslim Brotherhood

The American-led Middle East reform and democratization campaign of the last two years has helped shape a new political reality in Egypt.

Get Adobe Flash player