Islami dhe demokracia liberale

Robin Wright
Nga të gjitha sfidat me të cilat përballet demokracia në vitet 1990, një nga më të madh qëndron në botën islame. Vetëm një pjesë të vogël prej më shumë se katër duzinë vendesh kryesisht myslimane kanë bërë hapa të rëndësishëm drejt vendosjes së sistemeve demokratike. Në mesin e kësaj pjesë të vogël–duke përfshirë edhe Shqipërinë, Bangladesh, Jordan, Kirgistan, Liban, Mali, Pakistan, dhe Turqia–nuk e ka arritur ende kulmin, i qëndrueshëm, ose demokraci të sigurt. Dhe më e madhe blloku i vetëm rajonal mbajnë kundër prirje globale drejt pluralizmit politik përbëhet nga vendet muslimane të Lindjes së Mesme dhe Afrikën e Veriut.
Megjithatë, rezistenca ndaj ndryshimeve politike lidhur me bllokun islamik nuk është domosdoshmërisht një funksion i besimit mysliman. Me të vërtetë, provat tregon mjaft të kundërtën. Sundimtarët në disa nga regjimet më antidemokratike në botën islame–të tilla si Brunei, Indonezi, Irak, Oman, Katar, Siri, dhe Turkmenistani–janë autokratët laikë që refuzojnë për të ndarë pushtetin me vëllezërit e tyre.
i përgjithshëm, pengesat për pluralizmin politik në vendet islame nuk janë ndryshe nga problemet e hasura më herët në pjesë të tjera të botës: ideologjitë laike si Ba'athism në Irak dhe Siri, Pancasila në Indonezi, ose mbetur komunizmi në disa ish-shtetet Qendrore sovjetike të Azisë brook asnjë opozitë të vërtetë. Ironikisht, shumë prej këtyre ideologjive janë përshtatur nga Perëndimi; Ba'athism, për shembull, u frymëzua nga socializmi evropian të 1930 dhe 1940. Qeveria ngurtë kontrollon mbi çdo gjë nga komunikimet në Arabinë Saudite dhe Brunei për vizitorët e huaj në Uzbekistan dhe Indonezi gjithashtu të izoluar popullin e tyre nga idetë demokratike dhe debati mbi fuqizimin popullore. Në më të mëdha dhe më të varfra vendeve muslimane, për më tepër, probleme të përbashkëta për [fund Faqe 64] zhvillim shtete, nga analfabetizmi dhe sëmundjeve të varfërisë, të bëjë mbijetesën thjeshtë një prioritet dhe bëjnë politikën demokratike një luks në dukje. Më në fund, ashtu si fqinjët e tyre jo-muslimane në Azi dhe Afrikë, shumica shoqëritë myslimane nuk kanë histori lokale të demokracisë në të cilat për të nxjerrë. Si Demokracia ka lulëzuar në shtetet perëndimore gjatë tre shekujve të fundit, Shoqëritë myslimane kanë jetuar zakonisht nën sundimtarët kolonial, mbretër, apo udhëheqësit e fiseve dhe klaneve.
Me fjale te tjera, as Islam e as kultura e tij është pengesa më e madhe për të modernitetit politik, edhe në qoftë se sundimtarët jodemokratike nganjëherë i përdorin Islamin si justifikim tyre. 1 Në Arabinë Saudite, për shembull, Shtëpia në pushtet e Saud mbështetur në vehabizmit, një markë puritan i Islamit sunnit, parë për të bashkuar fiset e Gadishullit Arabik dhe më pas për të justifikuar sundimin dinastike. Ashtu si fetë e tjera monoteiste, Islami ofron udhëzim të gjerë dhe nganjëherë kontradiktore. Në Arabinë Saudite, Parimet e Islamit janë në formë selektive për të mbështetur një monarki autoritare.

Sipas ngritur: ArtikujMe tipare

Tags:

About the Author:

RSSKomente (2)

Leave a Reply | Trackback URL

  1. Zakonisht unë mos postoni në bloget, por unë do të doja të them se ky artikull të vërtetë të detyruar mua për të bërë kështu! Faleminderit, artikull të vërtetë e bukur.

  2. Mohamed thotë:

    Faleminderit për artikullin interesante… Megjithatë, Unë e gjej veten të paaftë për gëlltitje idenë e quajtur demokracinë si liberal… Po të dy konceptet janë të lidhura si ata vijnë nga një sfond të përbashkët teorik, megjithatë, Teoria e tolerancës liberale është e lidhur ngushtë me besimin e krishterë (mbretërinë e Krishtit dhe të kindgom e njeriut) e cila nuk është rasti në teologjinë islame apo mendimit politik… Prandaj, në qoftë se ne e pranojmë idenë e demokracisë, kjo nuk do të thotë se ne duhet të pranojmë teorinë liberale si pasojë.

Leave a Reply