Në kërkim të konstitucionalizmit islame

Nadirsyah pantallona

Ndërsa konstitucionalizmi në Perëndim identifikohet kryesisht me mendim laik, konstitucionalizmi islame, e cila përfshin disa elemente fetare, ka tërhequr interes në rritje në vitet e fundit. për shembull, Përgjigja e administratës së Bushit për ngjarjet e 9/11 transformuar rrënjësisht situatën në Irak dhe Afganistan, dhe të dy vendet tani janë rishkrimin kushtetutat e tyre. si
Ann Elizabeth Mayer thekson, konstitucionalizmi islam është konstitucionalizmi që është, në një formë, bazuar në parimet islame, në krahasim me konstitucionalizmit zhvilluar në vendet që të ndodhë të jetë mysliman, por i cili nuk është i informuar nga parimet islame distinctively. Disa dijetarë myslimanë, në mesin e tyre Muhammad Asad3 dhe Abul A`la el-Meududi, kanë shkruar në aspekte të tilla të çështjeve kushtetuese, si të drejtat e njeriut dhe ndarjes së pushteteve. Megjithatë, në përgjithësi veprat e tyre bien në apologjetikës, si Chibli Mallat thekson:
Qoftë për moshën klasike ose për botën bashkëkohore myslimane, Hulumtimet shkencore mbi drejtës publike duhet të respektojë një sërë kërkesash axiomatic.
I parë, lexim i traditës nuk mund të interpretohet si një lexim i thjeshtë retrospektiv. Nga thjesht duke projektuar konceptet pranishëm-ditore prapa, kjo është e gjitha shumë e lehtë për të detyruar të tashmen në të kaluarën ose në mënyrë apologjetike e sajuar apo me kokën lart refuzues. Qasja është apologjetike dhe ndërtuar kur Faturat e të Drejtave të lexohen në, them, Kalifati i `Umerit, me supozim se "vetëm" Cilësitë e `Umerit përfshirë parimet komplekse dhe të artikuluar të një bilancit kushtetues gjen në tekstet moderne

Të jetë i shoqërueshëm, pjesë!

Sipas ngritur: ArtikujMe tipare

Tags:

RSSKomente (0)

Trackback URL

Leave a Reply

Get Adobe Flash player