Hamasit dhe reforma politike në Lindjen e Mesme

David Mepham

Mësim i zgjedhjeve Palestinës është se bashkësia ndërkombëtare duhet të jenë më serioze dhe të sofistikuar për reforma politike në Lindjen e Mesme, thotë David Mepham i Institutit për Politika Publike Hulumtime.
Fitorja mahnitëse të Hamasit në 25 zgjedhjet janar në Këshillin Legjislativ palestinez ngre tre pyetje të rëndësishme për politikëbërësit ndërkombëtar:
• pse ndodhi kjo - që një organizatë të etiketuara si “terrorist” nga izraelitët, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara arrin të fitojë mbështetjen e shumicës së votuesve palestinez?
• se si duhet të komunitetit ndërkombëtar tani përgjigjen?
• ku ka fitoren e Hamasit për të lënë rrugën e reformave politike dhe demokratizimit në Lindjen e Mesme?
Rritja e Hamasit
Pjesa më e madhe koment të menjëhershëm ndërkombëtar në rezultatin e zgjedhjeve është përqëndruar në mungesat e Fatah gjatë dekadës në të cilën lëvizje të mbajtur pushtetin në Autoritetin Palestinez (PA) - Duke përfshirë edhe korrupsionin e zyrtarëve të shfrenuar Fatah të lartë dhe mungesa e demokracisë kuptimplotë brenda ZM. Ka pasur gjithashtu një votim të konsiderueshme pozitive për të Hamasit. Organizata është parë nga shumë palestinezë si të ndikuara nga korrupsioni, dhe, ndryshe nga PA, ai ka një rekord të mirë gjurmët e sigurimit shëndetësor, arsimit dhe shërbimet e tjera.
Pjesa tjetër e shpjegim për fitoren e Hamasit - më pak të diskutuar në mediat ndërkombëtare - ka qenë dështimi i “procesin e paqes” dhe radicalising dhe impoverishing efektet e pushtimit izraelit. Sipas kryeministrinë e Ariel Sharon që nga 2001, Izraeli ka të gjitha, por shkatërruar infrastrukturën e Autoritetit palestinez. Izraeli ka vazhduar politikën e saj të zgjerimit zgjidhje të paligjshme në Bankën pushtuara Perëndimit dhe Jeruzalemi në lindje, dhe është në procesin e ndërtimit të një “pengesë e ndarjes”.
Izraeli nuk është ndërtimi i pengesë për pushtimin e tij para-1967 kufitare (të cilat do të lejohet të bëjë sipas të drejtës ndërkombëtare). Përkundrazi ajo ka në plan për të ndërtuar 80% i pengesë brenda territorit izraelit të pushtuar palestinez. Kjo përfshin përfshirë zgjidhjen kryesore Izraelit blloqet, si dhe marrjen e tokave palestineze bujqësore dhe burimeve të ujit. Kjo e kufizon lirinë e lëvizjes palestineze, dhe e bën shumë më të vështirë për palestinezë për të hyrë në shkollat e tyre, objekteve shëndetësore dhe punë.
Këto politika janë shtypëse dhe poshtëruese; ata gjithashtu të ketë pasoja katastrofike ekonomike. Kombet e Bashkuara vlerëson se nivelet e varfërisë janë më shumë se trebled në pesë vitet e fundit, se 60% të palestinezëve janë tani jetojnë në varfëri, dhe se papunësia është rreth 30%. Këto kushte kanë dhënë tokë shumë pjellore per radikalizimin e opinionit palestinez dhe për rritjen e Hamasit.
Sfida afatshkurtër
fitores zgjedhore të Hamasit paraqet komunitetin ndërkombëtar me një rebus të vërtetë.
Në njërën anë, the “Kuartet” (Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Rusia dhe Kombet e Bashkuara) është e drejtë të thuhet se negociatat e paqes në shkallë të gjerë me lëvizjen e Hamasit do të kërkojë të rëndësishme nga ana e Hamasit. Hamasi nuk e njeh shtetin e Izraelit. Ajo gjithashtu mbështet dhunën, duke përfshirë edhe sulme ndaj civilëve izraelit, si pjesë e strategjisë së saj për çlirim kombëtar palestinez. Kushdo presim një ndryshim të menjëhershëm dhe formale në politikën e Hamasit në këto çështje ka gjasa të jetë i zhgënjyer.
Por diplomacia inteligjente ndërkombëtare ende mund të bëjë një ndryshim. Ndërsa ato janë të gatshme të shpallë zyrtarisht se, ka prova se disa udhëheqës të lartë Hamasit të pranojë realitetin e Izraelit brenda kufijve të saj të para-1967. Për më tepër, mbi çështjen e Hamasit dhunës ka mbajtur kryesisht një armëpushim të njëanshëm (tahdi'a) për vitin e kaluar. Zgjeruar këtë armëpushim, dhe për të punuar për një armëpushim të plotë Izrael-Palestinë, duhet të jetë në qendër të menjëhershëm të diplomacisë ndërkombëtare ndaj Hamasit, nëse është e nevojshme përmes ndërmjetësuesve të palës së tretë-.
Të tjera objektive kritike ndërkombëtare duhet të jetë për të shmangur rënien e Autoritetit palestinez. keqmenaxhim Fatah dhe pasojat katastrofike të okupimit Izraelit dhe mbylljet e kanë lënë ZM në një shtet të dëshpëruar dhe të krejtësisht të varura nga fondet e donatorëve për të qëndruar në det. Në 2005, BE-ja kusht £ 338,000,000, ndërsa SHBA kontribuar £ 225,000,000. Prerje se ndihma gjatë natës do të zhytet dhjetëra mijëra palestinezë në varfëri akute, shkaktuar implosion sociale dhe anarki. Por donatorët janë të shqetësuar me të drejtë në lidhje me transferimin e burimeve për një qeveri të dominuar nga Hamasi.
Një mundësi do të ishte të shtypit për një qeveri të teknokratësh palestinez, pa figura të larta të Hamasit në postet kyçe ministrore, dhe të mbështetet në Mahmoud Abbas, Presidenti i zgjedhur drejtpërdrejt palestinez, si bashkëbisedues kryesor për komunitetin ndërkombëtar. Diçka së bashku këto rreshta duket se komandën mbështetje në mesin e kuartetit. Nëse një situatë ekonomike të menjëhershme mund të stabilizohen, atëherë ka të paktën një mundësi për të inkurajuar Hamasit për të lëvizur në një drejtim politik me një politikë të gradual, angazhimi i kushtëzuar. Presioni mbi Izrael për të jetuar deri në detyrimet e saj sipas të drejtës ndërkombëtare, për shembull duke i dhënë fund aktiviteteve të paligjshme zgjidhje, gjithashtu do të ndihmonte: bindjen e një publik skeptik palestinez se bota ka kujdes për gjendjen e tyre dhe është e angazhuar për një zgjidhje dy-shtet.
Perspektivë rajonale
Ndërsa fitorja e Hamasit e ka përqendruar vëmendjen në kriza të menjëhershme në territoret palestineze, ajo ngre pyetje të gjerë në lidhje me procesin e reformave politike dhe demokratizimit në mes të gjerë në lindje, një proces i mbështetur në mënyrë publike nga administrata e presidentit Bush. Është ironike, të thonë se të paktën, se Hamasi - një grup me të cilin Shtetet e Bashkuara refuzon për t'u marrë - duhet të jetë përfituese e një zgjedhje të lira dhe të drejta të inkurajuara nga politika e SHBA. Disa do të tërheqë nga ky përfundim se reforma demokratike në Lindjen e Mesme është një ndërmarrje mendje devijuar dhe që duhet të braktisur menjëherë. I vogël “c” konservatorët, në të gjitha anët e spektrit politik, do të ndjehen vindicated në pah rreziqet e ndryshimit të shpejtë politik dhe në vënë në pah virtytet e stabilitetit.
Është e vërtetë që ndryshimet politike mbart rreziqet, duke përfshirë rrezikun që islamistët radikalë si Hamasi do të jetë përfitues i madh i liberalizimit politik. Ndërsa ky është një shqetësim i arsyeshëm, ata që e nxjerr në pah atë të prirura për të dal në shumëllojshmërinë e islamikë politike në rajon, rrethanat e veçanta që përbëjnë rritjen e Hamasit, dhe masën në të cilën disa islamistë kanë moderuar qëndrimet e tyre në vitet e fundit. Ndryshe nga Hamasi, Vëllazëria Muslimane në Egjipt, Fronti Islamik i Veprimit në Jordani dhe Drejtësisë & Zhvillim në Marok të gjithë kundërshtojë dhunën dhe janë angazhuar në politikë pluraliste.
As nuk të kritikave të sugjerojnë një alternativë më të mirë për trajtimin e fenomenit të Islamism politike në rajon se sa angazhimin tentativë e islamikë në procesin politik. Represion e islamistët dhe përjashtimin e tyre sistematike nga institucionet politike ka qenë një recetë për destabilizim dhe ekstremizmit, nuk moderim.
Nuk është padyshim një kritikë të fortë të jetë bërë e përpjekjeve të administratës së Bushit për të promovuar ndryshimet politike në Lindjen e Mesme, jo më pak mungesat e shumta të politikës së saj në Irak. Më gjerësisht, SHBA i mungon besueshmëria në rajon si një forcë për demokracinë dhe të drejtat e njeriut për shkak të mbështetjes së saj kryesisht i pavlefshëm për Izraelin, dhe ushtrinë e saj, diplomatike dhe shpesh mbështetje financiare për shumë prej regjimeve më autoritar në rajon. Edhe kur ajo është shquar veçanërisht në nevojën për demokracinë më të madhe, për shembull në trajtimin e saj të fundit me presidentin Mubarak i Egjiptit, agjendën anti-terroriste të administratës së vazhdimisht trumps objektivat politike e saj të reformës.
Por ekspozimin e marrëzi dhe të efektshmërisë të politikës së SHBA është një gjë; ditching angazhimi për reforma politike në Lindjen e Mesme është krejt një tjetër. Bashkësia ndërkombëtare duhet të forcojë nuk dobësojë angazhimin e saj për qeveri të përgjegjshme dhe të të drejtave të njeriut në rajon. Duke menduar për ndryshime politike në Lindjen e Mesme - ku konceptin e një kulture demokratike është shpesh shumë i dobët - aktorët ndërkombëtarë duhet të japin sa më shumë theks në “constitutionalism” si për zgjedhjet, rëndësishme edhe pse zgjedhjet janë. Në këtë kontekst, constitutionalism nënkupton një ekuilibër të pushteteve, kontrolle të përfshirë në ekzekutiv, një proces ligjor të drejtë dhe të pavarur, një shtyp të lirë dhe mediat, dhe mbrojtjen e të drejtave të pakicave.
Është e rëndësishme për shumë aktorë ndërkombëtarë të jenë realiste në lidhje me çfarë mund të arrihet në vende të veçanta dhe mbi të veçantë timescales. Në disa raste, mbështetje për reformën politike mund të përfshijë çuarjen e vështirë tani për zgjedhje të lira të vërtetë. Në raste të tjera, një prioritet më i madh afatshkurtër për reforma politike mund të jetë inkurajues një hapësirë të zgjeruar në të cilën grupe të opozitës apo të shoqërisë civile mund të funksionojnë, liri më të madhe për shtypin, mbështetje për reformat arsimore dhe kulturore shkëmbimeve, dhe nxitjen e zhvillimit më gjithëpërfshirës ekonomik.
Është gjithashtu me rëndësi jetike për të menduar më shumë imagjinative në lidhje me krijimin e nxitjeve për reforma politike në Lindjen e Mesme. Nuk është një rol të veçantë për Bashkimin Evropian këtu. Përvoja e ndryshimit politik në pjesë të tjera të botës sugjeron se vendet mund të binden për të ndërmarrë reforma shumë të rëndësishme politike dhe ekonomike në qoftë se kjo është pjesë e një procesi që jep përfitime reale të elitës në pushtet dhe shoqërisë së gjerë. Mënyra në të cilën perspektiva e anëtarësimit në BE ka qenë përdorur për të sjellë ndryshim në lidhje me ndikim të gjerë në Europën Qendrore dhe Juglindore është një shembull i mirë i kësaj. Procesi i pranimit të Turqisë në BE mund të shihet në një mënyrë të ngjashme.
Një pyetje kritike është nëse një proces i tillë mund të përdoren më gjerësisht për të nxitur reformat politike në të gjithë Lindjen e Mesme, përmes iniciativave si Politika e Fqinjësisë Europiane (PPE). ENP do të sigurojë që marrin pjesë shtetet e mesme-lindore me një pjesë në institucionet e BE-së, në veçanti tregut të vetëm, duke siguruar një nxitje e fuqishme për reformën. Ai gjithashtu lejon BE të shpërblejë vendet që të bëjë përparim të shpejtë kundrejt standardeve të rënë dakord për reforma politike.
Nuk ka përgjigje të thjeshtë për problemet aktuale që të shqetëson Lindjen e Mesme. Por mësim të jetë tërhequr nga rezultati Hamasi kategorikisht nuk është se komuniteti ndërkombëtar duhet të heqë dorë në rrugën e reformave politike në rajon. Përkundrazi ajo duhet të bëhen më serioze dhe të sofistikuar për të ndihmuar për të mbështetur atë.

Sipas ngritur: Me tipareHamasitPalestinëStudime & Hulumtime

Tags:

About the Author:

RSSKomente (0)

Trackback URL

Leave a Reply