RSSСите записи во "среден Исток" Категорија

Арапската утре

ДЕВИД Б.. ОТВАВЕЈ

Октомври 6, 1981, требаше да биде ден на прослава во Египет. Ја одбележа годишнината од најголемиот момент на победа на Египет во три арапско-израелски конфликти, кога сиромашната армија на земјата го префрли Суецкиот канал во деновите на отворањето на 1973 Јом Кипур војна и ги испрати израелските трупи да се повлечат. На ладно, без облачно утро, стадионот во Каиро беше преполн со египетски семејства кои дојдоа да ја видат воената потпора на нејзиниот хардвер. На ревијата, Претседателот Анвар ел-Садат,архитектот на војната, гледаше со задоволство како мажи и машини продефилираат пред него. Бев во близина, ново пристигнат странски дописник.Одеднаш, еден од армиските камиони запре директно пред штандот за ревизија, само кога шест авиони Мираж рикаа над глава во акробатска изведба, сликање на небото со долги траги од црвена боја, жолто, виолетова,и зелен чад. Садат стана, очигледно се подготвувале да разменат поздрави со уште еден контингент египетски трупи. Тој се направи совршена мета за четворица исламистички атентатори кои скокнаа од камионот, упадна на подиумот, и го извиваше неговото тело со куршуми. Бидејќи убијците продолжија, како што изгледаше цела вечност, да го прскаат штандот со својот смртоносен оган, Размислив за еден момент дали да удрам во земјата и да ризикувам да ме газат до смрт од панични гледачи или да останам во нозе и да ризикувам да земам залутан куршум. Инстинкт ми рече да останам на нозе, and my sense of journalistic duty impelled me to go find out whether Sadat was alive or dead.

Феминизмот помеѓу секуларизмот и исламот: СЛУЧАЈОТ на Палестина

Д-р, Ислах Јад

Законодавни избори одржани на Западниот брег и Појасот Газа во 2006 го донесе на власт исламистичкото движење Хамас, кој го формираше мнозинството на палестинскиот законодавен совет и исто така првото мнозинство влада на Хамас. Овие избори резултираа со назначување на првата жена министер за Хамас, кој стана министер за прашања на жените. Помеѓу март 2006 и јуни 2007, две различни жени министри од Хамас ја презедоа оваа функција, но и на двајцата им беше тешко да управуваат со Министерството, бидејќи повеќето од вработените не беа членови на Хамас, туку припаѓаа на други политички партии, а повеќето биле членови на Фатах, доминантното движење кое ги контролира повеќето институции на Палестинските власти. Напнатиот период на борба меѓу жените на Хамас во Министерството за жени и жените-членки на Фатах заврши по преземањето на власта на Хамас во Појасот Газа и како резултат на падот на нејзината влада на Западниот брег - борба што понекогаш добиваше насилен тек. Една од причините што подоцна беше цитирана да ја објасни оваа борба е разликата помеѓу секуларниот феминистички дискурс и исламистичкиот дискурс за женските проблеми. Во палестинскиот контекст, ова несогласување доби опасен карактер, бидејќи се користеше за оправдување за продолжување на крвавата политичка борба, отстранување на жените од Хамас од нивните позиции или места, и политичките и географските поделби што преовладуваа во тоа време и на Западниот брег и на окупираниот појас Газа.
Оваа борба покренува голем број важни прашања: дали треба да го казниме исламистичкото движење кое дојде на власт, или треба да ги разгледаме причините што доведоа до неуспех на Фатех во политичката арена? Дали феминизмот може да понуди сеопфатна рамка за жените, без оглед на нивната социјална и идеолошка припадност? Може ли дискурсот за заедничка заедничка основа за жените да им помогне да ги реализираат и да се согласат за нивните заеднички цели? Дали патернализмот е присутен само во исламистичката идеологија, а не во национализмот и патриотизмот? Што подразбираме под феминизам? Дали има само еден феминизам, или неколку феминизми? Што мислиме под ислам – дали е тоа движење познато под ова име или религија, филозофијата, или правниот систем? Треба да одиме на дното на овие прашања и внимателно да ги разгледаме, и мора да се согласиме за нив за да можеме подоцна да одлучиме, како феминистки, ако нашата критика кон патернализмот треба да биде насочена кон религијата (вера), што треба да биде ограничено во срцето на верникот и да не му се дозволува да ја преземе контролата над целиот свет, или јуриспруденцијата, што се однесува на различни училишта на вера кои го објаснуваат правниот систем содржан во Куранот и изреките на Пророкот – сунната.

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Интервјуа на Халед Амаире

Интервју со Самира Ал Halayka

Самеира Ал-Халајка е избрана членка на палестинскиот законодавен совет. Таа беше

роден во селото Шојух во близина на Хеброн во 1964. Таа има диплома за шеријат (Исламската

Судска пракса) од универзитетот Хеброн. Работела како новинар од 1996 до 2006 кога

таа влезе во палестинскиот законодавен совет како избран член во 2006 избори.

Таа е омажена и има седум деца.

П: Во некои западни земји постои општ впечаток дека жените добиваат

инфериорен третман во рамките на исламските групи на отпор, како што е Хамас. Дали е ова точно?

Како се третираат активистките во Хамас?
Правата и должностите на муслиманските жени произлегуваат пред се и најважно од исламскиот шеријат или закон.

Тие не се доброволни или добротворни активности или гестови што ги добиваме од Хамас или кој било

друго. Така, што се однесува до политичкото вклучување и активизам, жените генерално имаат

истите права и должности како и мажите. После се, жените сочинуваат барем 50 проценти од

општеството. Во одредена смисла, тие се целото општество затоа што раѓаат, и да се подигне,

новата генерација.

Затоа, Можам да кажам дека статусот на жените во Хамас е во целосна согласност со неа

статус во самиот ислам. Ова значи дека таа е целосен партнер на сите нивоа. Навистина, ќе биде

нефер и неправеден за исламски (или исламист ако преферираш) жената да биде партнер во страдањето

додека таа е исклучена од процесот на донесување одлуки. Ова е причината зошто улогата на жената во

Хамас отсекогаш бил пионер.

П: Дали чувствувате дека е појавата на женскиот политички активизам во рамките на Хамас

природен развој кој е компатибилен со класичните исламски концепти

во однос на статусот и улогата на жените, или тоа е само неопходен одговор на

притисоците на модерноста и барањата на политичкото дејствување и на континуираното

Израелска окупација?

Нема текст во исламската судска пракса ниту во повелбата на Хамас што ги попречува жените од

политичко учество. Верувам дека е спротивното — постојат бројни курански стихови

и изреки на пророкот Мухамед кои ги повикуваат жените да бидат активни во политиката и јавноста

прашања што ги засегаат муслиманите. Но, исто така е точно дека за жените, како што е за мажите, политички активизам

не е задолжително, туку доброволно, и во голема мера се одлучува во светло на можностите на секоја жена,

квалификации и индивидуални околности. Сепак, покажувајќи загриженост за јавноста

работите се задолжителни за секој муслиман и маж и жена. Пророкот

Рече Мухамед: „Тој што не покажува грижа за работите на муслиманите, не е муслиман“.

Згора на тоа, Палестинските исламистички жени треба да ги земат предвид сите објективни фактори на теренот

сметка кога се одлучува дали да се приклучи на политиката или да се вклучи во политички активизам.


Иранките по Исламската револуција

Ansiia Khaz Allii


Повеќе од триесет години поминаа од триумфот на Исламската револуција во Иран, сепак остануваат а број на прашања и нејаснотии за начинот на кој се справува Исламската Република и нејзините закони современите проблеми и актуелните околности, особено во однос на жените и правата на жените. Овој краток труд ќе фрли светлина врз овие прашања и ќе ја проучува моменталната положба на жената во различни сфери, споредувајќи го ова со ситуацијата пред исламската револуција. Користени се веродостојни и автентицирани податоци секаде каде што е можно. The introduction summarises a number of theoretical and legal studies which provide the basis for the subsequent more practical analysis and are the sources from where the data has been obtained.
The first section considers attitudes of the leadership of the Islamic Republic of Iran towards women and women’s rights, and then takes a comprehensive look at the laws promulgated since the Islamic Revolution concerning women and their position in society. The second section considers women’s cultural and educational developments since the Revolution and compares these to the pre-revolutionary situation. На third section looks at women’s political, social and economic participation and considers both quantative and qualitative aspects of their employment. Во четвртиот дел потоа се разгледуваат прашањата на семејството, на односот помеѓу жената и семејството, и улогата на семејството во ограничувањето или зголемувањето на правата на жените во Исламската Република Иран.

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

Басо Tibi

При читањето на мнозинството на текстови кои се огромно литература која е објавена од страна самопрогласени експерти на политичкиот ислам, тоа е лесно да се пропушти фактот дека ново движење има појавено. Понатаму, оваа литература не успева да го објасни на задоволителен начин фактот дека идеологијата што ја води се заснова на одредена интерпретација на исламот, и дека со тоа е политизирана верска вера,
не секуларна. Единствената книга во која политичкиот ислам се третира како форма на тоталитаризам е онаа на Пол Берман, Терор и либерализам (2003). Авторот е, сепак, не е експерт, cannot read Islamic sources, and therefore relies on the selective use of one or two secondary sources, thus failing to grasp the phenomenon.
One of the reasons for such shortcomings is the fact that most of those who seek to inform us about the ‘jihadist threat’ – and Berman is typical of this scholarship – not only lack the language skills to read the sources produced by the ideologues of political Islam, but also lack knowledge about the cultural dimension of the movement. This new totalitarian movement is in many ways a novelty
во историјата на политиката бидејќи таа влече корени во две паралелни и сродни појави: прво, културализацијата на политиката што води кон концептуализирање на политиката како културен систем (гледиште што е пионер на Клифорд Гирц); и второ враќање на светото, или „повторно маѓепсување“ на светот, како реакција на нејзината интензивна секуларизација што произлегува од глобализацијата.
Анализата на политичките идеологии кои се засноваат на религии, а тоа може да има привлечност како политичка религија како последица на ова, вклучува општествено-научно разбирање на улогата на религијата што ја игра светската политика, особено откако би-поларниот систем на Студената војна го отстапи местото на мултиполарниот свет. In a project conducted at the Hannah Arendt Institute for the application of totalitarianism to the study of political religions, I proposed the distinction between secular ideologies that act as a substitute for religion, and religious ideologies based on genuine religious faith, which is the case in religious fundamentalism (see note
24). Another project on ‘Political Religion’, carried out at the University of Basel, has made clearer the point that new approaches to politics become necessary once a religious faith becomes clothed in a political garb.Drawing on the authoritative sources of political Islam, this article suggests that the great variety of organisations inspired by Islamist ideology are to be conceptualised both as political religions and as political movements. The unique quality of political Islam lies is the fact that it is based on a transnational religion (see note 26).

исламот, Политичкиот ислам и Америка

Арапски Insight

Is “Brotherhood” with America Possible?

khalil al-anani

"Не постои можност за комуникација со било U.S. administration so long as the United States maintains its long-standing view of Islam as a real danger, a view that puts the United States in the same boat as the Zionist enemy. We have no pre-conceived notions concerning the American people or the U.S. society and its civic organizations and think tanks. We have no problem communicating with the American people but no adequate efforts are being made to bring us closer,” said Dr. Issam al-Iryan, chief of the political department of the Muslim Brotherhood in a phone interview.
Зборовите на Ал-Иријан ги сумираат ставовите на Муслиманското братство за американскиот народ и САД. влада. Другите членови на Муслиманското братство ќе се согласат, како што би починал Хасан ал Бана, кој ја основал групата во 1928. Ал- Бана гледаше на Западот претежно како симбол на моралното распаѓање. Другите салафи - исламска школа на мислата што се потпира на предците како примерни модели - го зазедоа истиот став за, но немаат идеолошка флексибилност што ја поддржува Муслиманското братство. Додека Муслиманското братство верува во ангажирање на Американците во граѓански дијалог, другите екстремистички групи не гледаат смисла во дијалогот и тврдат дека силата е единствениот начин за справување со Соединетите држави.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

Mostapha Benhenda

Овој труд се обидува да воспостави дијалог помеѓу демократските и исламските политички теории.1 Врската меѓу нив е збунувачка: на пример, со цел да се објасни односот што постои помеѓу демократијата и нивното сфаќање за идеалното исламско политичко
режим, пакистанскиот научник Абу Ала Маудуди го измислил неологизмот „теодемократија“, додека францускиот научник Луис Масињон предложил оксиморон „секуларна теократија“. Овие изрази сугерираат дека некои аспекти на демократијата се оценуваат позитивно, а други се оценуваат негативно. На пример, Муслиманските научници и активисти често го поддржуваат принципот на отчетност на владетелите, што е дефинирачка карактеристика на демократијата. Напротив, тие често го отфрлаат принципот на поделба помеѓу религијата и државата, што честопати се смета за дел од демократијата (барем, на демократијата како што е познато во Соединетите држави денес). Со оглед на оваа мешана проценка на демократските принципи, се чини интересно да се одреди концепцијата за демократија која лежи во основата на исламските политички модели. Со други зборови, треба да се обидеме да откриеме што е демократско во „теодемократијата“. За таа цел, меѓу импресивната разновидност и плуралност на исламските традиции на нормативната политичка мисла, ние во суштина се фокусираме на широката струја на размислување што се враќа на Абу Ала Маудуди и египетскиот интелектуалец Сајед Кутб.8 Овој посебен тренд на размислување е интересен затоа што во муслиманскиот свет, лежи во основата на некои од најпредизвикувачките спротивставувања на дифузијата на вредностите што потекнуваат од Западот. Врз основа на верските вредности, овој тренд разработи политички модел алтернатива на либералната демократија. Широко кажано, концепцијата на демократијата вклучена во овој исламски политички модел е процедурална. Со некои разлики, оваа концепција е инспирирана од демократските теории што ги застапуваат некои уставници и политички научници.10 Таа е тенка и минималистичка, до одредена точка. На пример, не се потпира на ниту еден поим за народен суверенитет и не бара никакво раздвојување помеѓу религијата и политиката. Првата цел на овој труд е да ја разработи оваа минималистичка концепција. Ние правиме детално повторување на тоа со цел да ја изолираме оваа концепција од нејзината морална (либерален) темели, кои се контроверзни од посебната исламска гледна точка разгледани овде. Навистина, демократскиот процес обично се изведува од принципот на лична автономија, што не е одобрено од овие исламски теории.11 Еве, покажуваме дека таквиот принцип не е неопходен за да се оправда демократски процес.

Принципот на поместување во структурата на исламот

Д-р. Мухамед Икбал

Како културно движење исламот отфрла старата статичен поглед на универзумот, и достигнува динамичен преглед. Како емоционална систем на обединување ја признава вредноста на поединецот како таков, и ги отфрла bloodrelationship како основа на човечкото единство. Blood-relationship is earthrootedness. The search for a purely psychological foundation of human unity becomes possible only with the perception that all human life is spiritual in its origin.1 Such a perception is creative of fresh loyalties without any ceremonial to keep them alive, and makes it possible for man to emancipate himself from the earth. Christianity which had originally appeared as a monastic order was tried by Constantine as a system of unification.2 Its failure to work as such a system drove the Emperor Julian3 to return to the old gods of Rome on which he attempted to put philosophical interpretations. A modern historian of civilization has thus depicted the state of the civilized world about the time when Islam appeared on the stage of History: It seemed then that the great civilization that it had taken four thousand years to construct was on the verge of disintegration, and that mankind was likely to return to that condition of barbarism where every tribe and sect was against the next, and law and order were unknown . . . На
old tribal sanctions had lost their power. Hence the old imperial methods would no longer operate. The new sanctions created by
Christianity were working division and destruction instead of unity and order. It was a time fraught with tragedy. Civilization, like a gigantic tree whose foliage had overarched the world and whose branches had borne the golden fruits of art and science and literature, stood tottering, its trunk no longer alive with the flowing sap of devotion and reverence, but rotted to the core, riven by the storms of war, and held together only by the cords of ancient customs and laws, that might snap at any moment. Was there any emotional culture that could be brought in, to gather mankind once more into unity and to save civilization? This culture must be something of a new type, for the old sanctions and ceremonials were dead, and to build up others of the same kind would be the work
of centuries.’The writer then proceeds to tell us that the world stood in need of a new culture to take the place of the culture of the throne, and the systems of unification which were based on bloodrelationship.
It is amazing, he adds, that such a culture should have arisen from Arabia just at the time when it was most needed. There is, сепак, nothing amazing in the phenomenon. Светскиот живот интуитивно ги гледа сопствените потреби, а во критичните моменти дефинира сопствен правец. Ова е она што, на јазикот на религијата, ние го нарекуваме пророчко откровение. Сосема е природно што исламот требаше да блесна низ свеста на едноставен народ недопрен од која било од античките култури., и зазема географска положба каде што се среќаваат три континенти. Новата култура ја наоѓа основата на светското единство во принципот на Таухад.’5 Ислам, како политика, е само практично средство да се направи овој принцип жив фактор во интелектуалниот и емотивниот живот на човештвото. Тоа бара лојалност кон Бога, не на тронови. И бидејќи Бог е крајната духовна основа на целиот живот, лојалноста кон Бог практично е еднаква на лојалноста на човекот кон неговата сопствена идеална природа. Крајната духовна основа на целиот живот, како што е замислен од исламот, е вечен и се открива во разновидноста и промената. Општеството засновано на таквата концепција на Реалноста мора да се помири, во својот живот, категориите на трајност и промена. Таа мора да поседува вечни принципи за да го регулира својот колективен живот, зашто вечното ни дава основа во светот на вечните промени.

Исламската реформацијата

Аднан Кан

Италијанскиот премиер, Силвио Берлускони се пофали по настаните во 9/11:
„... ние мора да бидеме свесни за супериорноста на нашата цивилизација, систем кој гарантирал

благосостојба, почитување на човековите права и – за разлика од исламските земји – почит

за верски и политички права, систем кој има свои вредности разбирање за различноста

и толеранција… Западот ќе ги освои народите, како да го освои комунизмот, дури и ако е тоа

значи конфронтација со друга цивилизација, исламскиот, заглави каде беше

1,400 пред години… ”1

И во А. 2007 пријавете го институтот РАНД прогласен:
„Борбата што се одвива низ поголемиот дел од муслиманскиот свет во суштина е војна

идеи. Неговиот исход ќе го одреди идниот правец на муслиманскиот свет “.

Градење умерени муслимански мрежи, Институт РАНД

Концептот на „Ислах“ (реформи) е концепт непознат за муслиманите. Никогаш не постоела во текот на

историја на исламската цивилизација; никогаш не било расправано, па дури и разгледувано. Последен поглед на класиката

Исламската литература ни покажува дека кога класичните научници ги поставиле темелите на узулот, и кодифицирано

нивните исламски пресуди (фикх) тие само гледаа на разбирање на исламските правила со цел да

примени ги. Слична ситуација се случи и кога беа утврдени правилата за хадисот, тафер и

Арапски јазик. Научници, мислителите и интелектуалците низ исламската историја поминале многу време

разбирање на Аллаховата објава - Куранот и примена на ајаатите врз реалностите и измислените

начела и дисциплини со цел да се олесни разбирањето. Оттука Куранот остана основа на

проучувањето и сите дисциплини што еволуирале секогаш се засновале на Куранот. Оние кои станаа

smitten by Greek philosophy such as the Muslim philosophers and some from amongst the Mut’azilah

were considered to have left the fold of Islam as the Qur’an ceased to be their basis of study. Thus for

any Muslim attempting to deduce rules or understand what stance should be taken upon a particular

issue the Qur’an is the basis of this study.

Првиот обид за реформа на исламот се случил кон крајот на 19 век. До крајот на

век, Уммата беше во долг период на опаѓање, кога глобалниот баланс на моќта се смени

од Хилафа до Велика Британија. Монтажните проблеми го зафатија Хилафа додека беше Западна Европа

среде индустриската револуција. Уммата започна да го губи чистото разбирање за исламот, и

во обид да се сврти падот што ги опфаќа утманите (Османлиите) некои муслимани беа испратени во

Вест, и како резултат станаа поразени од она што го видоа. Рифа’а Рафи ’ал-Тахтави од Египет (1801-1873),

на враќање од Париз, напишал биографска книга наречена Тахлис ал-ибриз ила такхис Бариз (На

Извлекување на злато, или преглед на Париз, 1834), фалејќи ја нивната чистота, loveубов кон работата, и погоре

целиот општествен морал. He declared that we must mimic what is being done in Paris, advocating changes to

the Islamic society from liberalising women to the systems of ruling. This thought, and others like it,

marked the beginning of the reinventing trend in Islam.

КОРЕНИТЕ НА ЗАБЛУДАТА

IBRAHIM KALIN

In the aftermath of September 11, the long and checkered relationship between Islam and the West entered a new phase. The attacks were interpreted as the fulfillment of a prophecy that had been in the consciousness of the West for a long time, i.e., the coming of Islam as a menacing power with a clear intent to destroy Western civilization. Representations of Islam as a violent, militant, and oppressive religious ideology extended from television programs and state offices to schools and the internet. It was even suggested that Makka, the holiest city of Islam, be “nuked” to give a lasting lesson to all Muslims. Although one can look at the widespread sense of anger, hostility, and revenge as a normal human reaction to the abominable loss of innocent lives, the demonization of Muslims is the result of deeper philosophical and historical issues.
In many subtle ways, the long history of Islam and the West, from the theological polemics of Baghdad in the eighth and ninth centuries to the experience of convivencia in Andalusia in the twelfth and thirteenth centuries, informs the current perceptions and qualms of each civilization vis-à-vis the other. This paper will examine some of the salient features of this history and argue that the monolithic representations of Islam, created and sustained by a highly complex set of image-producers, think-tanks, академици, lobbyists, policy makers, and media, dominating the present Western conscience, have their roots in the West’s long history with the Islamic world. It will also be argued that the deep-rooted misgivings about Islam and Muslims have led and continue to lead to fundamentally flawed and erroneous policy decisions that have a direct impact on the current relations of Islam and the West. The almost unequivocal identification of Islam with terrorism and extremism in the minds of many Americans after September 11 is an outcome generated by both historical misperceptions, which will be analyzed in some detail below, and the political agenda of certain interest groups that see confrontation as the only way to deal with the Islamic world. It is hoped that the following analysis will provide a historical context in which we can make sense of these tendencies and their repercussions for both worlds.

Исламот на Запад

Jocelyne Cesari

The immigration of Muslims to Europe, North America, and Australia and the complex socioreligious dynamics that have subsequently developed have made Islam in the West a compelling new ªeld of research. The Salman Rushdie affair, hijab controversies, the attacks on the World Trade Center, and the furor over the Danish cartoons are all examples of international crises that have brought to light the connections between Muslims in the West and the global Muslim world. Овие нови ситуации повлекуваат теоретски и методолошки предизвици за проучување на современиот ислам, и стана клучно да избегнеме суштинско значење или на исламот или на муслиманите и да се спротивставиме на реторичките структури на дискурсите кои се преокупирани со безбедноста и тероризмот.
Во овој напис, Јас тврдам дека исламот како религиозна традиција е тераса инкогнита. Прелиминарна причина за оваа ситуација е тоа што не постои консензус за религијата како предмет на истражување. Религија, како академска дисциплина, се распадна меѓу историските, социолошки, и херменевтички методологии. Со исламот, ситуацијата е уште посложена. На Запад, изучувањето на исламот започна како гранка на ориенталистичките студии и затоа следеше посебен и карактеристичен пат од проучувањето на религиите. Even though the critique of Orientalism has been central to the emergence of the study of Islam in the ªeld of social sciences, tensions remain strong between Islamicists and both anthropologists and sociologists. The topic of Islam and Muslims in the West is embedded in this struggle. One implication of this methodological tension is that students of Islam who began their academic career studying Islam in France, Germany, or America ªnd it challenging to establish credibility as scholars of Islam, particularly in the North American academic
context.

професија, колонијализмот, апартхејд?

Советот за истражување на хуманистичките науки

Истражувања на Советот за човекови науки на Јужна Африка овластена оваа студија да се тестира хипотезата поставени од страна на професорот Џон Dugard во извештајот што го претстави пред Советот за човекови права на ОН во јануари 2007, во својство на специјален известувач на ОН за состојбата на човековите права во палестинските територии окупирани од Израел (имено, на Западниот Брег, вклучувајќи ги и Источен Ерусалим, и
Газа, во понатамошниот текст OPT). Професорот Dugard постави прашањето: Израел е јасно во воена окупација на OPT. Во исто време, елементи на професијата претставуваат облици на колонијализам и апартхејд, кои се во спротивност со меѓународното право. Кои се правните последици од режимот на продолжен окупација со карактеристики на колонијализам и апартхејд за зафатени луѓе, окупаторска сила и трети земји?
Со цел да се разгледа овие последици, оваа студија е утврдено да се испита законски просториите на прашањето професор Dugard е: е Израел носителот на OPT, и, ако така, се елементи на окупацијата на овие територии изнесува колонијализам или апартхејд? Јужна Африка има очигледен интерес за овие прашања со оглед на горчливата историја на апартхејдот, која бараше одбивање на selfdetermination
на мнозинството на населението и, за време на окупацијата на Намибија, продолжување на апартхејдот на таа територија која Јужна Африка ефикасно бара да се колонизираат. Овие незаконски практики не смее да се повтори и на други места: другите народи не смее да трпи во начинот на популациите на Јужна Африка и Намибија претрпеле.
Да се ​​истражуваат овие прашања, меѓународен тим на научници е составен. Целта на овој проект беше да се изанализира ситуацијата од непартиска гледна точка на меѓународното право, наместо да се вклучат во политичкиот дискурс и реторика. Оваа студија е исходот од петнаесет месеци колаборативен процес на интензивни истражувања, консултација, пишување и преглед. Во него се заклучува и, тоа е да се надеваме, убедливо тврди и јасно покажува дека Израел, од 1967, е воинствените окупаторска сила во OPT, и дека окупацијата на овие територии стана колонијални претпријатие, кое се спроведува систем на апартхејд. Воинствените окупација по себе не е противправно ситуација: тоа е прифатено како можна последица на вооружен конфликт. Во исто време, според законот на вооружен конфликт (исто така познат како меѓународното хуманитарно право), занимање е наменета да биде само привремена состојба на работите. Меѓународното право забранува еднострано анексија или постојано стекнување на територија, како резултат на закана или употреба на сила: Ако се случи ова, ниту една држава може да го препознае или поддршка како резултат на незаконско ситуација. За разлика од окупацијата, и колонијализам и апартхејд секогаш се незаконски и навистина се смета за особено сериозни прекршувања на меѓународното право, бидејќи тие се суштински спротивно на основните вредности на меѓународниот правен поредок. Колонијализмот го нарушува принципот на самоопределување,
кој Меѓународниот суд на правдата (Меѓународниот суд на правдата) ја потврди како "еден од основните принципи на современото меѓународно право '. Сите држави имаат обврска да ги почитуваат и унапредуваат самоопределување. Апартхејд е влошена случај на расната дискриминација, која се состои во согласност со Меѓународната конвенција за сузбивање и казнување на злосторството апартхејд (1973,
"Апартхејд Конвенцијата во понатамошниот текст) со "нехумани дела извршени со цел воспоставување и одржување на доминација на една расна група на лица над било која друга расна група на лица и систематски ќе ги угнетува". Практиката на апартхејдот, Згора на тоа, е меѓународен криминал.
Професорот Dugard во својот извештај до Советот за човекови права на ОН во 2007 смета дека треба да се бара советодавно мислење за правните последици од однесувањето на Израел од Меѓународниот суд на правдата. Ова советодавно мислење несомнено ќе се надополнуваат на мислење дека Меѓународниот суд на правдата донесено во 2004 на правните последици од изградба на ѕид во окупираните палестински територии (во понатамошниот текст "Ѕидот советодавно мислење"). Овој курс за правно дејство не ја исцрпува опции се отворени за меѓународната заедница, ниту, пак обврските на трети земји и меѓународни организации, кога тие се оценети дека некоја друга држава е ангажирана во практиките на колонијализам или апартхејд.

ИСЛАМ, ДЕМОКРАТИЈА & САД:

Фондација Кордоба

Абдула Faliq

Вовед ,


И покрај тоа што е повеќегодишна и комплексна дебата, Аркас Квартален квартал преиспитува од теолошки и практични основи, важната дебата за односот и компатибилноста помеѓу исламот и демократијата, како што одекнуваше во агендата на Барак Обама за надеж и промени. Додека многумина го слават воздигнувањето на Обама во Овалната соба како национална катарза за САД, други остануваат помалку оптимистични за промена на идеологијата и пристапот на меѓународната арена. Додека голем дел од тензиите и недовербата меѓу муслиманскиот свет и САД може да се припишат на пристапот на промовирање демократија, вообичаено фаворизирање диктатури и марионетски режими кои упатуваат на демократските вредности и човековите права, последователниот потрес на 9/11 навистина ги зацврсти недоразбирањата преку позицијата на Америка за политичкиот ислам. Создаде ѕид од негативност како што е пронајдено од worldpublicopinion.org, според кој 67% Египќаните веруваат дека на глобално ниво Америка игра „главно негативна“ улога.
Оттука, одговорот на Америка беше соодветен. Со изборот на Обама, многумина низ светот ги полагаат своите надежи за развој на помалку воинствени, но поправедна надворешна политика кон муслиманскиот свет. Тестот за Обама, додека разговараме, е како Америка и нејзините сојузници ја промовираат демократијата. Дали ќе биде олеснување или наметнување?
Згора на тоа, дали е важно да биде чесен посредник во продолжени зони на конфликти? Привлекување на експертиза и увид на prolifi
в научници, академици, искусни новинари и политичари, Arches Quarterly ја открива врската помеѓу исламот и демократијата и улогата на Америка - како и промените што ги донесе Обама, во барање на заедничка основа. Анас Алтикрити, Извршниот директор на Фондацијата Th e Cordoba го дава почетниот гамбит на оваа дискусија, каде што размислува за надежите и предизвиците што почиваат на патот на Обама. Следејќи го Алтикрити, поранешниот советник на претседателот Никсон, Д-р Роберт Крејн прави темелна анализа на исламскиот принцип на правото на слобода. Анвар Ибрахим, поранешен вицепремиер на Малезија, ја збогатува дискусијата со практичната реалност за спроведување на демократијата во муслиманските доминантни општества, имено, во Индонезија и Малезија.
Ја имаме и д-р Ширин Хантер, на Универзитетот Џорџтаун, САД, кој ги истражува муслиманските земји кои заостануваат во демократизацијата и модернизацијата. Тоа е надополнето со писателот за тероризам, Објаснувањето на д-р Нафиз Ахмед за кризата на постмодерноста и
пропаст на демократијата. д-р Дауд Абдула (Директор на Middle East Media Monitor), Алан Харт (поранешен дописник на ITN и BBC Panorama; автор на ционизмот: Вистинскиот непријател на Евреите) и Асем Сондос (Уредник на египетскиот неделник Sawt Al Omma) се концентрира на Обама и неговата улога во однос на промоцијата на демократијата во муслиманскиот свет, како и односите на САД со Израел и Муслиманското братство.
Се емитува министерот за надворешни работи, Малдиви, Ахмед Шахид шпекулира за иднината на исламот и демократијата; Cllr. Гери Маклохлајн
– член на Шин Феин кој издржа четири години затвор за активности на ирските републиканци и борец за Гилдфорд 4 и Бирмингем 6, се одразува на неговото неодамнешно патување во Газа каде што беше сведок на влијанието на бруталноста и неправдата извршена врз Палестинците; Д-р Мари Брин-Смит, Директорот на Центарот за проучување на радикализацијата и современото политичко насилство разговара за предизвиците на критичкото истражување на политичкиот терор; Д-р Калид ал-Мубарак, писател и драматург, разговара за перспективите за мир во Дарфур; и конечно новинарот и активист за човекови права Ашур Шамис критички гледа на демократизацијата и политизацијата на муслиманите денес.
Се надеваме дека сето ова ќе направи сеопфатно читање и извор за размислување за прашања кои влијаат на сите нас во нова зора на надеж.
Ви благодарам

Политиката на САД на Хамас го блокира мирот на Блискиот Исток

Хенри Siegman


Неуспешни билатерални разговори за ова минато 16 годините покажаа дека блискоисточниот мировен договор никогаш не може да биде постигнат од самите страни. Израелските влади веруваат дека можат да пркосат на меѓународната осуда на нивниот нелегален колонијален проект на Западниот Брег, бидејќи можат да сметаат на САД дека ќе се спротивстават на меѓународните санкции. Билатерални разговори кои не се врамени со параметри формулирани од САД (врз основа на резолуциите на Советот за безбедност, договорите од Осло, Арапската мировна иницијатива, „патната карта“ и другите претходни израелско-палестински договори) не може да успее. Владата на Израел верува дека американскиот Конгрес нема да дозволи американски претседател да издава такви параметри и да бара нивно прифаќање. Каква надеж има за билатералните разговори што ќе продолжат во септември во Вашингтон 2 целосно зависи од тоа што претседателот Обама ќе докаже дека тоа верување е погрешно, и за тоа дали „премостувачките предлози“ што ги вети, дали разговорите влезат во ќорсокак, се еуфемизам за поднесување на американските параметри. Таквата американска иницијатива мора да му понуди на Израел облечени гаранции за неговата безбедност во границите од пред 1967 година, но во исто време мора да биде јасно дека овие гаранции не се достапни доколку Израел инсистира да им негира на Палестинците одржлива и суверена држава на Западниот Брег и Газа. Овој труд се фокусира на другата голема пречка за договорот за постојан статус: отсуството на ефективен палестински соговорник. Решавање на легитимните поплаки на Хамас - и како што е забележано во неодамнешниот извештај на CENTCOM, Хамас има легитимни поплаки - може да доведе до негово враќање во палестинска коалициска влада која ќе му обезбеди на Израел кредибилен мировен партнер. Ако тој дострел не успее поради отфрлањето на Хамас, способноста на организацијата да спречи разумен договор за кој преговараат други палестински политички партии ќе биде значително попречена. Ако администрацијата на Обама не води меѓународна иницијатива за дефинирање на параметрите на израелско-палестинскиот договор и активно промовирање на палестинското политичко помирување, Европа мора да го стори тоа, и се надевам дека Америка ќе ја следи. За жал, не постои сребрен куршум што може да ја гарантира целта „две држави да живеат една до друга во мир и безбедност“.
Но, сегашниот курс на претседателот Обама апсолутно го исклучува тоа.

Исламизмот повторно се разгледа

МАХА Азам

There is a political and security crisis surrounding what is referred to as Islamism, a crisis whose antecedents long precede 9/11. Over the past 25 години, there have been different emphases on how to explain and combat Islamism. Analysts and policymakers
in the 1980s and 1990s spoke of the root causes of Islamic militancy as being economic malaise and marginalization. More recently there has been a focus on political reform as a means of undermining the appeal of radicalism. Increasingly today, the ideological and religious aspects of Islamism need to be addressed because they have become features of a wider political and security debate. Whether in connection with Al-Qaeda terrorism, political reform in the Muslim world, the nuclear issue in Iran or areas of crisis such as Palestine or Lebanon, it has become commonplace to fi nd that ideology and religion are used by opposing parties as sources of legitimization, inspiration and enmity.
The situation is further complicated today by the growing antagonism towards and fear of Islam in the West because of terrorist attacks which in turn impinge on attitudes towards immigration, religion and culture. The boundaries of the umma or community of the faithful have stretched beyond Muslim states to European cities. The umma potentially exists wherever there are Muslim communities. The shared sense of belonging to a common faith increases in an environment where the sense of integration into the surrounding community is unclear and where discrimination may be apparent. The greater the rejection of the values of society,
whether in the West or even in a Muslim state, the greater the consolidation of the moral force of Islam as a cultural identity and value-system.
Following the bombings in London on 7 јули 2005 it became more apparent that some young people were asserting religious commitment as a way of expressing ethnicity. The links between Muslims across the globe and their perception that Muslims are vulnerable have led many in very diff erent parts of the world to merge their own local predicaments into the wider Muslim one, having identifi ed culturally, either primarily or partially, with a broadly defi ned Islam.

ИСЛАМ И ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО

Биргит Krawietz
Хелмут Reifeld

In our modern Western society, state-organised legal sys-tems normally draw a distinctive line that separates religion and the law. Conversely, there are a number of Islamic re-gional societies where religion and the laws are as closely interlinked and intertwined today as they were before the onset of the modern age. Во исто време, the proportion in which religious law (shariah in Arabic) and public law (qanun) are blended varies from one country to the next. What is more, the status of Islam and consequently that of Islamic law differs as well. According to information provided by the Organisation of the Islamic Conference (OIC), there are currently 57 Islamic states worldwide, defined as countries in which Islam is the religion of (1) the state, (2) the majority of the population, или (3) a large minority. All this affects the development and the form of Islamic law.