Vdekja e Islamit Politike

Jon B. Alterman

The obituaries for political Islam have begun to be written. After years of seemingly unstoppablegrowth, Islamic parties have begun to stumble. In Morocco, the Justice and DevelopmentParty (or PJD) did far worse than expected in last September’s elections, and Jordan’sIslamic Action Front lost more than half its seats in last month’s polling. Manifesti i pritur me padurim i Vëllazërisë Myslimane të Egjiptit, një draft i së cilës u shfaq shtatorin e kaluar,nuk tregoi as forcë dhe as guxim. Në vend të kësaj, sugjeroi që grupi ishte i mbushur nga kontradikta intelektuale dhe i konsumuar nga lufta. isshtë shumë herët për të deklaruar vdekjen e Islamit politik, pasi ishte e parakohshme të proklamohej lindja e liberalizmit në botën arabe në 2003-04, por perspektivat e saj duken dukshëm të errëta se ato madje një vit më parë. Për disa, rënia nga hiri ishte e pashmangshme; Islami politik është shembur nën kontradiktat e veta, ata thone. Ata argumentojnë se, në aspektin objektiv, Islami politik nuk ishte kurrë më shumë se tymi dhe pasqyrat. Feja ka të bëjë me besimin dhe të vërtetën, dhe politika ka të bëjë me kompromisin dhe akomodimin. Parë në këtë mënyrë, Islami politik nuk ishte kurrë një ndërmarrje e shenjtë, thjesht një përpjekje për të rritur perspektivat politike të njërës palë në një debat politik. Mbështetur nga autoriteti dhe ligjshmëria fetare, kundërshtimi i vullnetit të islamikëve pushoi së qeni thjesht politik - u bë herezi - dhe islamistët përfituan. Këta skeptikë e shohin Islamin politik si një mënyrë të dobishme për të mbrojtur lëvizjet politike,armiq politik lopë, dhe mbështetjen e tubimit. Si strategji qeverisëse, megjithatë, ata argumentojnë se Islami politik nuk ka prodhuar ndonjë sukses. Në dy zona ku kohët e fundit u ngrit e fuqishme, Autoriteti Palestinez dhe Iraku, qeverisja ka qenë anemike. Në Iran, ku themullahët kanë qenë në pushtet për gati tre dekada, klerikët luftojnë për respekt dhe hemorragji të vendit parave në Dubai dhe tregje të tjera jashtë shtetit me më shumë parashikime dhe kthime më pozitive. Shteti me besnikëri fetare në Lindjen e Mesme, SaudiArabia, ka veçanërisht më pak liri intelektuale sesa shumë fqinjë të saj, dhe rojet e ortodoksisë atje me kujdes përshkruajnë mendimin fetar. Si studiuesi francez i Islamit,Olivier Roy, vërejtur në mënyrë të paharrueshme më shumë se një dekadë më parë, ndërthurja e fesë dhe politikës nuk e shenjtëronte politikën, ajo politizoi fenë. Por ndërsa Islami nuk ka dhënë një teori koherente të qeverisjes, e lëre më një qasje të pranuar botërisht për problemet e njerëzimit, shkëlqimi i fesë vazhdon të rritet në mesin e shumë muslimanëve. Kjo shkëlqim shkon shumë përtej çështjeve të veshjes, të cilat janë bërë më konservatore si për gratë ashtu edhe për burrat vitet e fundit, dhe përtej gjuhës, i cili thërret emrin e Zotit shumë më tepër sesa ishte rasti i një dekade më parë. Ai gjithashtu tejkalon praktikën e përditshme të Islamit - nga lutja në bamirësi te agjërimi - të gjitha këto janë në ngritje. Ajo që ka ndryshuar është diçka edhe më themelore sesa pamja fizike ose praktika rituale, dhe kjo është kjo: Një numër në rritje i muslimanëve fillon nga propozimi që Islami është i rëndësishëm për të gjitha aspektet e jetës së tyre të përditshme, dhe jo thjesht provinca e teologjisë ose besimit personal. Disa e shohin këtë si një kthim në tradicionalizëm në Lindjen e Mesme, kur masa të ndryshme të bestytnisë dhe të shpirtërisë qeverisnin jetën e përditshme. Më saktë, megjithëse, ajo që po shohim është ngritja e “neo-tradicionalizmit,”Në të cilën renditen simbolet dhe parullat e së kaluarës në ndjekjen e nxitimit të hyrjes në të ardhmen. Financat islame - që do të thotë, financat që mbështeten në aksione dhe kthime më të larta se interesi - po lulëzojnë, dhe degët e hijshme të bankave përmbajnë hyrje të ndara për burra dhe gra. Televangjelistë të rinj të shkëlqyeshëm me siguri në tropot e shenjtërimit të së përditshmes dhe kërkimit të faljes, duke tërhequr dhjetëra mijëra në takimet e tyre dhe audiencat televizive në miliona. Videot muzikore - të shikueshme në YouTube - u luten shikuesve të rinj të përqafojnë besimin dhe të largohen nga jeta laike e pakuptimtë. Shumë në Perëndim e shohin sekularizmin dhe relativizmin si shenja konkrete të modernizmit. Në Lindjen e Mesme, shumë i shohin ato si simbole të një të kaluare laike të falimentuar nacionaliste që nuk arritën të japin drejtësi ose zhvillim, liria ose përparimi. Vuajtja e sekularizmit është e pakuptimtë, but the discipline of Islam is filled with signficance.It is for this reason that it is premature to declare the death of political Islam. Islam, increasingly, cannot be contained. It is spreadingto all aspects of life, and it is robust among some of the most dynamic forces in the Middle East. It enjoys state subsidies to be sure,but states have little to do with the creativity occurring in the religious field.The danger is that this Islamization of public life will cast aside what little tolerance is left in the Middle East, after centuries asa—fundamentally Islamic—multicultural entrepôt. It is hard to imagine how Islamizing societies can flourish if they do not embraceinnovation and creativity, diversity and difference. “Islamic” is not a self-evident concept, siç njëherë vëzhgoi miku im Mustapha Kamal Pasha, por nuk mund të jetë burim i forcës në shoqëritë moderne nëse lidhet me nocione të kosifikuara dhe parokiale të natyrës së saj. Marrja me diferencë është në thelb një detyrë politike, dhe këtu është që Islami politik do të përballet me provën e tij të vërtetë. Strukturat zyrtare të qeverisë në Lindjen e Mesme janë treguar të qëndrueshme, dhe nuk ka gjasa të shkatërrohen nën një valë të aktivizmit islamik. Që Islami politik të ketë sukses, duhet të gjejë një mënyrë për të bashkuar koalicione të ndryshme të besimeve dhe shkallëve të ndryshme të besimit, jo thjesht të flasim për bazën e saj. Ende nuk ka gjetur një mënyrë për ta bërë këtë, por kjo nuk do të thotë që nuk mundet.

Sipas ngritur: EgjiptMe tipareHamasitIkhwanophobiaLindja e MesmeMaroken islamistëtMarokVëllazëria MuslimanePalestinë

Tags:

About the Author:

RSSKomente (3)

Leave a Reply | Trackback URL

 1. Islame Boutique thotë:

  Islame Boutique…

  While Saudi Gazette uses a solution developed by the local company SmartInfo , which Fouad al- Farhan recently sold, Arab News uses Escenic , a CMS developed by a Norwegian company that was also used for the website of al- Majalla. Megjithatë, when compar

 2. Islame Boutique thotë:

  Islame Boutique…

  Hospital Gowns for Muslims I really wish this were a joke. But it’ s not. It seems that in the United Kingdom’ s dhimmitude extends to health care now. Even to hospital gowns. From the Evening Post: Muslim women booking into hospital for operations can

 3. Maroku qëndron thotë:

  Hello, I like your blog a lot. Megjithatë, I haven’t managed to add it to my RSS feed, so I have to check each day, to see if you have any new posts up. Does anybody else have problems like this with their RSS feed?

Leave a Reply