RSSTë gjitha Hyrje në "Të tjera" Kategori

Gratë iraniane pas revolucionit islamik

Ansiia Khaz Allii


Më shumë se tridhjetë vjet kanë kaluar që nga triumfin e Revolucionit Islamik në Iran, megjithatë mbeten një një numër pyetjesh dhe paqartësish në lidhje me mënyrën se si merret Republika Islamike dhe ligjet e saj problemet bashkëkohore dhe rrethanat aktuale, veçanërisht në lidhje me gratë dhe të drejtat e grave. Ky punim i shkurtër do të hedhë dritë mbi këto çështje dhe do të studiojë pozitën aktuale të gruas në sfera të ndryshme, duke e krahasuar këtë me situatën para Revolucionit Islamik. Janë përdorur të dhëna të besueshme dhe të vërtetuara kudo që të jetë e mundur. Hyrja përmbledh një sërë studimesh teorike dhe juridike të cilat ofrojnë bazë për analizën e mëvonshme më praktike dhe janë burimet nga janë marrë të dhënat.
Seksioni i parë shqyrton qëndrimet e udhëheqjes së Republikës Islamike të Iranit ndaj grave dhe të drejtat e grave, dhe pastaj hedh një vështrim gjithëpërfshirës në ligjet e shpallura që nga Revolucioni Islamik lidhur me gruan dhe pozicionin e tyre në shoqëri. Seksioni i dytë merr në konsideratë kulturën e grave dhe zhvillimet arsimore që nga Revolucioni dhe i krahason këto me situatën para-revolucionare. The seksioni i tretë shqyrton politikën e grave, pjesëmarrjen sociale dhe ekonomike dhe merr parasysh si sasiore dhe aspektet cilësore të punësimit të tyre. Pjesa e katërt shqyrton më pas pyetjet e familjes, the marrëdhëniet midis gruas dhe familjes, dhe roli i familjes në kufizimin ose rritjen e të drejtave të grave në Republika Islamike e Iranit.

Në Kushtetutën amerikane nga aspekti i Kur'anit dhe Besëlidhja Medinës

Imad-ad-Dean Ahmad

Ky dokument nuk është aspak një krahasim të shumta të Kushtetutës amerikane me Kur'anin dhe Besëlidhja Medinës. Më tepër, ajo shqyrton llojet e njohuri se një krahasim në mes të këtyre dy dokumenteve mund të sugjerojë. Në përputhje me rrethanat, temat kushtetuese përzgjedhura janë ato në të cilat autori apo komentuesit mbi draftet e mëparshme perceptohet një vlerësim në kuadër të sources.4 islamik Ky dokument duhet të merret si një ftesë për studimet e ardhshme me krahasime shumë sistematike. Përveç konkluzion racional nga teksti i Kur'anit dhe e Besëlidhjes Medine, Unë do të tërheq në pikëpamjet e shokëve të Profetit siç është shënuar në librat e mëdhenj të hadithit. analoge, pikëpamjet e Etërve Themelues të Republikës amerikan në kushtetuese
çështje janë artikuluar në The Federalist Papers.We do të fillojë me shqyrtimin Besëlidhjen Madinah, dhe pastaj të vlerësojë qëllimet Kushtetutës së shprehur në preambulë. pas kësaj, Ne do të shqyrtojë një sërë temash në pjesën kryesore të tekstit që japin hua veten e tyre për shqyrtimin e propozuar këtu. Veçanërisht, këto janë rolet e degëve të qeverisë në bazë të ndarjes së pushteteve, rolin e zgjedhjeve në përcaktimin e kreu i ardhshëm i shtetit, ndëshkimi për tradhti, ekzistenca e tregtisë së skllevërve dhe racizmit, forma republikane e qeverisjes, dispozitat për ndryshimin e Kushtetutës, testet fetare, dhe Bill e të Drejtave. Më në fund, kemi parasysh argumentet Madisonian se si Kushtetuta mund të konsiderohet si një model për të shmangur fitne.
Besëlidhja Madinah se muslimanët bashkëngjitni rëndësi të madhe në organizimin e tyre si një komunitet politik mund të shihet në faktin se kalendari i tyre është të datës as nga lindja, as vdekjen e Pejgamberit, por nga krijimi i shtet të parë mysliman në qytet-shtetit të Medinës në 622. Para Madinah u themelua, arabët nuk kishin shtet për "të krijuar drejtësinë, siguruar vendas
qetësi, sigurojnë mbrojtjen e përbashkët, promovojë mirëqenien e përgjithshme, dhe për të siguruar bekimet e lirisë …"Zakoni në atë kohë ishte se ata që ishin shumë të dobët për të mbrojtur veten e tyre u bënë klientë të një mbrojtës (kujdestar). Muhammad, Vetë jetim, ishte sjellë deri nën mbrojtjen e xhaxhait të tij Ebu Talibit.
Pas vdekjes së xhaxhait të tij në 619, Muhammad mori një ftesë nga fiset që grindeshin Jethribit e arabe të qeverisin atje. Pasi në Jethrib, ai hyri në një besëlidhje me të gjithë banorët e saj, nëse ata e kishin pranuar Islamin apo jo. Edhe çifutët që jetojnë në periferi të qytetit të regjistruar në atë.

SHBA Hamasi blloqe politike e paqes në Lindjen e Mesme

Henry Siegman


bisedimeve dypalëshe Gabim gjatë këtyre të fundit 16 vite kanë treguar se një marrëveshje paqeje në Lindjen e Mesme nuk mund të arrihet nga vetë palët. Qeveritë izraelite besojnë se mund të sfidojnë dënimin ndërkombëtar të projektit të tyre të paligjshëm kolonial në Bregun Perëndimor, sepse ata mund të mbështeten te SHBA për të kundërshtuar sanksionet ndërkombëtare. Bisedime dypalëshe që nuk janë të përshtatura nga parametrat e formuluar nga SHBA (bazuar në rezolutat e Këshillit të Sigurimit, marrëveshjet e Oslos, Iniciativa Arabe për Paqe, “hartën rrugore” dhe marrëveshjet e tjera të mëparshme izraelito-palestineze) nuk mund të ketë sukses. Qeveria e Izraelit beson se Kongresi Amerikan nuk do të lejojë një president amerikan të nxjerrë parametra të tillë dhe të kërkojë pranimin e tyre. Çfarë shprese ka për bisedimet dypalëshe që rifillojnë në Uashington DC në shtator 2 varet tërësisht nga fakti se Presidenti Obama do të provojë se ky besim është i gabuar, dhe nëse ka premtuar “propozimet lidhëse”., nëse bisedimet arrijnë në një ngërç, janë një eufemizëm për paraqitjen e parametrave amerikanë. Një nismë e tillë e SHBA duhet t'i ofrojë Izraelit garanci të hekurta për sigurinë e tij brenda kufijve të tij të para vitit 1967, por në të njëjtën kohë duhet të bëjë të qartë se këto garanci nuk janë të disponueshme nëse Izraeli këmbëngul që t'u mohojë palestinezëve një shtet të qëndrueshëm dhe sovran në Bregun Perëndimor dhe Gaza. Ky punim fokusohet në pengesën tjetër kryesore për një marrëveshje të statusit të përhershëm: mungesa e një bashkëbiseduesi efektiv palestinez. Adresimi i ankesave legjitime të Hamasit – dhe siç theksohet në një raport të fundit të CENTCOM, Hamasi ka ankesa legjitime - mund të çojë në kthimin e tij në një qeveri koalicioni palestinez që do t'i siguronte Izraelit një partner të besueshëm paqeje. Nëse kjo shtrirje dështon për shkak të refuzimit të Hamasit, aftësia e organizatës për të parandaluar një marrëveshje të arsyeshme të negociuar nga partitë e tjera politike palestineze do të jetë penguar ndjeshëm. Nëse administrata Obama nuk do të udhëheqë një nismë ndërkombëtare për të përcaktuar parametrat e një marrëveshjeje izraelito-palestineze dhe për të promovuar në mënyrë aktive pajtimin politik palestinez, Europa duhet ta bëjë këtë, dhe shpresoj që Amerika do ta ndjekë. Për fat të keq, nuk ka asnjë plumb argjendi që mund të garantojë qëllimin që "dy shtete të jetojnë krah për krah në paqe dhe siguri".
Por kursi aktual i Presidentit Obama e përjashton absolutisht atë.

Besimit islam në AMERICA

JAMES A. Beverley

AMERICA FILLON një mijëvjeçari të ri si një nga më të kombeve të ndryshme fetare të të gjitha kohërave. Askund tjetër në botë kaq shumë njerëz-ofrohet një zgjedhje e lirë nga ndikimi i qeverisë, të identifikuar me një varg të tillë të gjerë të bashkësive fetare dhe shpirtërore. Askund tjetër ka kërkuar të njeriut për kuptimin janë të ndryshme në mënyrë. Në Amerikë sot, ka komunitete dhe qendra për adhurim që përfaqësojnë të gjitha fetë e botës.
Peizazhi amerikan është i mbushur me kisha, tempujt, sinagogat, dhe xhamitë. Zen-budistë zendo ulen pranë tabernakujve Pentekostal. Hebrenjtë Hasidikë ecin në rrugë me swamis hindu. Më e mahnitshme nga të gjitha, relativisht pak konflikt ka ndodhur midis feve në Amerikë. Ky fakt, kombinuar me një nivel të lartë tolerance ndaj besimeve dhe praktikave të njëri-tjetrit, e ka lënë Amerikën të prodhojë njerëz me vullnet të mirë të gatshëm për të zgjidhur çdo tension që mund të shfaqet. Seriali Faith in America feston trashëgiminë e larmishme fetare të Amerikës.
Njerëzit me besim dhe ideal që dëshironin një botë më të mirë kanë krijuar një shoqëri unike ku liria e shprehjes fetare është një element kryesor i kulturës. Liria që Amerika u ofron njerëzve besimtarë do të thotë që jo vetëm fetë e lashta kanë gjetur një shtëpi
këtu, por se kanë zënë rrënjë edhe mënyra më të reja të të shprehurit të spiritualitetit. Nga kishat e mëdha në qytetet e mëdha deri te komunitetet e vogla shpirtërore në qytete dhe fshatra, Besimi në Amerikë nuk ka qenë kurrë më i fortë. Rrugët nëpër të cilat kanë kaluar fetë e ndryshme
Historia amerikane është vetëm një nga historitë që lexuesit do të gjejnë në këtë seri. Si çdo gjë që njerëzit krijojnë, feja është larg të qenit të përsosur. Megjithatë, kontributi i tij në kulturë dhe aftësia e tij për të ndihmuar njerëzit janë mbresëlënës, dhe këto arritje do të gjenden në të gjithë librat e serisë. Ndërkohë, ndërgjegjësimi dhe toleranca e rrugëve të ndryshme që fqinjët tanë ndjekin drejt jetës shpirtërore është bërë një pjesë gjithnjë e më e rëndësishme e qytetarisë në Amerikë..
sot, me shume se kurre, Amerika në tërësi e vendos besimin e saj te liria – liria për të besuar.

Tajip Erdogan është RI Naser

Hurriyet DailyNews
Mustafa Akyol

Mbrëmjen e së enjtes së kaluar, Kryeministri turk Rexhep Tajip Erdoan papritmas u bë fokusi i të gjitha kanalet e lajmeve në vend. Arsyeja ishte se ai kishte hynë me forcë në skenën diplomatike në një panel të Forumit Ekonomik Botëror në Davos duke akuzuar presidentin izraelit Shimon Peres për “vrasjen e njerëzve,” dhe për të kujtuar urdhërimi biblike, “nuk do të vrasësh.”

Ky nuk ishte vetëm lajm i fundit për mediat, por edhe muzikë në veshët e miliona turqve të cilët u prekën thellë nga gjakderdhja e fundit që Izraeli shkaktoi në Rripin e Gazës. Disa prej tyre madje dolën në rrugë për të mirëpritur Erdoganin, i cili kishte vendosur të vinte menjëherë në Stamboll pas debatit të tensionuar. Mijëra makina u nisën drejt aeroportit Atatürk në mes të natës për të pritur “pushtuesi i Davosit.

” “Turqia është krenare për ju”

Unë personalisht pata një problem më të zakonshëm në atë moment. Për të kapur tim 5 jam. fluturimi, Unë u largova nga shtëpia në një kohë mjaft të arsyeshme, 2.30 jam. Por trafiku për në aeroport ishte plotësisht i bllokuar për shkak të numrit të mahnitshëm të makinave të destinuara drejt tij. Pra, pas daljes nga taksia në nisje të lumit të gjatë të automjeteve, Më duhej të ecja në autostradë për rreth dy kilometra, duart e mia në bagazhet e mia dhe sytë e mi mbi turmën. Kur Erdogan më në fund doli nga terminali, ndërsa unë sapo hyj në të, mijëra e duartrokitën dhe filluan të këndojnë, “Turqia është krenare për ju!”