RSSAll Entries in the "Региони" Category

Арапската утре

Арапската утре

Арапскиот свет денес е управуван од страна контрадикција. Криза и стагнација надвладее, како колосална богатство и хипермодерни градови се судираат со масовна неписменост и бес исполнето имами. Во оваа нова разновидност може да лежи катастрофа, или профит на подобро Арапски иднина.

Исламот и изработка на државната власт

Исламот и изработка на државната власт

во 1979 Општи Мухамед Зија ул-Хак, на воен владетел на Пакистан, изјави дека Пакистан ќе стане исламска држава. Исламските вредности и норми ќе служат како основа на националниот идентитет, закон, економија, и општествените односи, и ќе ги инспирира сите политики.

Феминизмот помеѓу секуларизмот и исламот: СЛУЧАЈОТ на Палестина

Феминизмот помеѓу секуларизмот и исламот: СЛУЧАЈОТ на Палестина

Западниот Брег и Газа

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Интервју со Самира Ал Halayka

Иранките по Исламската револуција

Иранките по Исламската револуција

Повеќе од триесет години поминаа од триумфот на Исламската револуција во Иран, уште остануваат голем број на прашања и нејаснотии во врска со начинот на Исламската Република и нејзините закони се справи со современите проблеми и сегашните околности, особено во однос на жените и правата на жените.

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

Неверојатна работа се случи во Критичарите круг од Националниот Книга (NBCC) номинации во февруари 2007: Нормално интелектуален и толерантни група номинирана за најдобра книга од областа на критиката книга широко се гледа како оцрнување на целата религиозна група.

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

При читањето на мнозинството на текстови кои се огромно литература која е објавена од страна самопрогласени експерти на политичкиот ислам, тоа е лесно да се пропушти фактот дека ново движење има појавено.

исламот, Политичкиот ислам и Америка

исламот, Политичкиот ислам и Америка

"Не постои можност за комуникација со било U.S. administration so long as the United States maintains its long-standing view of Islam as a real danger,

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

претстојниот, Политика, Филозофија и економија

Принципот на поместување во структурата на исламот

Принципот на поместување во структурата на исламот

Како културно движење исламот отфрла старата статичен поглед на универзумот, и достигнува динамичен преглед. Како емоционална систем на обединување ја признава вредноста на поединецот како таков, и ги отфрла bloodrelationship како основа на човечкото единство.

Исламската реформацијата

Исламската реформацијата

Изложување на битката за срцата и умовите

ROOTS OF MISCONCEPTION

ROOTS OF MISCONCEPTION

EURO-AMERICAN PERCEPTIONS OF ISLAM BEFORE AND AFTER SEPTEMBER 11

Исламот на Запад

Исламот на Запад

Од Имиграција Глобал исламот

професија, колонијализмот, апартхејд?

професија, колонијализмот, апартхејд?

A re-assessment of Israel’s practices in the occupied Palestinian territories under international law

ISLAM, DEMOCRACY & THE USA:

ISLAM, DEMOCRACY & THE USA:

THE AUDACITY OF A COMMON GROUND?

US Hamas policy blocks Middle East peace

US Hamas policy blocks Middle East peace

Failed bilateral talks over these past 16 years have shown that a Middle East peace accord can never be reached by the parties themselves.

Get Adobe Flash player