Vëllazëria Muslimane: Hasan el-Hudaybi dhe Ideologjia

Hasan Isma>il al-Hudaybi udhëhequr nga Shoqëria e Vëllazërisë muslimane gjatë një
kohën e krizave dhe prishja e shoqërisë. Pasuar Hasan al-Banna ', i cili ishte themeluesi
dhe kreu fi rst i organizatës, al-Hudaybi të ishte krye të saj për më shumë se
njëzet vjet. Gjatë udhëheqjes së tij ai u përball me kritika të ashpra nga Vëllezërit shokët.
Pas Revolucionit të korrikut 1952, ai u vuri përballë kundër antagonizmit
e >Abd al-Nasir, i cili u bë gjithnjë e më shumë uential infl në këshillin e
kryesor Free cers zyrtare. >përcaktimin e Abd al-Nasir-së për të penguar rrugën e
Vllaznim-uence infl e saj në shoqëri ishte pjesë e rrugën e tij të sundimit absolut.
Duke marrë parasysh cance e rëndësishme e viteve të al-Hudaybi si kreu i musliman
Vëllazëri, kjo është për t'u habitur se ka pak punë shkencore mbi këtë temë.
Kur duke marrë parasysh se idetë e tij të moderuar të vazhdojë të ketë një uence fortë infl
mbi politikën dhe qëndrimin e Vëllazërisë muslimane sotme, g. tij pajtues
pozicion ndaj sistemit shtetëror dhe tërheqjen e tij nga ide radikale, fakti
që në mënyrë pak vëmendje i kushtohet shkrimet e tij është edhe më befasuese. Sigurisht, atje
ka interes në Vëllazërisë muslimane. Ka studime mjaft e gjerë
në dispozicion në Hasan al-Banna ': themeluesi dhe udhëheqësi fi rst e Vëllazërisë muslimane
është përshkruar si një model fi Gurrë e fushatës islamik; të tjerët përshkruaj
atë si autor i kërcënuar aktivizmit politik në emër të Islamit. Atje
ka qenë interes edhe më shumë në idetë e Sayyid Qutb; disa e shohin atë si
ideologue e radikalizmit islamik, koncepteve të cilëve të trajnuar grupet ekstremiste; të tjerët
përshkruajnë atë si një viktimë e persekutimi shtetëror i cili zhvilloi një teologjinë e çlirimit
si reagim ndaj keqtrajtimit të tij. Nuk ka dyshim, është e rëndësishme për të shqyrtuar
punën e këtyre mendimtarëve në mënyrë që të kuptojnë rryma e ideologji islamike dhe
lëvizjet islamike. Sido që të jetë vendimi mbi al-Banna 'dhe Qutb, ajo është një fakt
se ide të caktuara të dy mendimtarët kanë qenë të përfshirë në ditë moderne
Vëllazëria Muslimane. Megjithatë, ky fokus ka çuar në një perceptim të pasaktë që
të lëvizjes islame është domosdoshmërisht radikale në të menduarit e tij dhe / ose militant në saj të
veprat, një supozim i cili ka, në vitet e fundit, marrë në pyetje nga një numër
e dijetarëve, midis tyre John L. Edwards, Fred Halliday, Fransua Burgat, dhe
Gudrun Kramer. 1 Studimi në vijim e Vëllazërisë muslimane të Egjiptit nën
udhëheqjen e Hasan al-Hudaybi do të formojnë një shtesë për këto teza, adresimin e
dhe rivlerëson pikëpamja se Islami politik është një bllok monolit, në tërësi
predispozuar drejt do të thotë të dhunshme.
2 Paraqitje
Ka disa arsye pse të al-Hudaybi është përmendur vështirë se në literaturë në
Vëllazëria Muslimane. Rst fi që vjen në mendje është vëzhgimi që islamike
lëvizjet janë, nga njohjes defi, shihet si krejtësisht radikale, anti-demokratike dhe
anti-perëndimore. Kjo pyetje arsyetimi çdo dallim në mes të Islamism moderuar
dhe homologu i tij radikale. Argumenti shkon që të dy kanë objektiv
e krijimit të një sistemi islamik shtetëror, se ata të dy kanë për qëllim të zëvendësojë ekzistues
qeverisjen sekulare dhe që për këtë arsye ata ndryshojnë vetëm në shkallën e metodat e tyre,
por jo në parim. Ky libër, megjithatë, qartë bashkohet rrethit dijetari në
Islami politik, e cila i identifikon argumente të tilla si neo-orientaliste. si
Esposito tregon, këtë qasje të Islamit politik është i bazuar në atë që ai e termeve laik
fundamentalizëm '.
Pamja e jashtme të Islamit politik është e përqëndruar kryesisht në mendim radikale,
dhe kjo mund të jetë për shkak të krijimit, nga ana e pushtetit politikës, e një frikë e
Islami si një fe, e cila është e ndryshme, çuditshme dhe me sa duket në kundërshtim me
Perëndimor menduar. Alternativ, ai mund të jetë për shkak se grupet radikale, madje edhe militante
janë vazhdimisht paraqiten në media për shkak të veprimeve të tyre. Në të vërtetë, aktivist
Islamistët në të vërtetë kërkojnë publicitet i tillë. Ndërsa veprim radikal dhe militant menduar
bëjnë të nevojshme për të studiuar grupeve ekstremiste, fokusi mbi terrorizmin në emër
e Islamit marginalises islamikë të moderuar. Ajo gjithashtu e bën kult vështirësi për të shpjeguar
dallimet në mes të Islamism radikale dhe të moderuar. Në fakt, fokus dijetari
në grupet radikale apo militant përforcon perceptimin negativ publikut në përgjithësi
e Islamit në Perëndim.
Një arsye tjetër pse të al-Hudaybi në veçanti nuk është studiuar nga Perëndimor
studiues ka të bëjë me çështjet e brendshme e Vëllazërisë. Është e habitshme
se emri i tij nuk është përmendur shumë nga shkrimtarët e Vëllazërisë muslimane
vetë. Nuk ka shpjegim të thjeshtë për këtë. Një arsye mund të jetë se anëtarët e
veçanërisht theksojnë simpatitë e tyre për të al-Banna ', që përshkruante atë si një ideal
udhëheqës, i cili vdiq për bindjet e aktivist i tij. Megjithatë, sa shumë duroi Brothers
burgim, punë e vështirë dhe madje edhe torturat brenda >burgjet Abd al-Nasir-së dhe
kampet, historitë e tyre personale kanë rezultuar në një mungesë të diskursi mbi Hasan
al-Hudaybi. Kështu, ka një tendencë për të kujtuar periudhën al-Hudaybi e udhëheqësisë
si një kohë e afërt humbjen dhe shkatërrimin e. Ende, përvojat e
përndjekur janë kapur në marrëdhënie të paqarta ndërmjet harruar dhe reappraisal.
Shumë llogaritë personale të kohës kanë qenë botuar që nga mesi i
1970s, 2 narrating tregimet e torturës dhe të theksuar durim e besimit. Vetëm një
disa nga librat e shkruar nga Vëllezërit Musliman të marrë një qasje më të gjerë, që
përfshin diskutimin e një krize brenda organizatës dhe të pjesë të al-Hudaybi's
aty. Ata autorë që nuk merret me këtë çështje jo vetëm të zbulojë të shoqërisë së dobët
pozicion vis-à-vis >Abd al-Nasir, por edhe e vë në shenjat e dezintegrimit në kuadër të
Vëllazëria Muslimane. 3 Kjo ka çuar në qëndrimet e ndryshme ndaj al-Hudaybi, me
shumica e portretizuar atë si një udhëheqës të paaftë e munguar personalitetit karizmatik
të paraardhësit të tij, al-Banna '. Veçanërisht, ai ishte i akuzuar nuk komandues
autoritetin për të sjellë së bashku krahët e ndryshme e Vëllazërisë muslimane
ose të miratojë një pozitë të fortë në lidhje me sistemin autoritar shtetëror. Në
pamje fundit qëndron një paqartësi, për atë do të duket për të treguar jo al-Hudaybi vetëm si një
Paraqitje 3
dështim, por edhe si një viktimë e situatës politike. Më në fund, këtyre llogarive të zbulojë
një hendek ideologjik e cila u hap në fillim të periudhës së persekutimit në
1954. Deri në një masë të caktuar, Sayyid Qutb fi lled këtë boshllëk. Gjatë burgosjes së tij
ai ka zhvilluar një qasje radikale, refuzimin e sistemit e pastaj e shtetit si i paligjshëm
un dhe '-islamike'. Në zhvillimin e një koncepti revolucionar dhe shpjeguar në këtë mënyrë
arsyet themelore persekutimin, ai u kthye në gjendjen e viktimizimit
në një të krenarisë. Kështu, ai i dha shumë i burgosur musliman Brothers, veçanërisht
Anëtarët e rinj, një ideologji që ata mund të mbajë në të.
Ajo ka për të thuhet se Al-Hudaybi nuk reagojnë me vendosmëri për gjendjen e
krizë të brendshme dhe prishja e shoqërisë. Me të vërtetë, në një masë të caktuar pavendosmërinë e tij të shkaktuar
këtë situatë. Kjo ishte veçanërisht e dukshme gjatë periudhës së persekutimit
(1954– 71), kur ai e lënë jashtë për të siguruar ndonjë udhëzues për të ndihmuar në kapërcimin e
ndjenjë shprese duke çuar në >imprisonments Abd al-Nasir në masë. E tij
Reagimi ndaj ideve radikale e cila fl ourished në burgjet dhe kampet në mesin e
disa, veçanërisht të të rinjve, Anëtarët erdhi mjaft vonë. Edhe atëherë, shkencore të tij dhe
argumentim juridik nuk kanë të njëjtin efekt gjithëpërfshirës si Sayyid Qutb-së
shkrimet. Në 1969, al-Hudaybi propozuar një koncept i moderuar ne shkrim e tij Du<në
Qudat (Predikuesit nuk Gjyqtarët). 4 Ky shkrim, i cili është shpërndarë në fshehtësi
Vëllezërit ndër shokët, konsiderohet rst fi përgënjeshtrim të konsiderueshme të Sayyid
Qutb idetë e. 5 Qutb, i cili ishte i varur në 1966, ishte duke konsideruar atëherë të jetë një
martir, mendimet e tij tashmë ka një uence konsiderueshme infl. Kjo nuk do të thotë
se shumica e Vëllezërit muslimanë nuk kanë ndjekur një qasje të moderuar, por
Mungesa e udhëzimeve të lënë ata pa zë dhe përforcuar perceptimin e-Hudaybi al
si një udhëheqës i dobët.
Megjithatë, al-Hudayb'is menduar të moderuar kishin një ndikim mbi shokët e tij
Vëllezër musliman. Pas amnisti e përgjithshme e 1971, al-Hudaybi luajti një të mëdha
pjesë në rivendosjen e organizatës. Edhe pse ai vdiq në 1973, e tij të moderuar
dhe idetë e pajtues vazhdoi të jetë relevante. Fakti që shokët e ngushtë
siç është Muhamed Hamid Ebu Nasr, >Umar al-Tilmisani dhe Muhammedi
Mashhur, i cili vdiq kohët e fundit, pasoi atë të udhëheqësit tregon vazhdimësinë e tij
mendim. Veç kësaj, djali i tij el-Ma'mun Hudaybi ka luajtur një rol të madh në
kapacitetin e tij si sekretar i Vëllazërisë së dhe zëdhënës. Një tjetër arsye pse
të menduarit e tij u bë e rëndësishme qëndron në qëndrimin e ndryshuar ndaj musliman
Vëllazëria që nga presidenca Anwar al-Sadat's. El-Sadat, i cili pasoi >SHBA
al-Nasir, lëshuar Vëllezërit burgosur dhe ofroi organizimin e një gjysmë-ligjore
Gjendja e pse jo zyrtare të njohura sidomos. Një periudhë e riorganizimit (1971–77) ndjekur,
gjatë së cilës qeveria e hoqi censurën e librave të shkruar nga
Vëllezër musliman. Shumë kujtime e anëtarëve të burgosur më parë u botuan,
siç është tregimi i Zejneb el-Gazaliut ose libri Du i el-Hudejbiut<që lejojnë Qudat
(Predikuesit nuk Gjyqtarët). Ballafaqimi me të kaluarën, këto libra nuk kanë vetëm të ruajnë
kujtimin e cruelties e >persekutim Abd al-Nasir-së. El-Sadat ndjekur
axhendën e tij, kur ai lejohet këtyre botimeve të ll fi tregun; kjo
ishte një manovër politike të qëllimshme, nënkupton një ndryshim të drejtimit dhe që kanë për qëllim
distancuar Qeveria e re nga e vjetra. Publikimi i postum
shkrimet e el-Hudaybi nuk ishte thjesht për qëllim të ofrimin e udhëzimeve ideologjike të
4 Paraqitje
Vëllezërit musliman; ata ishin shpërndarë për shkak të deklaratave të tyre kundër
mendim radikale, dhe u përdorën në këtë mënyrë për të trajtuar një problem të ri dhe në rritje, domethënë
ngritjen e grupeve islamike, e cila filloi të ght fi aktivisht kundër
Sistemi politik në fillim të viteve 1970. Në këto kushte, Nga<në la Qudat mbetet një
kritikë të rëndësishme të mendimit radikale.
Qëllimi kryesor i Hasan al-Hudaybi ishte për të ndryshuar shoqërinë, unë. shoqërisë egjiptiane,
që, sipas pikëpamjes së tij, nuk ishte në dijeni të natyrës politike e besimit islamik. Kështu,
ndryshim të vërtetë mund të jetë vetëm e sjella nëpërmjet krijimit të vetëdijes dhe nga
merret me këtë çështje të identitetit islamik (në krahasim me një perceptim Perëndimor). Vetëm
duke zhvilluar një ndjenjë të vetëdijes islamike mund qëllimi përfundimtar i
krijimin e një shoqërie islamike të arrihet. Duke pasur parasysh këtë qasje, al-Hudaybi
hodhi poshtë përmbysur revolucionar, në vend të predikimit zhvillimin gradual nga
brenda. Një pikë e madhe për këtë arsye, arsimin dhe shërbimet sociale angazhim, si edhe
pjesëmarrjen në sistemin politik, tërheqës me anë të misionit të ( e<wa ) të
ndërgjegjen e besimtarit individual.
Kjo rrugë i tij është ndjekur nga Vëllazëria Muslimane tani e sotme, që përpjekjet
për t'u njohur si një parti politike dhe që uences infl vendim politik
duke e bërë nga infi ltrating strukturat politike pjesëmarrëse (parlamenti, administratë,
organizatave jo-qeveritare). Ky studim e Vëllazërisë muslimane
nga 1950 deri në fillim të viteve 1970, prandaj, nuk është vetëm një pjesë e hulumtimit në
historinë moderne politike e Egjiptit dhe një analizë e një ideologji fetare, por
ka gjithashtu një marrëdhënie të politikës aktuale.

Barbara AI. Zollner

HasanHasan Ismail al-Hudaybi udhëhoqi Shoqërinë e Vëllazërisë Myslimane gjatë një kohe krize dhe shpërbërjeje. Pasuar Hasan al-Banna ', i cili ishte themeluesi dhe udhëheqësi i parë i organizatës, el-Hudejbi do të ishte kreu i saj për më shumë se njëzet vjet. Gjatë udhëheqjes së tij ai u përball me kritika të ashpra nga Vëllezërit shokët.

Pas Revolucionit të korrikut 1952, ai u përball me antagonizmin e Abd al-Nasir, i cili u bë gjithnjë e më shumë ndikues në këshillin e Oficerëve kryesorë të Lirë. Vendosmëria e Abd al-Nasir për të penguar kauzën e Vëllazërisë dhe ndikimin e saj në shoqëri ishte pjesë e rrugës së tij drejt sundimit absolut. Duke marrë parasysh anulimin domethënës të viteve të al-Hudaybi si udhëheqës i Vëllazërisë Myslimane, kjo është për t'u habitur se ka pak punë shkencore mbi këtë temë.

Kur merret parasysh se idetë e tij të moderuara vazhdojnë të kenë një ndikim të fortë në politikën dhe qëndrimin e Vëllazërisë Myslimane të sotme, g. pozicioni i tij pajtues ndaj sistemit shtetëror dhe përgënjeshtrimi i ideve radikale, fakti që kaq pak vëmendje i kushtohet shkrimit të tij është edhe më befasues. Sigurisht, ka pasur interes për Vëllazërinë Muslimane.

Ka studime mjaft të gjera në dispozicion mbi Hasan el-Benna ’: themeluesi dhe udhëheqësi i parë i Vëllazërisë Muslimane është përshkruar si një figurë model e fushatës islamike; të tjerët e përshkruajnë atë si krijuesin e aktivizmit politik kërcënues në emër të Islamit.

Ka pasur edhe më shumë interes për idetë e Sejjid Kutbit; disa e shohin atë si ideologun e radikalizmit islamik, koncepteve të cilëve të trajnuar grupet ekstremiste; të tjerët e përshkruajnë atë si një viktimë të persekutimit shtetëror i cili krijoi një teologji të çlirimit në reagim ndaj keqtrajtimit të tij.

Nuk ka dyshim, është e rëndësishme të shqyrtohet puna e këtyre mendimtarëve në mënyrë që të kuptohen rrymat e ideologjisë islamike dhe lëvizjeve islamike. Sido që të jetë vendimi mbi al-Banna 'dhe Qutb, është fakt se disa ide të dy mendimtarëve janë inkorporuar në Vëllazërinë Myslimane moderne..

Megjithatë, ky fokus ka çuar në një perceptim të gabuar se lëvizja islamike është domosdoshmërisht radikale në të menduarit e saj dhe/ose militante në veprat e saj., një supozim i cili ka, në vitet e fundit, është marrë në pyetje nga një numër studiuesish, midis tyre John L. Edwards, Fred Halliday, Fransua Burgat, dhe Gudrun Krämer.

Studimi i mëposhtëm i Vëllazërisë Myslimane të Egjiptit nën udhëheqjen e Hasan al-Hudaybi do të jetë një shtesë në këto teza., adresimi dhe rivlerësimi i këndvështrimit se Islami politik është një bllok monolit, në përgjithësi të prirur ndaj mjeteve të dhunshme.

Ka arsye pse el-Hudejbi nuk përmendet pothuajse në literaturën për Vëllazërinë Myslimane. E para që vjen në mendje është vëzhgimi se lëvizjet islamike janë, nga njohjes defi, shihet si krejtësisht radikale, antidemokratike dhe antiperëndimore.

Ky arsyetim vë në dyshim çdo dallim midis islamizmit të moderuar dhe homologut të tij radikal. Argumenti thotë se të dy kanë objektivin e krijimit të një sistemi shtetëror islamik, se ata të dy synojnë të zëvendësojnë qeverisjen ekzistuese laike dhe se ata prandaj ndryshojnë vetëm në shkallën e metodave të tyre, por jo në parim.

Ky libër, megjithatë, bashkohet qartë me rrethin studiues mbi Islamin politik, e cila i identifikon argumente të tilla si neo-orientaliste. Siç tregon Esposito, kjo qasje ndaj Islamit politik bazohet në atë që ai e quan 'fundamentalizëm laik'.

Pamja e jashtme të Islamit politik është e përqëndruar kryesisht në mendim radikale, dhe kjo mund të jetë për shkak të krijimit, nga ana e pushtetit politikës, nga frika e Islamit si fe, e cila është e ndryshme, çuditshme dhe me sa duket në kundërshtim me

Perëndimor menduar. Alternativ, mund të jetë sepse grupet radikale apo edhe militante po shfaqen vazhdimisht në media për shkak të veprimeve të tyre. Në të vërtetë, Islamistët militantë në fakt kërkojnë një publicitet të tillë.

Ndërsa mendimi radikal dhe veprimet militante e bëjnë të nevojshme studimin e grupeve ekstremiste, fokusi te terrorizmi në emër të Islamit margjinalizon islamistët e moderuar.

Gjithashtu e bën të vështirë shpjegimin e dallimeve ndërmjet islamizmit radikal dhe atij të moderuar. Në fakt, fokusi i studiuesve në grupet radikale ose militante përforcon perceptimin përgjithësisht negativ publik të Islamit në Perëndim.

Një arsye tjetër pse el-Hudejbi në veçanti nuk është studiuar nga studiuesit perëndimorë ka të bëjë me çështjet e brendshme të Vëllazërisë. Është për t'u habitur që emri i tij nuk përmendet shumë nga vetë shkrimtarët e Vëllazërisë Myslimane. Nuk ka shpjegim të thjeshtë për këtë.

Një arsye mund të jetë se anëtarët theksojnë veçanërisht simpatitë e tyre për al-Banna', duke e përshkruar atë si një udhëheqës ideal që vdiq për bindjet e tij aktiviste. Megjithatë, sa shumë Vëllezër duruan burgun, punë e rëndë dhe madje edhe tortura brenda burgjeve dhe kampeve të Abd al-Nasir, historitë e tyre personale kanë rezultuar në mungesë të diskursit mbi Hasan al-Hudejbi.

Kështu, ekziston një tendencë për të kujtuar periudhën e udhëheqjes së al-Hudaybi si një kohë të humbjes dhe shkatërrimit të afërt. Ende, përvojat e të përndjekurve janë kapur në marrëdhënien e paqartë mes harresës dhe rivlerësimit.

Shumë llogari personale të kohës janë publikuar që nga mesi i viteve 1970, 2 narrating tregimet e torturës dhe të theksuar durim e besimit. Vetëm disa nga librat e shkruar nga Vëllezërit Myslimanë kanë një qasje më të gjerë, e cila përfshin diskutimin e një krize brenda organizatës dhe të pjesës së al-Hudejbiut në të. Ata autorë që trajtojnë këtë çështje jo vetëm që zbulojnë pozitën e dobët të shoqërisë përballë Abd al-Nasir, por edhe e vë në shenjat e dezintegrimit në kuadër të

Vëllazëria Muslimane. 3 Kjo ka çuar në qëndrimet e ndryshme ndaj al-Hudaybi, shumica e tyre e portretizojnë atë si një udhëheqës të paaftë që i mungon personaliteti karizmatik i paraardhësit të tij, al-Banna '. Veçanërisht, ai u akuzua se nuk komandonte autoritetin për të bashkuar krahët e ndryshëm të Vëllazërisë Myslimane ose për të marrë një pozicion të fortë në lidhje me sistemin shtetëror autoritar.

Në pikëpamjen e fundit qëndron një paqartësi, sepse do të dukej se e tregonte al-Hudejbi jo vetëm si një dështim, por edhe si një viktimë e situatës politike. Më në fund, këto rrëfime zbulojnë një hendek ideologjik që u hap në fillim të periudhës së persekutimit në 1954.

Deri në një masë të caktuar, Sayyid Qutb fi lled këtë boshllëk. Gjatë burgimit ai zhvilloi një qasje radikale, duke refuzuar sistemin e atëhershëm shtetëror si jolegjitim dhe ‘joislam’. Në zhvillimin e një koncepti revolucionar dhe shpjegimin e arsyeve që qëndrojnë në themel të persekutimit, ai e ktheu gjendjen e viktimizimit në një krenari.

Kështu, ai i dha shumë i burgosur musliman Brothers, veçanërisht anëtarët e rinj, një ideologji që ata mund të mbajë në të.

Duhet thënë se al-Hudaybi nuk reagoi me vendosmëri ndaj situatës së krizës së brendshme dhe shpërbërjes. Me të vërtetë, në një farë mase pavendosmëria e tij e nxiti këtë situatë.

Kjo ishte veçanërisht e dukshme gjatë periudhës së persekutimit (1954– 71), kur ai hoqi dorë për të dhënë ndonjë udhëzues për të ndihmuar në kapërcimin e ndjenjës së pashpresës të krijuar nga burgosjet masive të Abd al-Nasir. Reagimi i tij ndaj ideve radikale të cilat u përhapën në burgje dhe kampe mes disa të caktuarve, veçanërisht të të rinjve, Anëtarët erdhi mjaft vonë.

Edhe atëherë, argumentimi i tij shkencor dhe juridik nuk kishte të njëjtin efekt gjithëpërfshirës si shkrimet e Sejjid Kutbit. Në 1969, al-Hudaybi propozoi një koncept të moderuar në shkrimin e tij Duat la Kudat (Predikuesit nuk Gjyqtarët).

Ky shkrim, e cila u shpërnda fshehurazi midis vëllezërve të tjerë, konsiderohet përgënjeshtrimi i parë thelbësor i ideve të Sejjid Kutbit. 5 Qutb, i cili ishte i varur në 1966, deri atëherë konsiderohej si dëshmor, mendimet e tij tashmë ka një uence konsiderueshme infl.

Kjo nuk do të thotë se shumica e Vëllezërve Muslimanë nuk ndoqën një qasje të moderuar, por mungesa e udhëzimeve i la ata pa zë dhe përforcoi perceptimin e al-Hudaybi si një udhëheqës i dobët.

Megjithatë, Mendimi i moderuar i al-Hudayb’is kishte një ndikim tek vëllezërit e tij muslimanë. Pas amnisti e përgjithshme e 1971, al-Hudaybi luajti një rol të madh në ringritjen e organizatës. Edhe pse ai vdiq në 1973, idetë e tij të moderuara dhe pajtuese vazhduan të ishin të rëndësishme.

Fakti që shokët e ngushtë si Muhamed Hamid Ebu Nasr, Umer al-Tilmisani dhe Muhamed Mashhur, i cili vdiq kohët e fundit, e pasoi atë si udhëheqës tregon vazhdimësinë e mendimit të tij.

Veç kësaj, djali i tij Ma’mun al-Hudaybi ka luajtur një rol të madh në cilësinë e tij si sekretar dhe zëdhënës i Vëllazërisë.

Një arsye tjetër pse mendimi i tij u bë i rëndësishëm qëndron në qëndrimin e ndryshuar ndaj Vëllazërisë Myslimane që nga presidenca e Anwar al-Sadat. El-Sadat, i cili pasoi Abd al-Nasir, liroi Vëllezërit e burgosur dhe i ofroi organizatës një status gjysmë të ligjshëm edhe pse jo të njohur zyrtarisht.

Një periudhë e riorganizimit (1971–77) ndjekur, gjatë së cilës qeveria hoqi censurimin e librave të shkruar nga Vëllezërit Muslimanë. Shumë kujtime e anëtarëve të burgosur më parë u botuan, siç është tregimi i Zejneb el-Gazaliut ose libri Du i el-Hudejbiut<që lejojnë Qudat (Predikuesit nuk Gjyqtarët).

Ballafaqimi me të kaluarën, këta libra nuk ruajtën thjesht kujtesën e mizorive të persekutimit të Abd al-Nasir.

El-Sadat ndoqi axhendën e tij kur lejoi që këto botime të dilnin në treg; kjo ishte një strategji politike e qëllimshme, që nënkupton ndryshimin e drejtimit dhe synon distancimin e qeverisë së re nga e vjetra.

Publikimi pas vdekjes i shkrimeve të al-Hudaybi-t nuk kishte për qëllim thjesht ofrimin e udhëzimeve ideologjike për Vëllezërit Myslimanë; ato u shpërndanë për shkak të deklaratave të tyre kundër mendimit radikal, dhe u përdorën në këtë mënyrë për të trajtuar një problem të ri dhe në rritje, gjegjësisht themelimi i grupeve islamike, e cila filloi të luftojë në mënyrë aktive kundër sistemit politik në fillim të viteve 1970. Në këto kushte, Duat la Qudat mbetet një kritikë e rëndësishme e mendimit radikal.

Qëllimi kryesor i Hasan al-Hudaybi ishte për të ndryshuar shoqërinë, unë. shoqërisë egjiptiane, që, sipas pikëpamjes së tij, nuk ishte në dijeni të natyrës politike e besimit islamik. Kështu, Ndryshimi i vërtetë mund të sillet vetëm nëpërmjet krijimit të vetëdijes dhe duke trajtuar çështjen e identitetit islam (në krahasim me një perceptim Perëndimor).

Vetëm përmes zhvillimit të ndjenjës së vetëdijes islame mund të arrihet qëllimi përfundimtar i krijimit të një shoqërie islame. Duke pasur parasysh këtë qasje, al-Hudaybi hodhi poshtë përmbysjen revolucionare, në vend të kësaj, duke predikuar zhvillimin gradual nga brenda. Një pikë e madhe për këtë arsye, arsimin dhe shërbimet sociale angazhim, si dhe pjesëmarrja në sistemin politik, tërheqës me anë të misionit të ( Dawa ) për vetëdijen e besimtarit individual.

Kjo rrugë i tij është ndjekur nga Vëllazëria Muslimane tani e sotme, që përpiqet të njihet si parti politike dhe që ndikon në marrjen e vendimeve politike duke infiltruar strukturat politike pjesëmarrëse (parlamenti, administratë, organizatave jo-qeveritare).

Ky studim i Vëllazërisë Myslimane nga vitet 1950 deri në fillim të viteve 1970, prandaj, nuk është vetëm një pjesë e hulumtimit në historinë moderne politike të Egjiptit dhe një analizë e një ideologjie fetare, por gjithashtu ka një lidhje me politikën aktuale.

Sipas ngritur: EgjiptMe tipareVëllazëria MuslimaneStudime & Hulumtime

Tags:

About the Author: Ikhwanscope është një sit i pavarur progresiv dhe i moderuar mysliman, duke u përqëndruar kryesisht në ideologjinë e Vëllazërisë Myslimane. Ikhwanscope ka të bëjë me të gjitha artikujt e botuar në lidhje me çdo lëvizje që ndjek shkollën e mendimit të Vëllazërisë Myslimane në të gjithë botën.

RSSKomente (0)

Trackback URL

Leave a Reply