Иранките по Исламската револуција

Ansiia Khaz Allii


Повеќе од триесет години поминаа од триумфот на Исламската револуција во Иран, сепак остануваат а број на прашања и нејаснотии за начинот на кој се справува Исламската Република и нејзините закони современите проблеми и актуелните околности, особено во однос на жените и правата на жените. Овој краток труд ќе фрли светлина врз овие прашања и ќе ја проучува моменталната положба на жената во различни сфери, споредувајќи го ова со ситуацијата пред исламската револуција. Користени се веродостојни и автентицирани податоци секаде каде што е можно. The introduction summarises a number of theoretical and legal studies which provide the basis for the subsequent more practical analysis and are the sources from where the data has been obtained.
The first section considers attitudes of the leadership of the Islamic Republic of Iran towards women and women’s rights, and then takes a comprehensive look at the laws promulgated since the Islamic Revolution concerning women and their position in society. The second section considers women’s cultural and educational developments since the Revolution and compares these to the pre-revolutionary situation. На third section looks at women’s political, social and economic participation and considers both quantative and qualitative aspects of their employment. Во четвртиот дел потоа се разгледуваат прашањата на семејството, на односот помеѓу жената и семејството, и улогата на семејството во ограничувањето или зголемувањето на правата на жените во Исламската Република Иран.

поднесе под: ИзбранаИрандругистудии & истражувањаСоединети Држави & Европа

Тагови:

About the Author:

RSSкоментари (0)

trackback URL-то

Оставете Одговор