RSSTë gjitha Hyrje në "Jordanez MB" Kategori

Islam, Islami politik dhe Amerikë

Islam, Islami politik dhe Amerikë

"Nuk ka mundësi për të komunikuar me çdo SHBA. administratës për sa kohë që Shtetet e Bashkuara mban qëndrimin e saj të gjatë në këmbë të Islamit si një rrezik real,

islamizmi rishqyrtohet

islamizmi rishqyrtohet

Ka një krizë politike dhe të sigurisë përreth atë që është përmendur si islamizmit, një krizë paraardhes cilit gjatë paraprijë 9/11. Ne te shkuaren 25 vjet, ka pasur emphases të ndryshme se si për të shpjeguar dhe për të luftuar islamizmin.

Islami dhe Demokracia

Islami dhe Demokracia

Nëse dikush lexon shtypin apo dëgjon komentuesve mbi çështjet ndërkombëtare, ajo shpesh është thënë - dhe edhe më shpesh nënkuptohet, por nuk tha - se Islami nuk është në përputhje me demokracinë

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

It has been argued that Islam facilitates authoritarianism, contradicts the values of Western societies, and significantly affects important political outcomes in Muslim nations. v

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Kulturës islame Politike, Demokraci, dhe të Drejtat e Njeriut

Një studim krahasues

Islami politik në Lindjen e Mesme

Islami politik në Lindjen e Mesme

This report provides an introduction to selected aspects of the phenomenon commonly referred to as “political Islam”. The report gives special emphasis to the Middle East, in particular the Levantine countries, and outlines two aspects of the Islamist movement that may be considered polar opposites: democracy and political violence.

STRATEGJITË PËR Angazhimi ISLAMI POLITIK

STRATEGJITË PËR Angazhimi ISLAMI POLITIK

Political Islam is the single most active political force in the Middle East today. Its future is intimately tied to that of the region. If the United States and the European Union are committed to supporting political reform in the region.

Islamist parties : Three kinds of movements

Islamist parties : Three kinds of movements

Between 1991 dhe 2001, the world of political Islam became significantly more diverse. Today, the term “Islamist”—used to describe a political perspective centrally informed by a set of religious interpretations and commitments—can be applied to such a wide array of groups as to be almost meaningless.

Partive islamike : A boon or a bane for democracy?

Partive islamike : A boon or a bane for democracy?

What role do Islamist movements play in Arab politics? With their popular messages and broad followings within Arab societies, would their incorporation as normal political actors be a boon for democratization or democracy’s bane?

LËVIZJET islamike dhe procesit demokratik në botën arabe: Eksplorimi i Zonat Gray

LËVIZJET islamike dhe procesit demokratik në botën arabe: Eksplorimi i Zonat Gray

During the last decade, Islamist movements have established themselves as major political players in the Middle East. Together with the governments, lëvizjet islamike, moderate as well as radical, will determine how the politics of the region unfold in the foreseeable future.

ISLAMIST RADICALISATION

ISLAMIST RADICALISATION

THE CHALLENGE FOR EURO-MEDITERRANEAN RELATION

ISLAM, Islamistët, DHE PARIMI ZGJEDHOR në Lindjen e Mesme

ISLAM, Islamistët, DHE PARIMI ZGJEDHOR në Lindjen e Mesme

[Translate] James Piscatori For an idea whose time has supposedly come, ÒdemocracyÓ masks an astonishing number of unanswered questions and, in the Muslim world, has generated a remarkable amount of heat. Is it a culturally specific term, reflecting Western European experiences over several centuries? Do non-Western societies possess their own standards of participation and accountabilityÑand […]

Islami politik dhe politika e jashtme evropiane

Islami politik dhe politika e jashtme evropiane

PERSPECTIVES FROM MUSLIM DEMOCRATS OF THE MEDITERRANEAN

The Moderate Muslim Brotherhood

The Moderate Muslim Brotherhood

friend or foe?

The Management of Islamic Activism: Salafis, Vëllazëria Muslimane, and State Power in Jordan

The Management of Islamic Activism: Salafis, Vëllazëria Muslimane, and State Power in Jordan

In his first book, The Management of Islamic Activism, Quintan Wiktorowicz examines the Jordanian Muslim Brotherhood and the Salafis through the lens of social movement theory.

What Leads Voters to Support the Opposition under Authoritarianism ?

What Leads Voters to Support the Opposition under Authoritarianism ?

Evidence from Survey Research in Jordan

Get Adobe Flash player