Прогресивна исламската мисла, граѓанското општество и движењето на Ѓулен во национален контекст

Грег Бартон

Фетулах Ѓулен (роден 1941), или Хоџаефенди како што со љубов го знаат стотици илјади луѓе во неговата родна Турција и во странство, е еден од најзначајните исламски мислители и активисти кои се појавиле во дваесеттиот век. Неговата оптимистичка и напредна мисла, со својот акцент на саморазвивање на срцето и умот преку образование, на проактивно и позитивно ангажирање со современиот свет и на допирање во дијалог и дух на соработка меѓу верските заедници, општествените слоеви и нациите може да се читаат како современа преформулација на учењето на Џалалудин Руми, Јунус Емре, и други класични суфи учители (Мишел, 2005а, 2005б; Саритопрак, 2003; 2005а; 2005б; Унал и Вилијамс, 2005). Поконкретно, Се гледа дека Ѓулен продолжува таму каде што Саид Нурси (1876-1960), уште еден голем анадолски исламски интелектуалец, прекинат: означува начин за муслиманските активисти во Турција и пошироко, ефективно да придонесат за развојот на модерното општество кое ги избегнува замките и компромисите на партиско-политичкиот активизам и ја заменува теснотијата на исламистичката мисла со вистинско инклузивно и хуманитарно разбирање на улогата на религијата во современиот свет. (Абу-Раби, 1995; Маркам и Оздемир, 2005; Вахиде, 2005, Јавуз, 2005а).

поднесе под: ЕгипетДалечен ИстокИзбранастудии & истражувањаТурција

Тагови:

About the Author:

RSSкоментари (2)

Оставете Одговор | trackback URL-то

  1. Adnan says:

    Nice article, there are more articles related to Gulen Movement at the below websites.

    http://www.fethullahgulenconference.org
    http://www.guleninstitute.org
    http://www.fethullahgulenlibrary.org

  2. Interesting article.. Would like to see more of this.. Awesome blog btw! Subscribed

Оставете Одговор