RSSAll Entries in the "Избрана" Category

Арапската утре

Арапската утре

Арапскиот свет денес е управуван од страна контрадикција. Криза и стагнација надвладее, како колосална богатство и хипермодерни градови се судираат со масовна неписменост и бес исполнето имами. Во оваа нова разновидност може да лежи катастрофа, или профит на подобро Арапски иднина.

Исламот и изработка на државната власт

Исламот и изработка на државната власт

во 1979 Општи Мухамед Зија ул-Хак, на воен владетел на Пакистан, изјави дека Пакистан ќе стане исламска држава. Исламските вредности и норми ќе служат како основа на националниот идентитет, закон, економија, и општествените односи, и ќе ги инспирира сите политики.

Феминизмот помеѓу секуларизмот и исламот: СЛУЧАЈОТ на Палестина

Феминизмот помеѓу секуларизмот и исламот: СЛУЧАЈОТ на Палестина

Западниот Брег и Газа

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Исламистички женскиот активизам во окупирана PALESTINE

Интервју со Самира Ал Halayka

Иранките по Исламската револуција

Иранките по Исламската револуција

Повеќе од триесет години поминаа од триумфот на Исламската револуција во Иран, уште остануваат голем број на прашања и нејаснотии во врска со начинот на Исламската Република и нејзините закони се справи со современите проблеми и сегашните околности, особено во однос на жените и правата на жените.

Жените во исламот

Жените во исламот

Исламистички визија на жените, од гледна точка на современата Shi'i научници во Либан

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

smearcasting: Како Islamophobes шири страв, нетрпеливост и дезинформации

Неверојатна работа се случи во Критичарите круг од Националниот Книга (NBCC) номинации во февруари 2007: Нормално интелектуален и толерантни група номинирана за најдобра книга од областа на критиката книга широко се гледа како оцрнување на целата религиозна група.

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

Тоталитаризмот на џихад исламизам и предизвик во Европа и во исламот

При читањето на мнозинството на текстови кои се огромно литература која е објавена од страна самопрогласени експерти на политичкиот ислам, тоа е лесно да се пропушти фактот дека ново движење има појавено.

исламот, Политичкиот ислам и Америка

исламот, Политичкиот ислам и Америка

"Не постои можност за комуникација со било U.S. administration so long as the United States maintains its long-standing view of Islam as a real danger,

Белешки за Isocratic Наследството и исламската политичка мисла: Пример за образование

Белешки за Isocratic Наследството и исламската политичка мисла: Пример за образование

An unfortunate feature of human history is the tendency for religious differences and con icts to nourish themselves with the poisonous brew of ignorance and prejudice.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

Либералната демократија и политички ислам: Потрага по заедничка основа.

претстојниот, Политика, Филозофија и економија

На американскиот Устав од перспектива на Куранот и Медина пакт

На американскиот Устав од перспектива на Куранот и Медина пакт

Овој труд е никој случај не значи сеопфатен однос на американскиот Устав со Куранот и Медина пакт. наместо, го истражува видови на увид кои споредба помеѓу овие два документи може да предложи.

Исламот и либералната демократија

Исламот и либералната демократија

Две визии за реформирање

Исламот и нова политичка сцена

Исламот и нова политичка сцена

верските заедници, Политичко учество и социјални промени

Принципот на поместување во структурата на исламот

Принципот на поместување во структурата на исламот

Како културно движење исламот отфрла старата статичен поглед на универзумот, и достигнува динамичен преглед. Како емоционална систем на обединување ја признава вредноста на поединецот како таков, и ги отфрла bloodrelationship како основа на човечкото единство.

Исламската реформацијата

Исламската реформацијата

Изложување на битката за срцата и умовите

Get Adobe Flash player