професија, колонијализмот, апартхејд?

Советот за истражување на хуманистичките науки

Истражувања на Советот за човекови науки на Јужна Африка овластена оваа студија да се тестира хипотезата поставени од страна на професорот Џон Dugard во извештајот што го претстави пред Советот за човекови права на ОН во јануари 2007, во својство на специјален известувач на ОН за состојбата на човековите права во палестинските територии окупирани од Израел (имено, на Западниот Брег, вклучувајќи ги и Источен Ерусалим, и
Газа, во понатамошниот текст OPT). Професорот Dugard постави прашањето: Израел е јасно во воена окупација на OPT. Во исто време, елементи на професијата претставуваат облици на колонијализам и апартхејд, кои се во спротивност со меѓународното право. Кои се правните последици од режимот на продолжен окупација со карактеристики на колонијализам и апартхејд за зафатени луѓе, окупаторска сила и трети земји?
Со цел да се разгледа овие последици, оваа студија е утврдено да се испита законски просториите на прашањето професор Dugard е: е Израел носителот на OPT, и, ако така, се елементи на окупацијата на овие територии изнесува колонијализам или апартхејд? Јужна Африка има очигледен интерес за овие прашања со оглед на горчливата историја на апартхејдот, која бараше одбивање на selfdetermination
на мнозинството на населението и, за време на окупацијата на Намибија, продолжување на апартхејдот на таа територија која Јужна Африка ефикасно бара да се колонизираат. Овие незаконски практики не смее да се повтори и на други места: другите народи не смее да трпи во начинот на популациите на Јужна Африка и Намибија претрпеле.
Да се ​​истражуваат овие прашања, меѓународен тим на научници е составен. Целта на овој проект беше да се изанализира ситуацијата од непартиска гледна точка на меѓународното право, наместо да се вклучат во политичкиот дискурс и реторика. Оваа студија е исходот од петнаесет месеци колаборативен процес на интензивни истражувања, консултација, пишување и преглед. Во него се заклучува и, тоа е да се надеваме, убедливо тврди и јасно покажува дека Израел, од 1967, е воинствените окупаторска сила во OPT, и дека окупацијата на овие територии стана колонијални претпријатие, кое се спроведува систем на апартхејд. Воинствените окупација по себе не е противправно ситуација: тоа е прифатено како можна последица на вооружен конфликт. Во исто време, според законот на вооружен конфликт (исто така познат како меѓународното хуманитарно право), занимање е наменета да биде само привремена состојба на работите. Меѓународното право забранува еднострано анексија или постојано стекнување на територија, како резултат на закана или употреба на сила: Ако се случи ова, ниту една држава може да го препознае или поддршка како резултат на незаконско ситуација. За разлика од окупацијата, и колонијализам и апартхејд секогаш се незаконски и навистина се смета за особено сериозни прекршувања на меѓународното право, бидејќи тие се суштински спротивно на основните вредности на меѓународниот правен поредок. Колонијализмот го нарушува принципот на самоопределување,
кој Меѓународниот суд на правдата (Меѓународниот суд на правдата) ја потврди како "еден од основните принципи на современото меѓународно право '. Сите држави имаат обврска да ги почитуваат и унапредуваат самоопределување. Апартхејд е влошена случај на расната дискриминација, која се состои во согласност со Меѓународната конвенција за сузбивање и казнување на злосторството апартхејд (1973,
"Апартхејд Конвенцијата во понатамошниот текст) со "нехумани дела извршени со цел воспоставување и одржување на доминација на една расна група на лица над било која друга расна група на лица и систематски ќе ги угнетува". Практиката на апартхејдот, Згора на тоа, е меѓународен криминал.
Професорот Dugard во својот извештај до Советот за човекови права на ОН во 2007 смета дека треба да се бара советодавно мислење за правните последици од однесувањето на Израел од Меѓународниот суд на правдата. Ова советодавно мислење несомнено ќе се надополнуваат на мислење дека Меѓународниот суд на правдата донесено во 2004 на правните последици од изградба на ѕид во окупираните палестински територии (во понатамошниот текст "Ѕидот советодавно мислење"). Овој курс за правно дејство не ја исцрпува опции се отворени за меѓународната заедница, ниту, пак обврските на трети земји и меѓународни организации, кога тие се оценети дека некоја друга држава е ангажирана во практиките на колонијализам или апартхејд.

биде Дружељубив, Сподели!

поднесе под: ЕгипетИзбранаХамасПалестинастудии & истражувања

Тагови:

RSSкоментари (0)

trackback URL-то

Оставете Одговор

Get Adobe Flash player